Svar: God døgnrytme?
Kære Bettina
Det vil være rigtig godt, hvis du kunne øge din datter til 2 måltider skemad dagligt og når det så har fungeret i et par uger, øge hende yderligere, så hun begynder at få 3 måltider dagligt.
Det vil være rigtig godt at tilbyde hende grød til frokost og grøntsagsmos til aften, præcis som hun får nu. Når hun så bliver 6-6½ måned og er kommet godt igang med det, så skal du til at tilbyde flere grødtyper (havregrød, øllebrød, flerkornsgrød) samt mange flere grøntsagsretter, tilsætte lidt kogt kød eller fisk og stille og roligt få hende til at spise mad der tager mere og mere udgangspunkt i den mad I voksne får.
Mit forslag til en dagsplan med to måltider skemad ser således ud:
Tidlig morgen 6: Ammes
Morgen lur og ammes igen og står så op. Når hun skal igang med 3 måltid skemad skal det ligge her, så hun begynder at få havregrød til morgenmad/formiddag inden hun så sover formiddagslur. Lige nu skal hun bare puttes og sove som nu
Formiddagslur ca 11-12
Frokost 12-12.30: Grød af ris, majs, hirse, boghvede, evt med frugtmos, vand af kop. Når hun begynder med 3. måltid ...
... skemad i 6 måneders alderen så er det en god idé at variere mellem øllebrød og grøntsagsmos på dette tidspunkt af dagen.
Puttes til middagslur med en flaske mme ca 13.30
Eftermiddag 16: Flaske med mme
Aften 18-19: Grøntsagsmos og når hun er blevet 6 måneder kan I begynde med lidt kogt kød og fisk i mosen, vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til natten med en flaske ca kl. 20
Sen aften 23-24: Evt. flaske eller bryst.
Du skriver at hun normalt kan sove igennem uden mælk fra hun bliver puttet til næsten morgen tidlig og det er super flot. Hun får også rigtig meget mælk i løbet af dagen - bliver ammet 2 gange og får flaske 4 gange, så hun bliver fint dækket ind. Det er dog samtidig sådan, at når du begynder at tilbyde mere skemad, så vil det efterhånden tage lidt af pladsen op for mælken og hendes væskebehov. Derfor vil det ofte være sådan at barnet har behov for en amning eller flaske sen aften, for at få sit væske og mælkebehov dækket. Men du må her se hvad tiden bringer.
Lige nu tænker jeg at denne plan vil hjælpe dig lidt videre, rigtig meget held og lykke med det og tak for dine pæne ord til mig:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer