Svar: Vores dreng vil ikke sove
Kære far
Der er for mig at se en meget vigtig pointe i at jeres dreng fortsat ligger bag tremmer og hans vægring mod at skulle sove:o)
Han har en alder nu, hvor han naturligt oplever verden stor og uoverskuelig. Han ved at noget kan være farligt, man kan klatre op og måske ikke selv komme ned, man kan brænde sig, falde og slå sig, man bliver stoppet i at løbe ud på vejen og han er også netop starte i vuggestue - ved at I går fra ham og at han er overgivet til andre indtil I kommer igen.
At han således ikke vil ligge bag tremmer skyldes sandsynligvis et naturligt behov for at vide, at han kan komme ud til jer, at han kan opsøge jer, når han har behov for det. Nogle gange er det nok at fjerne tremmerne, og barnet lægger sig roligt til at sove, andre gange bevirker det naturligvis at barnet begynder at rende frem og tilbage, fordi det ikke kun handler om utryghed, men også handler om at prøve grænser. I må se hvad der sker hos jer:o)
Det vil derudover være relevant at I ser på hvornår og hvormeget han sover i løbet af dagen samt hvad tid I putter ham på. De fleste børn på 2 år vil kun have behov for at sove 1-2 timer i løbet af dagen. F.eks. sove fra 12-13.30. Om aftenen vil de blive puttet kl. 20 og sove til næste morgen tidlig kl. ca 7. Hvis jeres dreng sover mere om dagen eller vågner meget sent af sin middagslur, så vil han naturligt have behov for at blive puttet meget senere om aftenen. I skal også huske på at de angivne tider her er generelle og gennemsnitlige, hvilket betyder at nogle børn har mere behov og at nogle børn faktisk sover lidt mindre:o)
At han nogle gange falder lettere i søvn hvis I putter ham senere kunne altså godt tyde på at I skal se lidt ...
... på søvnen om dagen.
Når I putter ham i en åben seng, så har I mulighed for at sidde ved siden af ham og dermed give ham fysisk kontakt når han skal sove. Han kan holde i hånd eller ligge med sine ben hos jer, eller lignende imens I så sidder hos ham og læser. Han har altså mulighed for at få den fysiske kontakt som han søger og som gør ham rolig. Det at han i jeres seng sover bedre tyder på dette behov.
I vil samtidig også kunne lære ham at han skal sove i sin seng. I kan fortælle ham at han skal ligge ned, ligge stille og lytte til historien i læser og han vil på den måde stille og roligt forstå budskabet "du skal ligge her og sove". I kan altså verbalt holde ham fast i at ligge ned og slappe af, hvilket er noget helt andet end at ligge bag tremmer.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Viser det sig at han stiger ud af sengen og ind til jer, så må I tage ham i hånden og føre ham tilbage til sengen igen og igen og igen og igen. Fortælle ham at han skal sove nu og hele tiden betrygge ham i at I er der, passer på ham osv. Så han roligt kan sove, det er helt okay.
Det kan også her være en god idé at opholde sig i nærheden, så han ikke behøver stige ud af sengen for at se at I er der, men kan se jer fra sengen og I kan så igen verbalt berolige "jeg er lige her, du skal sove nu". Det kan være noget arbejde I sætter jer og laver uden foran døren, computer, strygetøj eller lignende der kan laves der.
I skal medtænke at børn på 2-3 år ofte også begynder at blive bange for mørke og for små dyr og at det derfor er vigtigt at han har en natlampe og at døren til hans værelse står åben, så han kan orientere sig og ved hvor han er.
Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder