Svar: Slår sin lillebror
Kære Pernille
Der er ingen tvivl om at det er rigtig svært for Felix at se på den nærhed du har sammen med Callum og det bliver jo til mange gange i løbet af dagen, mange timer, hvor du sidder med lillebror ved brystet i sofaen og Felix render rundt i periferien.
Man skal altid tage det meget alvorligt, når man oplever søskendejalousi, som du oplever og man skal være opmærksom på den store og de reaktioner han har. Du skriver at han er glad for sin lillebror, kysser ham osv. og det er han måske også, men samtidig skal du også vide, at han måske gør disse ting, fordi han jo et eller andet sted ved at det gør dig glad og det forventer du af ham .. hvis børnene var alene, så ville han måske vise mere, hvor svært han har det med lillebror ...
Du skal vide at Felix sandsynligvis føler sig tilsidesat af dig og den lille ny. Han er ikke længere den foretrukne, du har en lille ny du tager dig af. Lillebror er en direkte rival og de skal i Felix' øjne konkurrere om din kærlighed. Han føler sig ikke længere sikker på at han har samme plads i dit hjerte som tidligere.
Det er altså meget store følelser som går igennem Felix og i kraft af hans alder kan han ikke fortælle dig hvordan han har det. Han mangler simpelthen ord. Derfor viser han det via sin adfærd og bliver fysisk udadreagerende i stedet.
Du skal derfor være meget opmærksom på hvordan Felix reagerer, når du har det dejligt sammen med Callum. Hvordan ser han ud, ...
... hvad siger hans ansigtsudtryk dig. Hvis du kan fornemme den smerte han føler, så tal med ham, lad ham mærke at han stadig har plads og at du ser ham og forstår det. Inviter ham med, sørg for at han kan sidde sammen med jer, når du ammer, så han er en del af det - ligesom du også forsøger. Hjælp ham med at sætte ord på "jeg kan godt forstå lillebror er irriterende".
Pas meget på at du ikke bliver for vred på Felix. Da slag naturligt virker meget voldsomt og han skal naturligvis ikke slå lillebror, så kan du meget hurtigt komme til at møde Felix med vrede eller som en fjende og det mærker han naturligvis med det samme. Prøv derfor om du kan møde ham med medfølelse og forståelse og ikke kritik, for at få brudt den situation I er havnet i.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sørg også for perioder hvor du og Felix er på tomandshånd. Hvor I laver noget sammen uden at han skal konkurrere med lillebror, hvor han lige har en stund alene sammen med mor. Nusses, krammes, kildes, kysses osv. så han mærker at du stadig er der for ham og gerne vil ham. Han virker jo pludselig meget stor i forhold til sin lillebror, og man kan hurtigt komme til at forvente for meget. Du skal sørge for at nurse ham lidt, være ekstra omsorgsfuld, give ham massser af fysisk kontakt. Netop fysisk kontakt, berøring er med til at aktivere opioider (kroppens egne beroligende stoffer) i hjernen og det er med til at gøre ham tryg.
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.