Annonce

Annonce

Svar: Forberedelse til vuggestue madmæssigt


12. august 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

I en alder af 6 måneder er mælkeindtaget/mælkebehov fortsat ret stort og da din dreng skal begynde i vuggestue, skal du derfor overveje om ikke han skal introduceres for en sutteflaske. Det betyder at de så kan tilbyde ham en flaske inden formiddagslur og/eller middagslur i vuggestuen ved siden af grød og mos og at han på den måde fortsat kan få sit mælkebehov dækket, selvom han passes ude.

De er i vuggestuen vant til at give både flaske og skemad og det er normalt ikke noget problem. Det er altså et reelt behov at han får mælk i løbet af dagen og at du således bibeholder amning - eller alternativt begynder at give ham flaske i håb om at lære ham dette til han skal passes. Hvis han aldrig har fået flaske før, er der faktisk stor risiko for at han ikke vil tage den ...

Da vuggestuen har en fast rutine for dagen med frokost mellem 11-11.30, så tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at passe jeres rytme ind i forhold til dette. Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Grød, frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Tilbydes flaske/amning og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 11-11.30: Tilbydes grød eller grøntsagsmos, vand af kop. Agurkestænger eller lignende i hånden at gnaske lidt på.

Tilbydes flaske/amning og puttes til middagslur ca 12-12.30

Eftermiddag 15-15.30 powernapper og evt amning inden ligesom nu

Aften 18: Grøntsagsmos og stille og roligt udvide med flere og mere smagfulde grøntsager, begynde med lidt kogt kød eller fisk i mosen, agurkstænger, brødskorper og lignende i hånden, vand af kop.

Bades, ammes osv. som nu og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat sover igennem 24-06

Som du kan se indgår der lidt mere mælk i min plan end i den du har sendt mig og jeg mener umiddelbart at det er nødvendigt at de tilbyder mælk i vuggestuen. En flaske at sove på ...


Annonce

... vil sandsynligvis også gøre at han begynder at sove lidt mere og sove længere og at han falder i søvn på en rolig måde der. Det vil sandsynligvis være rart for dem at kunne putte ham på denne måde .. prøv at tale med dem om det :o)

Det er fint fortsat at blende maden godt, så den ikke er alt for grov. Strukturen i maden kommer i denne alder ved at komme kød eller fisk i grøntsagsmosen og stille og roligt begynde at mose f.eks. kartofler med en gaffel som du gør.

Det er fint at tilbyde ham frugt i hånden, brødskorper, agurkestænger og lignende, som han kan gnaske i og øve sig på. Altid under opsyn, så du sikrer dig at han ikke får noget galt i halsen. På grund af glutenindhold og gradvist indtag af dette, så vil det være fint at tilbyde f.eks. ristede rugbrødsbjælker. Glutenindholdet er ikke særlig højt i rug. Du kan købe et mørkt helt rugbrød uden kerne, skære nogle tykke 'stammer' af det og riste dem i ovnen, så de bliver hårde og sprøde i kanten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vand skal han have sammen med sin skemad og det kan også gives som tørstslukker mellem måltiderne - mælk er dog fortsat vigtigt og normalt vil børn i denne alder fortsat skulle ammes eller have flaske 5-6 gange i døgnet for at være dækket ind. Først i 7 måneders alderen kan skæres ned til ca 4 gange og først i 8-9 måneders alderen vil 3 gange være passende.

Det er vigtigt at sødmælk ikke udgør for stor en del af barnets indtag og grunden til at man tillader sødmælk fra 6 måneder, handler om at barnet kan få mere familiemad. Det vil sige at du kan lave en kartoffelmos på sødmælk, lidt sovs eller lignende og så kan I alle spise det samme. Af flaske må han ikke få sødmælk, her skal han have udmalket modermælk eller modermælkserstatning. Modermælkserstatning kan også gives koldt af en kop som alternativ til sødmælk, så viser det sig at det ikke dur med flaske, så synes jeg at vuggestuen skal give ham mme af kop.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce