Svar: Frugtstænger og amning
Kære Jane
Ifølge Castus der producerer frugtpålæg, så er der ingen konserveringsmidler og kun naturligt sukker i produkterne. Det er dog sådan at kulhydrat udgør 60g pr 100g og frugtstænger og frugtpålæg hører således til de meget søde fødevarer.
Derfor synes jeg også at frugtpålæg hører til de fødevarer som barnet ikke skal have for store mængder af og ikke hver dag. Barnet har brug for kød, fisk og grønt - børn får generelt alt for meget sukker og det hele bliver meget hurtigt for sødt.
Sukker i sig selv indeholder ingen næringsstoffer, og der er heller ikke nævneværdige mængder af vitaminer og mineraler i de sukkerholdige produkter generelt. Det er også derfor man kalder det "tomme kalorier", det vil sige produkter som giver energi, men ingen eller kun lidt vitaminer og mineraler. Det betyder, at for meget af de søde sager optager pladsen fra andre sundere fødevarer. Dermed er der risiko for at børnenes kost som helhed bliver mangelfuld.
Frugtstænger klistrer derudover en del til tænderne og giver derfor grobund for huller, - det hører efter min mening til det mere usunde pålæg som kan bruges en gang imellem, men det skal bruges fornuftigt. Det er efter min mening bedre at give barnet frisk frugt ... men igen kan det også være bedre at give barnet en god skive rugbrød og en figenstang end ...
... det er at give barnet en skive rugbrød og en fed salami...
Ifølge Castus er der også lavet en undersøgelse på Tandlægeskolen der viser, at en Castus frugtstang giver mindre syre i munden end f.eks. æbler og appelsiner. Ifølge deres undersøgelse skulle syren i frisk frugt kunne ødelægge emaljen på børns tænder, hvilket ikke er tilfældes med Castus, som er tørret frugt ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Generelt så handler det jo om at give børn en varieret kost og hvis det hos jer er at få lidt 'lækkert' at få en frugtstang en gang imellem, så er det helt okay. Man skal bare sikre sig at barnet ikke får for meget af det søde i løbet af dagen, men også får sit behov for kød, fisk, grønt og frisk frugt dækket.
Med hensyn til amning, så vil jeg umiddelbart foreslå dig at fjerne amningen kl 14 og bibeholde amning 6, 19 og 23. Ved at amme på disse tidspunkter sikrer du din datter plads i maven til anden mad og sikrer samtidig at hun sover igennem om natten eller i hvert fald ikke behøver mælk midt om natten mere. Omkring 10 måneders alderen kan du så skære ned til to amninger dagligt og du må så her vurdere om det kan passe bedst med amning aften og sen aften eller amning tidlig morgen og aften ... Sidstnævnte er den løsning de fleste vælger, men du skal gøre det, som fungerer bedst for dig og jeres familie:o)
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.