Svar: Opdragelse - pilfinger
Kære Mikkels mor
Der er ligeså mange meninger om opdragelse som der er forældre og derfor tror jeg at du vil kunne få mange forskellige svar - der findes ikke en fast måde at gøre tingene på.
Derfor vil det også være sådan at det nogle gange vil være det rigtigt at lade som ingenting, når han smider med maden, fordi hvis der ikke er opmærksomhed på det, så er det ikke interessant at blive ved. Andre gange er det rigtige at sige nej, fjerne tallerkenen eller ham og fortælle at nu er måltidet slut.
Da han er utroligt undersøgende og gerne vil udforske alt, så skal I prøve at vurdere, hvorfor han gør det han gør. Hvis han f.eks. sidder og hælder mælken fra glasset op i tallerkenen eller banker skeen i bordet. Så handler det sandsynligvis om at han for det første ikke er sulten nok til at spise og derfor leger i stedet, men det handler også om at se hvordan maden flyder, hører lyden af mælk der løber, høre lyden når man banker skeen hårdt i bordet osv. Der er således noget læring i det og på den måde noget positivt. Derfor handler det her om at fortælle ham at han ikke skal undersøge disse ting med mad og bestik, men i stedet kan lege med tingene i badekaret eller hamre på sin tromme eller sit hammerbræt. Altså fortælle at det han gør er forkert og så vise, hvad man vil have ham til i stedet.
Hvis han bevidst sidder og hælder mælken ud eller smider med maden imens han ser på dig, så er det naturligvis for at se din reaktion og her er det så vigtigt at du markerer at det vil du ikke have. Du skal sige nej og dit kropssprog skal signalere nej. Nogle gange sker der jo det, at vi bliver overraskede og ikke kan lade være at grine og det dur ikke, for så sender vi modsatrettede signaler og barnet vil naturligt forsøge igen og igen, for at se vores reaktion og for at få os til at grine igen ...
Det er altid en god ...
... idé at lade en handling følge med når man siger nej. Det gør det lettere for barnet at huske. Det forhindrer ham ikke i at gøre det igen, for udforskningstrangen er for stor og får overtaget, men stille og roligt vil han begynde at huske det lille bitte nej, som lyder inde i ham.
Du skal naturligvis sikre dig at han ikke kan komme til skade, ikke for fat i noget eller kan hive noget over sig, som kan skade ham. Derudover er det en rigtig godt idé at lade ham få sin egen skuffe f.eks. i køkkenet. Hvis han gentagende gange åbner køkkenskufferne, så lave en skuffe til ham. Kom forskelligt i så der altid er noget nyt og spændende og gerne lidt forskellige køkkenting, - han vil jo gerne se og lege med det han ser I bruger. Når han så åbner en skuffe, som I ikke vil have han bruger, så giv ham hans egen skuffe som alternativ: "Nej", flyt ham til den anden skuffe "Her er din skuffe, værsko, den kan du lege med".
Fuldstændig ligesom I gør når han i stuen hiver i gardinerne og I så viser ham hen til legetøjet, som han kan lege med i stedet.
Da han lige nu er begyndt gerne at ville gå, så er det en rigtig god idé at gå en tur med ham dagligt. Gå gå gå - han kan gå hele tiden :o) Gå på ujævnt terræn. Lad ham gå lidt op ad bakke, gå på grus, lad ham samle blade og sten i en lille spand, lad ham vande med en vandkande og lignende - vand vækker stor glæde i den alder, men husk at have ham under opsyn hele tiden.
Find også en stor papkasse (flyttekasse) som han kan sidde i eller kravle igennem, dans med ham, lad ham bevæge sig til musik, tag ham med i de ting I laver i dagligdagen. Hvis du bager, så lad ham være med, mærke dejen mellem fingrene, smage lidt på det osv.
Det lyder som om at jeres dreng er rigtig godt med og igang med en fin og sund udvikling:o) Jeg håber ovenstående tanker hjælper lidt videre på vej.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder