Brev:
Pylret, sovning og mad
Kære Helen.
Vores dreng er netop fyldt tre år - vi er i tvivl om han trives godt nok i dagligdagen og vi synes nogle gange, at hans opførsel er mere lig en 1-årig end en tre-årig... Han er enebarn, men der er en lillesøskende på vej om fem måneder.
Sprogligt og motorisk vurderer vi, at han er alderssvarende og har udviklet sig rigtig flot det seneste halve år.
Der er specielt tre punkter, hvor vi er i tvivl: Han er meget pylret så snart forældrene er i nærheden; han sover meget (her i ferietiden hvor der er ro til en lang middagslur 14-15 timer i døgnet); og mad.
Vi venter på en børnehaveplads til ham, så han går stadig i vuggestue. I vuggestuen siger de altid, at han har det godt, trives og så småt begynder at interagere med de andre børn. Det er jo dejligt. Når han kommer hjem fra vuggestuen er han træt, og vi giver ham selvfølgelig ro til at slappe af og lidt mad, hvis han er sulten. Men samtidig er han ofte meget pylret fra vi kommer hjem fra vuggestuen til han skal i seng: Han kan ikke overskue ret mange ting og vil have hjælp til det hele (”jeg kan ikke selv, mor skal gøre det”). Dette er også tilfældet i weekender og ferie, dog i lidt mindre grad. I weekender og ferier får han ro til at sove alt det han vil, så her kan det ikke skyldes søvnmangel.
Vi har talt om, om hans pylrethed måske er en måde at få (endnu) mere opmærksomhed på. Men er alligevel i tvivl – eksempelvis havde jeg afsat hele formiddagen til at lege med ham, der var ingen pligter, og alligevel er drengen meget pylret, vil hele tiden være sammen med mig (opmærksomhed), men er tydeligvis ikke helt tilfreds alligevel. Jeg prøvede at aflede ham ved at tage ham med ud i haven, hvilket han plejer at være glad for. Men han gad ikke og gik ind efter fem minutter. Og pylleriet fortsatte…
Han er pylret både herhjemme og når vi er ude, hvad enten det er på frilandsmuseum eller hos bedsteforældre (dog mest når forældrene er der): Har ikke rigtig lyst til noget og er sur.
Vi er ved at blive desperate over den pylrede og sure dreng, og har på det seneste sat nogle mere konsekvente grænser for ham, for at se om det kan afhjælpe situationen. Det har ikke hjulpet endnu, han brokker sig bare endnu mere over, at mor og far sætter krav til ham.
Generelt er vi nok meget ”på” ham (og nogle gange helt sikkert for meget). Med dette ...
... mener jeg, at vi ofte spørger ”hvad har du lyst til at lege”, eller at vi voksne selv foreslår lege han kan lege – selvom han måske egentligt ser ud til at trives i sit eget selskab.
Er det normalt at en dreng på tre år er så pylret og ”uselvstændig”? Hvad kan vi gøre for at afhjælpe det – det er en utilfredsstillende situation for både drengen og forældrene.
Vores dreng har altid været en god sover – det ligger til familien – men vi er i tvivl, om han er ”for” træt. Til hverdag sover han ca. 12 timer i døgnet, her i ferietiden hvor der er to til en god middagslur 14-15 timer. Vi tænker selvfølgelig også, om der er en sammenhæng mellem hans pylrethed og træthed. Selvfølgelig er han mere pylret, når han er træt, men er det ”normalt” for en tre-årig dreng at sove op til 15 timer i døgnet?
Vores dreng er meget kræsen. For et års tid siden spiste han lidt varieret – pasta, kødsovs og lasagne med grøntsager. Det gør han ikke mere. Til hverdag spiser han brød (knækbrød og boller) med smør, æbler og drikker mælk. På gode dage vil han spise hvidløgsost. I vuggestuen spiser han en lille smule mere – som regel rugbrød med leverpostej og han kan f.eks. smage på kartofler og pølse (men ikke spise sig mæt i dem).
Han får selvfølgelig en vitaminpille hver dag, men vi er i tvivl om, hvorvidt hans ernæring er god nok til at udvikle sig til et sundt barn, også på sigt?
Drengen virker nærmest utryg ved at komme hen til middagsbordet, når vi skal spise. Han reagerer altid voldsomt, når vi siger, at der er mad, og vi lader ham komme selv, efter vi har sat os – det tager måske et minut eller to. Vores nyeste (!) strategi er, at forsøge at skabe god stemning ved bordet. Dvs. fokusere på, at vi har det rart sammen og at drengen evt. kan få et stykke knækbrød med smør, fremfor at han skal smage på maden. For det første er det ikke til at holde ud at have den meget dårlige stemning og skrig og skrål ved middagsbordet. For det andet tror vi ikke på, at vi nogensinde kan få lokket noget andet mad i ham, hvis stemningen ikke er hyggelig.
Vi mangler dog et kvalificeret bud på, hvad der kan være den rigtige vej frem ifht. at få udvidet vores drengs spise-repertoire, da vi selv er blevet noget rådvilde over for denne udfordring – hvad vil du foreslå??
Vi glæder os til at læse dit svar!
Venlig hilsen
De to forældre
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
Viden om børn:
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.