Annonce

Annonce

Svar: Søvnfaser og opvågnen


5. august 2008

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ania

Det lyder ganske rigtigt som om at din datter nogle gange har svært ved at komme fra den ene søvnfase til den anden. Ofte sker der det, at lige der, hvor hun skifter over, så spjætter hun og hendes moro-refleks går igang. Du kender det også fra dig selv, at man lige der, hvor man er ved at falde i søvn, oplever det som at falde. Hele kroppen spjætter og derefter sover vi så videre ... Små børn vågner ofte af dette spjæt, græder og har naturligt svært ved at komme videre i søvnen derefter.

Hvis man svøber barnet i et klæde, altså rigtig svøber hende, hvor hun har armene ind til kroppen og klædet rundt om sig, så hjælper man hende til at holde fysisk sammen på sig selv. Det betyder at når hun spjætter, så bliver moro-refleksen ikke så kraftig og hun har lettere ved at komme videre i søvnen. Derfor er det en rigtig god idé at svøbe hende, når hun skal sove og jeg vil anbefale dig at du ammer hende fra den ene side, skifter hende så hun vågner lidt op til dåd igen, svøber hende og lægger hende til modsatte bryst imens hun er svøbt. Når hun herefter skal puttes, så flytter du hende forsigtigt fra din favn ned i hendes lift og hun er hele tiden svøbt. Sving evt. liften lidt frem og tilbage, holde dine hænder på hende osv. så hun fornemmer at du stadig er der.

Prøv at bruge ...


Annonce

... liften igen, brug den imens hun er svøbt, så hun mærker nærheden omkring sig. Det er en god idé at have kaleche på liften, så hun føler sig omsluttet og liggende i en lille hule ligesom, når hun ligger i slyngen. Når du fornemmer at hun begynder at vågne og bruge sine arme osv. så lægger du dine hænder på hende, så hun får ro ved din berøring og fornemmer tyngden og roen, varmen fra dine hænder og så vugger du hende lidt imens hun ligger ned. Læg en stofble ved hendes ansigt, så hun på den måde er skærmet lidt mere fra verden og mærker nærhed ved ansigtet, ligesom når hun ligger ved brystet.

Det er altså meget et spørgsmål om at hjælpe hende til at finde fysisk ro og på den måde komme videre i søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At tilbyde hende brystet kan også være en rigtig god idé i en overgang. Du kan derfor også forsøge at lægge dig med hende i jeres seng og blive liggende tæt ved hende og så tilbyde hende brystet når hun bliver urolig og er ved at vågne op og på den måde få hende til at sove videre. Det samme kan du naturligvis gøre selvom hun ligger i liften - man kan nogle gange være nødt til at tage barnet op, stadig svøbt, op til brystet, die et par gange, berolige og så putte igen derefter og hun vil så kunne sove et længere stræk.

Jeg håber at du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce