Sut
26. august 2013
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt at I finder ud af, hvad der kan fungere i jeres familie og hvad der passer til jeres barn. Der findes runde sutter, ergonomiske sutter, flade sutter, gennemsigtige sutter, sjove sutter osv.
Hvis du vælger at give dit barn en sut, så vil det være godt at være opmærksom på:
- Sutten bør passe til barnets alder. Sutter har forskellig størrelse og vokser i takt med barnet.
- Det kan være en fordel at vælge en lang sut, da sutterefleksen sidder tilbage og oppe i ganen. Når barnet dier ved brystet vil det ofte trække brystvorten langt ind i munden.
- Det kan være en fordel at vælge en sut med et skjold, der drejer udad, således at det vender væk fra barnets mund og kinder. Nogle børn sutter så kraftigt, at de kan få en ”suttering” rundt om munden, hvor sutten nærmest "skærer" barnet i huden. Hvis sutten slutter meget tæt ...
... omkring barnets mund, så kan det også give barnet svamp omkring munden.
- Suttens skjold bør desuden være forsynet med lufthuller også for at modvirke svamp.
- Det anbefales normalt at vælge en sut med en ring (et håndtag) af sikkerhedsmæssige årsager.
- Sutten skal skylles under vand og må ikke renses i forældres mund. Desuden skal sutten koges jævnligt. Gerne en gang i døgnet.
- Sutter i silikone kan lettere bides over af tænder og skal altid tjekkes for revner.
- Sutter i naturgummi skal også altid tjekkes. De bliver naturligt mørkere i farven og vil mørne med tiden, så barnet nemt kan bide gummiet over og sluge det.
- Sutter skal være fri for blødgørere, phtalater - det har siden år 2000 været forbudt i DK at sælge sutter der indeholdt phtalater.
- Vær opmærksom på hvornår du giver barnet sutten. Du bør ikke holde dit barn hen med en sut, hvis barnet er sultent skal du lægge det til brystet. Barnet bliver træt af at sutte på sutten, hvor det arbejder uden at få noget for det (deraf narresut) og når det så senere tilbydes brystet, så har det brugt så megen unødig energi, at det mangler kræfter til at ”tømme” brystet rigtigt.
- Længere tids brug af sut kan medføre skade på tænderne og have indflydelse på barnets tale.
- Vær opmærksom på at barnet skal vendes fra sutten igen.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.