Madpakke og børn
6. marts 2022
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse, der er opdelt i rum. Det er både med til at gøre, at maden holder sig bedre, og det kan også gøre maden lidt mere interessant at spise, når maden er opdelt.
Vær opmærksom på altid at skære f.eks. grønt ud i stykker, som er lette for barnet at spise. Ingen børn er i stand til at gnave sig igennem en hel gulerod på den tid, der er afsat til madpakkespisning. Derfor skal maden serveres i udskårne mundrette stykker, som er let for barnet at håndtere. Dertil kommer, at børn under 3 år ikke bør tilbydes hele rå gulerødder.
Giv altid dit barn lidt ekstra mad med og spørg evt. personalet, om de fornemmer, at dit barn har brug for anden eller mere mad.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at I forsøger at følge "Madpakkehånden". Brug de 5 fingre som en måde at huske, hvad madpakken bør indeholde:
1. ...
... Brød - vælg fuldkornsbrød, rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød. Gå efter nøglehullet, når du vælger brød. Brød kan evt. erstattes med fuldkornsvarianter af pasta, ris, bulgur eller couscous.
2. Grønt - snackgrønt, salat på brødet, grønt på brødet. Vælg årstidens grøntsager, giv også gerne fint revet råkost af f.eks. kål, gulerod, rødbede. Bønne- og linsepate, kogte kartofler, avokado, humus og lignende tæller også med.
3. På brødet - bælgfrugter, ost, æg eller kød. Spis mindre kød og vælg f.eks. humus, bønne- og linsepaté eller falafel. Brug rester fra aftensmaden f.eks. kylling, frikadelle, hamburgerryg. Æg kan være hele æg eller æggesalat. Erstat f.eks. smør med grøntsags-spread.
4. Fisk - forskellige slags fisk og skaldyr. Det anbefales at spise fisk flere gange om ugen som pålæg, det kan være f.eks. fiskefilet, fiskefrikadelle, fiskepate, makrel i tomat, torskerogn. Opbevar gerne fisk, som f.eks. rejer, makrel eller sild, i små bokse i madpakken.
5. Frugt - det friske og det søde. Gå efter årstidens frugt og bær. F.eks. æbler og pærer om efteråret, og jordbær og kirsebær om sommeren. Opbevar frugt og bær i små bokse, så holder det sig bedre. Bland evt. frugt i en fintrevet råkost, det giver sødme. Brug også frugt og bær som pålæg på brød.
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.