Fødevarestyrelsens kostråd til gravide og ammende blev lanceret i 2021 i forbindelse med De officielle Kostråd. I 2023 blev De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) opdateret med væsentlige ændringer. På baggrund af disse justeringer, kom Fødevarestyrelsen i juni 2024 med enkelte råd for personer mellem 2 og 70 år - og nu er turen kommet til rådene for gravide og ammende.
Selvom de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR 2023) har ændret en del på referenceværdierne for visse vitaminer og mineraler, vurderes det, at de eksisterende kostråd stadig dækker behovet hos gravide og ammende. Der er dog opdateret med en præcisering af nogle af rådene:
FØLG DE OFFICIELLE KOSTRÅD OG SKRU OP FOR DEN SUNDE MAD
Det betyder, at du skal spise flere grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler, samt fisk, æg, mejeriprodukter og kød. Det søde og det salte bør du spise mindre af, og du bør holde dig til højst 5 håndfulde om ugen af snacks, søde sager og søde drikke.
TAG DE ANBEFALEDE KOSTTILSKUD
Når du planlægger at blive gravid:
Folsyre: 400 mikrogram dagligt
D-vitamin: 5-10 mikrogram dagligt i vinterhalvåret (Oktober til April).
Når du er gravid:
Folsyre 400 mikrogram dagligt i de første 12 uger af graviditeten.
D-vitamin: 10 mikrogram dagligt i gennem hele graviditeten.
Jern: 40-50 mg dagligt fra 10. graviditetsuge
Calcium: 500 mg calcium dagligt gennem hele graviditeten. Det kan undlades, hvis du spiser eller drikker i alt 250-300 mejeriprodukter (mælk og surmælksprodukt) og 20-25 gram ost dagligt. Hvis du ikke spiser ost, bør du drikke eller spise i alt 350-425 ml mælk eller mælkeprodukt.
Når du ammer:
D-vitamin: 10 mikrogram dagligt, så længe du ammer
Calcium: 500 mg calcium dagligt, så ...