Du har sandsynligvis oplevet, at dit barn har løbende næse og måske endda været bekymret over farven på snottet. Men hvad betyder de forskellige snot-farver egentlig? Hvad er forkølelse? Kan forkølelse forebygges? Og hvornår skal du reagere? Det skal min artikel handle om i dag.
Hvad er snot egentlig?
Snot er en blanding af slim, vand, salt og enzymer, som næsen producerer for at holde slimhinderne fugtige og beskytte kroppen mod bakterier, virus og støv. Når dit barn er forkølet, producerer kroppen ekstra snot for at bekæmpe infektionen, og farven på snottet kan ændre sig undervejs.
Farven på snot, og hvad det kan være tegn på
Klart snot
Klart snot er helt normalt. Det ses ofte, når næsen løber på grund af allergi, hvis det er koldt eller hvis dit barn er ved at blive forkølet.
Du behøver ofte ikke gøre noget særligt. Det er dog en god idé at sørge for, at dit barn har adgang til bløde lommetørklæder og drikker nok væske. Og så er det også altid godt at være særligt opmærksom på håndvask.
Hvidt snot
Hvidt snot er ofte et tegn på let forkølelse, hvor slimhinderne er hævede, og snottet bevæger sig langtsommere gennem næsen.
Her er det godt, hvis du kan holde øje med symptomerne, måske bliver forkølelsen værre. Sørg for, at dit barn får mulighed for hvile og drikker rigeligt.
Gult snot
Gult snot er ofte tegn på, at kroppen bekæmper en virus eller infektion. Farven skyldes, at døde hvide blodlegemer og bakterier samler sig i slimet.
Det er helt normalt, hvis dit barn får gulligt snot under en forkølelse. Hold øje med, hvordan det udvikler sig, med mindre dit barn virker meget utilpas, så søg læge.
Grønt snot
Grønt snot opstår ofte, når immunsystemet er i fuld gang med at bekæmpe en infektion. Det betyder ikke nødvendigvis, at dit barn har en bakteriel infektion, men det kan være tegn på en længerevarende forkølelse.
Hos større børn kan grønt snot være tegn på bihulebetændelse, men det ses normalt ikke hos børn under 3 år, da bihulerne i denne aldersgruppe ofte ikke er fuldt udviklet endnu.
Hvis dit barn har grønt snot i mere end 10 dage, eller dit barn har feber, hovedpine, klager over smerter i ansigtet eller har vedvarende hoste, især om natten - så bør du kontakte jeres læge.
Orange eller brunt snot
Orange eller brunt snot skyldes ofte, at der er blod eller skidt (som f.eks. støv eller jord) i næsen. Det kan også ske, hvis slimhinderne er irriterede eller tørre.
Hos store børn, unge og voksne kan orange og brunt snot også i nogle tilfælde være tegn på bihulebetændelse, hvor snottet har opholdt sig i bihulerne i længere tid. Når snottet får en orange eller brunlig farve, skyldes det ofte, at det har samlet døde celler, slim eller måske små mængder blod fra irriterede slimhinder, som giver denne nuance. Orange snot kan f.eks. ses, når bihulerne drænes - især hvis antibiotika er sat i gang, og kroppen begynder at bekæmpe infektionen mere effektivt.
Tjek om dit barns næse bløder, og sørg for, at dit barn ikke piller næse. Brug evt. saltvandsdråber for at holde slimhinderne fugtige. Giv dit barn tilstrækkeligt med væske og mulighed for at få ro, så kroppen bedre kan bekæmpe infektionen. Hvis dit barn ellers er i bedring og har energi, så er orange snot blot en del af processen. Hvis symptomerne forværres eller varer længere end forventet, så kontakt jeres læge.
Rødt snot
Rødt snot indeholder blod, som kan komme fra små blodkar i næsen, ofte på grund af tør luft, hyppig næsepudsning eller generel irritation.
Sørg for, at luften hjemme er fugtig og være forsigtig med pudsning af næsen. Vær opmærksom på, at dit barn ikke piller næse.
Gråt eller sort snot
Gråt eller sort snot er sjældent, men skyldes ofte indånding af skidt, røg eller ...