Når der kommer et lille nyt menneske til verden, bliver nattesøvnen hos os forældre ofte påvirket. Søvnunderskud og hyppige opvågninger bliver hurtigt en del af hverdagen, og rigtig mange forældre oplever ekstra træthed og føler sig naturligt uoplagte. Men, hvor meget søvn mister forældre til børn i 0-3 års alderen egentlig? Hvordan påvirker det os, når vi ikke får vores søvn? Og hvilken betydning har det på relationen mellem os og barnet? Det skal min artikel handle om i dag.
Hvor meget søvn mister forældre?
Flere studier har undersøgt, hvor meget søvn småbørnsforældre mister. Og undersøgelserne viser, at især de første år er særligt hårde - ofte mister forældre 1-2 timers søvn pr. nat i barnets første leveår.
Undersøgelser viser også, at det især er mødrene, som er hårdest ramt. Det skyldes især, at det naturligt at mor, som ammer; men også når barnet får flaske, eller hvis barnet har behov for en tør ble, er det i mange familier mor, der står op om natten.
Studier viser, at nybagte forældre ofte vågner op til 4 gange hver nat, og hver opvågning varer mellem 20-40 minutter.
Antallet af opvågninger vil ændre sig i takt med, at barnet bliver ældre. Studier viser dog, at søvnkvaliteten kan være påvirket, indtil barnet fylder 6 år. Når forældres søvn påvirkes igennem længere tid, kan det medføre, at forældre kommer i en form for "kronisk søvnunderskud".
Konsekvenserne af afbrudt søvn
Når søvnen konstant bliver afbrudt, eller hvis mængden af søvn er utilstrækkelig, så vil det have negative konsekvenser for vores fysiske og psykiske velvære. Søvnmangel påvirker både vores humør, vores energiniveau, koncentrationsevne og også vores immunforsvar.
1. Øget stress. Når vores søvn bliver afbrudt, så falder blandt andet serotonin og dopamin, som hjælper os med at håndtere stress og regulere vores humør. Det betyder, at forældre har større risiko for at opleve stress, eller måske endda angst og depression.
2. Nedsat hukommelse. Når vi får afbrudt vores søvn, så påvirker det vores evne til at huske og vores evne til at træffe beslutninger. Søvnen er vigtig for at bearbejde og lagre information. Det er blandt andet derfor man ofte hører "du bliver klogere af at sove".
3. Nedsat immunforsvar. Søvnen er også essentiel for vores immunsystem og evne til at kunne hele efter sygdom. Hvis vi ikke får søvn nok, så bliver vi lettere syge, og vi har også sværere ved at komme os over sygdom, når vi så er syge.
4. Påvirkning af parforhold. Når vi ikke får søvn nok, så øges risikoen for konflikter. Vi kommer lettere til at misforstå hinanden, og tålmodigheden og tolerancen overfor hinanden bliver mindre. Vi har bare mindre overskud - også til hinanden.
Hvordan påvirker den manglende søvn relationen vil vores barn
Når vi mangler søvn, så bliver vi dårligere til at aflæse signaler, regulere vores følelser, og vi får sværere ved at vurdere andres intentioner. Vi kan føle, at andre er vrede på os, eller vi begynder at opfatte stemninger, som ikke er der - og det kan få konsekvenser for relationen til vores barn.
1. Sværere ved at aflæse ansigter
Studier viser, at søvnmangel kan nedsætte vores evne til at aflæse ansigtsudtryk og følelsesmæssige signaler. Når vi ikke får sovet nok, så kan vi have en tendens til at tolke ellers positive eller neutrale udtryk som mere fjendtlige eller negative. Dette skyldes blandt andet, at de dele af vores hjerne, som regulerer vores følelser, bliver mere 'overfølsomme', og dermed tolker forkert.
Betydning for din rolle som forælder
Hvis du har svært ved at aflæse ansigtsudtryk korrekt, så kan det give misforståelser. Måske kommer du til at tolke dit barns frustrerede gråd som trods eller afvisning, hvilket kan medføre yderligere frustration og misforståelser i jeres relation. Det kan også påvirke stemningen mellem dig og din partner, hvis jeres ansigtsudtryk og signaler tolkes forkert.
2. Tendens til at se dårlige intentioner hos andre
Når du mangler søvn, så vil der være en tendens til at tolke andres handlinger som fjendtlige eller provokerende. Dette kalder man også for negativitetsbias eller negativitetseffekten. Det handler om, at hjernen begynder at fokusere på det negative, også selvom der er tale om positive eller neutrale ting af samme intensitet. Det skyldes, at søvnmangel aktiverer de områder i hjernen, som er forbundet med trusler og frygt.
Betydning for din rolle som forælder
Hvis du er mere tilbøjelig til at antage, at andre har dårlige intentioner, så vil det naturligt skabe en følelse af frustration og ofte også en følelse af, at andre er bevidst imod dig. Du kan f.eks. føle dig kritiseret, selvom ingen har ment det sagte som kritik. Det kan være meget opslidende for dig, og dit barn vil godt kunne fornemme, at stemningen er anspændt.
3. Fornemmelsen af, at andre er vrede
Når du mangler søvn, så vil det ofte påvirke, hvordan du opfatter stemninger omkring dig. Det betyder, at du ofte vil opfatte andre som vrede eller irriterede, selvom de ikke er det. Manglen på søvn nedsætter aktiviteten i de områder af hjernen, som hjælper os med at kunne regulere vores følelser og også sætte os i stand til at nuancere de stemninger, som er omkring os.
Betydning for din rolle som forælder
Hvis du opfatter andre vrede eller irriterede, selvom de ikke er det, så kan du begynde at føle dig ensom eller isoleret. Det kan give dig en følelse af, at ingen forstår dig, og du kan begynde at opfatte dine omgivelser som om, at de er imod dig. Det gælder i forhold til din partner, men det gælder også i forhold til dit barn. Du kan f.eks. føle dig utilstrækkelig eller begynde at opfatte dit ...