Annonce

Annonce

Hvorfor gaber spædbarnet - og hvordan skal du reagere?


2. juli 2024


I forlængelse af min artikel "Hvorfor gaber det​ ufødte barn" kommer her en artikel, der handler om, når spædbørn gaber - det vil sige det nyfødte barn i alderen ca. 0-3 måneder.



Mange forældre fortæller mig, at de kan bruge hele dagen på at forsøge at putte deres barn - hver gang barnet gaber, så tolkes dette som træthed og dermed behov for at sove. Men hvorfor gaber spædbarnet? Er det blot et tegn på træthed, eller kan det også betyde noget andet? Og hvordan kan du reagere, når du oplever, at dit lille barn gaber? Det skal min artikel handle om i dag. 



Gaben er et naturligt fænomen



Alle børn fødes med en gabe-refleks, også for tidligt fødte børn. Faktisk er det at kunne gabe en refleks, der kan observeres hos stort set alle pattedyr, og det anses for at være en essentiel del af det autonome nervesystem. At kunne gabe spiller nemlig flere vigtige roller i det lille barns tidlige udvikling.



Derfor gaber spædbarnet - fysiologiske årsager



1. Træthed og søvnbehov. Når det lille barn gaber, så viser barnet dig, at det er træt og har brug for søvn. Spædbørn har brug for meget søvn, og deres søvncyklus er meget kortere end voksnes - de kan ikke være vågne ret lang tid ad gangen, så skal de have mælk og puttes til en lur. Når spædbarnet gaber, er det således ofte indikation af, at barnet har brug for søvn. 



2. Hjernens udvikling. Gaben er dog ikke kun relateret til søvn, men kan også være relateret til hjernens udvikling. Forskning viser, at gaben kan være med til at nedkøle hjernen og dermed holde hjernen i en optimal tilstand - hvilket er særligt vigtigt for spædbørn, da hjernen udvikler sig meget hurtigt. 



3. Temperaturregulering. Forskning tyder også på, at gaben ikke kun kan påvirke hjernen, men også kan hjælpe med at regulere kroppens temperatur. Det lille barn har et umodent temperaturreguleringscenter, og barnet kan hurtigt få det for varmt eller for koldt. Her hjælpe gaben med at sikre, at barnets kropstemperatur er passende. 



4. Iltoptagelsen øges. Når det lille barn gaber, så åbnes munden højt op, og barnet tager en dyb indånding. Dette gør, at en større mængde luft kommer ned i lungerne, og dette vil øge mængden af ilt, der bliver overført til blodbanen. 



5. Forbedret blodcirkulation. Når den friske luft trækkes ned i lungerne, og ilten overføres til blodbanen, så stimuleres blodcirkulationen, hvilket igen vil gøre, at transport af ilt fra lungerne til cellerne er mere efffektiv.



6. Aktivering af åndedrætsmuskler. Gaben aktiverer også åndedrætsmusklerne, herunder mellemgulvet (diafragma) og musklerne mellem ribbene (interkostalmusklerne). Disse muskler hjælper med at udvide brystkassen og øger lungekapaciteten, hvilket igen øger iltoptagelsen. 



Derfor gaber spædbarnet - følelsesmæssige årsager



Forskning og observationer viser, at spædbørn også kan gabe af ande årsager end fysiologiske behov som træthed og iltoptagelse. Det lille barn kan også gabe af mere følelsesmæssige årsager:



1. Kedsomhed. Spædbørn kan godt kede sig, og når barnet gaber, kan det være en måde at vise, at barnet har behov for mere stimulation. Dette kan f.eks. ses, hvis barnet har været i den samme stilling i længere tid og ikke har fået nogen skiftende visuelle eller auditive stimuli.



2. Behov for stimulering. Spædbørn har et stort behov for sensorisk og social stimulering for at udvikle sig i sund og god retning, og gaben kan være tegn på, at barnet har brug for mere og anderledes interaktion. Det kan være et behov for at blive taget op, blive pludret sammen med, eller måske behov for at se nye omgivelser, eller blive introduceret for nyt legetøj.



3. Social gaben. Undersøgelser tyder på, at gaben kan være socialt smitsomt f.eks. mellem spædbørn og forældre. Det kan være en måde, hvorpå spædbørn kommunikerer deres behov for social interaktion. Forskning har vist, at når forældre gaber, så kan det udløse gaben hos spædbarnet, og det at gabe kan være en del af interaktionen mellem barn og forældre. 



4. Stress og tilpasning. Undersøgelser viser også, at gaben kan være en reaktion på stress eller et behov for tilpasning. Hvis spædbarnet befinder sig i en situation, som er overvældende eller ...


Annonce

... krævende for barnet, så kan barnet gabe, fordi det hjælper med at lindre stress, og det sender også et signal til forældrene om, at barnet har behov for støtte - måske behov for, at man går afsides, finder et mere roligt sted at være. 



5. Arousal regulering. Der er også forskningsteorier, som går på, at gaben kan hjælpe med at regulere barnets arousal-niveau. Arousal refererer til barnets barnets vågenheds- og opmærksomhedsniveau. Hvis et spædbarn er enten understimuleret eller overstimuleret, kan gaben hjælpe med at bringe arousal-niveauet tilbage til et mere optimalt niveau igen. 



Hvis et spædbarn oplever understimulering, kan det blive træt. Gaben kan i dette tilfælde fungere som en opvågningsmekanisme, der øger barnets arousal-niveau. Det vil gøre barnet mere opmærksom og modtagelig for stimulering fra omgivelserne.



Modsat, hvis spædbarnet er overstimuleret og derfor bliver urolig, så kan gaben hjælpe med at reducere arousal-niveauet, så barnet bedre kan slappe af og håndtere de sensoriske input, som barnet møder. 



Gaben øger også blodgennemstrømningen (jf. ovenstående) i både hjerne og krop, hvilket også kan være med til at stabilisere arousal-niveauet. Det samme kan de dybe vejrtrækninger, som regulerer vejrtrækningen og hjerterytmen, og som ofte vil være med til at give barnet en følelse af balance i kroppen, hvilket igen vil kunne bidrage til optimal arousal. 



Hvordan kan du som forælder afkode gabens betydning



Som forælder skal du være opmærksom på, at selvom gaben ofte signalerer træthed og behov for ro og hjælp til at sove, så kan gaben også signalere andre ting - derfor er det godt, hvis du er opmærksom på, hvornår og under hvilke omstændigheder, dit spædbarn gaber.



1. Gaber dit spædbarn efter amning eller flaske, så vil det ofte være tegn på, at dit barn er klar til en lur. Mælk indgår som en naturlig del af det lille barns putteritual, og barnet vil derfor ofte være putteklar, når det har fået en ren ble og har maven fyldt med mælk. 



2. Er der andre tegn på træthed. Hvis dit barn gaber og samtidig virker meget træt, smågræder, klynker, får røde, blanke øjne, måske gnider sig i øjnene osv. så er det ofte tegn på, at dit barn har brug for at blive puttet til en lur.



3. Vær opmærksom på miljøet. Hvis det er meget varmt, eller hvis der er meget uro, mange mennesker samlet, meget lys og støj, så kan det få dit barn til at gabe. Gå med dit barn til et mere roligt og behageligt sted f.eks. ind i soveværelset.



4. Rutiner og genkendelighed er ofte godt. I 8-12 ugers alderen kan du ofte begynde at indføre små genkendelige rutiner, som vil hjælpe dit barn med at koble fra og finde ro, når det er tid til at sove. Og i 12-16 måneders alderen kan du ofte indføre lidt mere struktur og rytme for dagen - de fleste børn trives i denne alder med en 3-lure-om-dagen-rytme. 



5. Hvis dit barn gaber og viser tegn på kedsomhed, så tilbyd forskellige former for stimulering. Brug din stemme, din mimik, sørg for at pludre med og synge for dit barn, leg med dit barn, vis dit barn forskellige slags legetøj - rangler og lignende.



6. Giv dit barn masser af øjenkontakt. Tag barnet op og hold det, så barnet tydeligt kan se dit ansigt og efterligne dine udtryk - så barnets behov for social interkation bliver stillet, og så båndet mellem jer også styrkes. 



7. Skift mellem forskellige aktiviteter. Hvis dit barn gaber under en bestemt aktivitet, så kan det være et forsøg værd at skifte til noget nyt. Prøv at vise barnet noget nyt legetøj eller sørg for at ændre dit barns position, så dit barn får noget nyt at kikke på. 



8. Vær altid opmærksom på dit barns reaktioner. Dit barn kan også reagere med gab, hvis det er overstimuleret, derfor er det naturligt vigtigt at finde en balance.



Opsummering



Når det lille barn gaber, så skyldes det ofte træthed og behov for at blive puttet - men ikke altid. Gaben hos spædbørn skyldes mange forskellige ting, herunder kedsomhed, behov for stimulation, social interaktion, såvel som stressregulering og regulering af arousal. 



Forskningen viser, at når spædbarnet gaber, så kan det være nogle komplekse signaler om både det fysiologiske og følelsessmæssige, og derfor er det vigtigt, at vi som forældre er opmærksomme på barnets signaler og reagerer hensigtsmæssigt. Et gab behøver ikke altid betyde, at barnet skal sove, nogle gange betyder det måske, at barnet keder sig eller har brug for, at der skal ske noget nyt.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind kreativt legetøj til dit barn!

Værdi 520,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce