Rigtig mange forældre bruger en babynest, og de er rigtigt glade for den. Det er dog ikke helt ufarligt at bruge en babynest.
I min artikel i dag, vil jeg derfor komme ind omkring nogle af de overvejelser, som du bør gøre dig i forbindelse med brug af babynest.
Hvad er en babynest
En babynest kaldes også for en babyrede, og det er oprindeligt en svensk opfindelse. I løbet af få år har brugen af babynests spredt sig til hele verden, og også her i Danmark bliver babynests brugt rigtig meget.
Du kan lægge dit barn i en babynest, når du gerne vil give dit barn en følelse af at føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at du f.eks. kan lægge dit barn i babynesten, når du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad eller lignende. Du kan på den måde stadig have dit barn i nærheden af dig, og du sikrer, at barnet ligger trygt og godt i sin nest, fremfor at barnet f.eks. ligger på sofaen, hvor barnet kan risikere at trille ned.
En babynest kan også medbringes, hvis I f.eks. skal besøge bedsteforældre. På den måde kan den lille have noget trygt og genkendeligt omkring sig, selvom omgivelserne er nye og ukendte for barnet.
Hvornår bør en babynest ikke bruges
En babynest bør ikke bruges i din egen seng, da der er risiko for, at dit barn så bliver overophedet. Den bør ikke bruges til samsovning - heller ikke selvom producenten oplyser, at den er velegnet til dette.
En babynest bør ikke bruges sammen med en dyne, da barnet også her kan få det for varmt. Derfor anbefales det normalt heller ikke, at du bruger babynesten i tremmesengen om natten, hvor dit barn naturligt vil være puttet med en dyne.
En babynest bør ikke bruges, uden at dit barn er under opsyn. Hold altid øje med dit barn, når det ligger i en babynest.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn sover i deres egen seng i samme rum som deres forældre. Hvis forældrene alligevel vælger at sove med barnet i deres egen seng, så anbefales det, at barnet ligger mellem den ene af forældrene og sin egen seng - og ikke mellem forældrene. Barnet skal i givet fald have lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man undgår, at barnet får det for varmt, når det sover. Dette for at forebygge vuggedød.
Hvorfor kan babynests være farlige
Ud over at den lille baby kan få det for varmt, når det sover i en babynest, så har mange babynests en dyb revne mellem siderne og bunden. Det giver risiko for, at barnets hoved kan sidde fast, så barnet ikke kan trække vejret og i værste fald blive kvalt.
Babynests kan også have så lange snore (mere end 22 cm), som øger risikoen for, at der kan dannes løkker, og snoren kan vikle sig om barnets hals.
Babynests kan også have en åbning i enderne, hvilket giver risiko for, at det lille barn kan skubbe sig ud igennem åbningerne ...