9. august 2023
I næste uge er den 14.-16. august er dedikeret til kaninen. I de dage vil dyreklinikker landet over sætte fokus på kaninerne sammen med en bred vifte af organisationer. Viden og oplysning skal bane vejen for, at flere af de langørede familiedyr kan få et bedre liv.
Kaniner er populære familiedyr, men rigtig mange af dem lever en kummerlig tilværelse. Generelt ønsker kaninejere at gøre det bedste for deres kaniner, men forkert vejledning i pasning og fodring er den primære årsag til, at kaniner bliver syge og har dårlig velfærd.
Når først kaninen er blevet så syg, at den kommer til dyrlæge, er der ofte udviklet permanente skader på tænder, led, hæle og indre organer, som ejere ikke kan rette op på, til trods for at både fodring og pasning bedres. Dertil udvikler mange kaniner unormal adfærd, hvilket er tegn på mistrivsel.
En undersøgelse fra Københavns Universitet estimerer, at ca. 3% af danske familier holder kanin, og at de fleste kaniner anskaffes som familiedyr til børn. Desværre er det ikke altid til gavn for kaninen, og undersøgelsen viser endda, at ejere, som anser kaniner for passende kæledyr til børn, har større risiko for at holde deres kanin under ...
... uhensigtsmæssige forhold. Undersøgelsen viser, at der findes mange misforståelser omkring pasning af kaniner, hvilket reducerer mange kaniners trivsel herhjemme.
- Kaniner bryder sig f.eks. ikke om at blive løftet. I naturen bliver kaniner kun løftet af rovdyr.
- Kaniner bryder sig ikke om at leve alene. De har brug for social interaktion med andre kaniner.
- Kaniner holdes ofte i alt for små bure. De har brug for at kunne løbe rundt, hoppe op på ting og holde udkik.
- Kaniner har ikke godt af at spise for mange gulerødder. De bør hovedsageligt ernæres med næringsfattig kost som hø og græs.
Kampagnen "Kaninens Dage" skal sætte fokus på alt omkring kaninens fodring, pasning, neutralisering, adfærd og adfærdsproblemer, og behov for aktivering.
Som en del af kampagnen lanceres blandt andet en pasningsvejledning, samt plakaten "Den Store Pølleguide", som afslører, hvor meget nyttig information om kaninens sundhed, der gemmer sig dens afføring.
Kampagnen er udviklet i et samarbejde mellem Den Danske Dyrlægeforening og Center for Forskning i Familedyrs Velfærd ved Københavns Universitet. Her kan du også læse mere om kaniner, og hvad de har brug for, så de trives bedst muilgt.
Bedste hilsner
Helen