Fysisk aktivitet er vigtigt for børn. Når barnet bruger sin krop motorisk, så sanser det, interagerer det og udfordrer det omgivelserne, og barnet udvikler på den måde sine motoriske færdigheder, sin koordinationsevne og sine bevægelser.
Det er en stor udfordring at gennemføre undersøgelser, der beskriver de mindste børns sundhed. Der findes ikke ret mange undersøgelser af de mindste børn, og derudover kan man hos de mindste børn heller ikke se hjerte- karsygdomme, type-2 diabetes og lignende, som man kan se hos voksne, der ikke er fysisk aktive.
Der er dog ingen tvivl om at fysisk aktivitet, motorik og bevægelse er væsentligt for, at børn udvikler sig godt både fysisk, socialt og følelsesmæssigt. Gode bevægelsesvaner tidligt i livet øger sandsynligheden for at være fysisk aktiv senere, og Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at både forældre og daginstitutioner giver børn de bedste muilgheder for at udfolde sig fysisk.
Sundhedsstyrelsen har i deres rapport Fysisk aktivitet for de mindste børn (0-4 år) beskrevet og samlet deres anbefalinger. Rapporten er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, og den bygger blandt andet på litteraturgennemgange fra WHO og forskellige forskningsinstitutioner i USA og Canada.
ANBEFALINGER FOR FYSISK AKTIVITET OG STILLESIDDENDE TID
BØRN UNDER 1 ÅR
- Lad barnet ligge så meget som muligt på maven, når det er vågent
Anbefalingen gælder fra lige fra barnet er helt nyfødt. Når barnet ligger på maven, styrker det ryggen, nakke- og armmuskler, så det med tiden kan holde hovedet, skubbe sig op på armene, rulle, sidde stabilt, kravle og gå.
- Hjælp barnet til at bevæge sig på forskellige måder i løbet af dagen
Sammen med forældrene kan barnet øve sig i nye og forskellige lege og bevægelser f.eks. at trille, eller række ud efter ting, som barnet kan tage fat i eller skubbe til, og på den måde lære sin krop at kende.
Interaktiv leg med forældre hjælper også med at opbygge tillid.
- Giv barnet muilghed for at bevæge sig mest muligt i løbet af dagen
Der kan være brug for, at barnet sidder i en skråstol, autostol og højstol f.eks. under måltider eller køretur, men det bør kun være i kort tid af gangen. Lad ikke barnet sidde passivt f.eks. foran tv og andre skærme, da det vil kunne forsinke den motoriske udvikling. Barnets motoriske udvikling styrkes, når det har mulighed for at bevæge sig.
At lege med legetøj og bløde genstande vil styrke barnets muskler og motoriske ...