Myslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og en slikskål med top om fredagen.
Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler. Og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vores køb af slik og søde sager omregnet til kalorier svarer til, at hver dansker får ca. 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager - anbefalingen er max. 5 pct.
Det vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden nu gøre noget ved. Fonden har netop bevilliget 13.8 mio. kr. til udbredelse af pilotprojektet "Er du for sød? Så er du ikke alene". Projektet har hjulpet knap 100 børnefamilier i Hvidovre med at skære ned på det søde, og nu skal projektet udbredes til flere kommuner.
Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad - og får man søde vaner, hænger de ofte ved. Derfor handler det om at erstatte nogle af de søde fødevarer med andre og bedre alternativer. Kan man erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød? Kan halvdelen af fredagsslikket skæres fra, uden, at det går ud over hyggen? Og kan vi servere lidt mindre saftevand og sodavand? Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest.
FAKTA
- DTU Fødevareinstituttet ...