Ros er vigtigt, og de fleste af os kan godt lide at modtage ros, det vil sige anerkendelse af noget, vi har gjort, eller noget vi kan. De fleste forældre føler det også helt naturligt at anerkende og rose deres børn, men det har stor betydning, hvordan du roser dit barn. Det skal denne artikel derfor handle om.
Ros og selvværd
Vi er alle sammen dybt afhængige af den måde, vi bliver mødt på. Hvis vi mødes positivt, bliver vi glade. Det er vigtigt, uanset om vi er børn eller voksne, at vi føler os set, og at vi bliver spejlet positivt. Det er vigtigt, at vi kan stole på den reaktion, vi møder, og det har stor betydning for vores mentale og fysiske sundhed, hvordan vi bliver mødt af andre - f.eks. når vi har lavet en tegning og viser den frem.
Et eksempel
Laura har tegnet en tegning, som hun giver til mor:
Mor: "Nej, hvor er den flot!"
Mor: "Hvor er du dygtig!"
"Mor: "Hvor er du altså god til at tegne!"
Når mor roser på denne måde, er der en risiko for, at ordene mister deres værdi. Laura får at vide, at tegningen er flot, uanset hvad den forestiller, og hvor lang tid hun har brugt på den. Det er "tom ros". I stedet kan du rose processen:
Mor: "Tak, den er jeg glad for!"
Mor: "Jeg kan se, at du har brugt mange forskellige farver."
Mor: "Du har virkelig brugt lang tid på den her tegning."
Ros, der gives med fokus på processen, vil give barnet mod på udfordringer, det motiverer og gør, at barnet får lyst til at gå i gang med en ny opgave en anden gang. Ros, der har fokus på Lauras evner, "hvor er du dygtig", vil på sigt gøre, at dit barn søger færre udfordringer og ofte vælger den lette løsning, når noget er lidt svært.
Undersøgelser viser, at vi ofte roser børn for deres evner, og at det på sigt kan gøre barnet usikker. Barnet kan begynde at føle sig forkert, hvis det ikke virker "dygtig" eller oplever, at visse opgaver eller situationer er svære. Undersøgelser viser også, at jo mere vores børn virker til at tvivle på sig selv, jo større tendens har vi til at rose deres evner. Vi har også tendens til at sætte ekstra tillægsord på og siger f.eks. "du er virkelig ...