På fredag den 10. februar er det bælgfrugternes dag. Det er en hyldest til bælgfrugterne, en global FN-dag, der markerer vigtigheden af bælgfrugter over hele verden.
I Danmark spiser vi kun 2-5 gram bælgfrugter om ugen ifølge DTU Fødevareinstituttet, og det er langt fra de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler.
Hvorfor er bælgfrugter vigtige
Bælgfrugter er et godt valg, når du gerne vil spise sundt. De er en vigtig kilde til protein, kostfibre, vitaminer og andre næringsstoffer, f.eks. jern, og de vil derfor ofte være et godt alternativ til kød.
Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Ifølge den store klimadatabase fra Concito har bælgfrugter et klimaaftryk på 1-3 CO2 ækvivalenter pr. kg, hvor oksekød har et aftryk på 31-152 CO2 ækvivalenter pr. kg.
Bælgfrugter er ofte billige og de mætter, så det er også godt for pengepungen.
Hvad er bælgfrugter
Bælgfrugter kan købes tørrede, frosne og på dåse, og det anbefales, at vi bruger forskellige slags. De tørrede bælgfrugter skal ofte udblødes i vand, før de kan koges og spises. De bælgfrugter, som du køber på frost, som er tørrede, eller som sælges på dåse, vil normalt være spiseklare.
Bælgfrugter er f.eks.:
Kikærter
Linser, f.eks. grønne linser, røde linser, puylinser, belugalinser
Bønner, f.eks. hvide, brune og sorte bønner, kidneybønner, hestebønner og edemamebønner.
Derudover kan du købe forskellige bælgfrugtprodukter som f.eks. bønnepostej, der indeholder varierede mængder af bælgfrugter.
Det er vigtigt her at nævne at ærter, grønne bønner, quinoa og planteprodukter lavet af hvedeprotein, sojaprotein, mycoprotein og ærteprotein ikke er bælgfrugter.
Lektiner
Mange afholder sig fra at bruge bælgfrugter, fordi de har hørt om lektiner. Lektiner er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger. Lektiner ødelægges dog ved kogning, og derfor skal mange bælgfrugter iblødsættes og koges, før de kan bruges.
Kogetiden varierer alt efter hvilken type bælgfrugt, der er tale om. ...