Annonce

Annonce

Myter og fakta om mellemørebetændelse


4. januar 2023


Mellemørebetændelse er forbundet med rigtig m​ange myter og i min artikel i dag, vil jeg gennemgå nogle af disse og forklare, hvad der er myte, og hvad der er korrekt :)



1. Der er en sammenhæng mellem mellemørebetændelse og indtag af komælk.



Det er ikke korrekt. Man har ingen videnskabelig dokumentation for, at det nedsætter risikoen for mellemørebetændelse at fjerne mælk fra kosten. Børn på derefor ikke sættes på mælkefri diæt på grund af mellemørebetændelse.



For børn med diagnosen mælkeallergi kan der dog måske være en sammenhæng. Teoretisk set kan mælkeallergi give hævelse af slimhinderne i mund og svælg, og derved aflukke det eustakiske rør. Ved at fjerne mælk fra kosten, så kan man nedsætte de hævede slimhinder hos børn med mælkeallergi og indirekte derved måske fjerne tendensen til mellemørebetændelse. 



2. Der er en sammehæng mellem passiv rygning og mellemørebetædelse.



Det er korrekt. Når børn udsættes for passiv rygning mere end fordobles risikoen for mellemørebetændelse.



Generelt vil passiv rygning øge risikoen for, at børn får astma, bronkitis, lungebetændelse og mellemørebetændelse.



3. Det kan forebygge mellemørebetændelse at give barnet hue på.



Det er ikke korrekt. Børn får ikke mellemørebetændelse, fordi de går uden hue. Mellemørebetændelse skyldes ikke kulde eller træk. 



Det er dog altid godt, at børn er klædt på efter vind og vejr, så de ikke bliver kolde og våde, men har en god jævn temperatur. 



4. Det kan forebygge mellemørebetændelse at give barnet vat i ørene.



Det er ikke korrekt. Mellemørebetændelse opstår på grund af vira eller bakterier, der kommer ind via næsen eller munden - og det skyldes ikke noget, der kommer ind gennem øregangen. 



Har barnet fået lagt dræn, eller har barnet flåd fra øret som tegn på, at trommehinden er sprunget, kan det dog være en god idé at beskytte ørene. Hjemme kan barnet få vandskyende vat i øret under bad eller ved hårvask, og hvis I skal i svømmehallen, vil det være godt med svømmeørepropper, som sikrer, at der ikke kommer urent vand ind i øregangen. 



5. Ørevoks skal fjernes ellers kan det give mellemørebetændelse.



Det er ikke korrekt. Det er helt naturligt, at børn danner ørevoks. Ørevoks kan være både fedtet, vådt, tørt - de fleste på vores breddegrader har fedtet ørevoks. Ørevoks dannes ud fra små kirtler i huden i den yderste 1/3 af øregangen, og det opfanger støv og smuds.



Det ørevoks, barnet danner, kommer selv ud af øregangen. Dette ørevoks bør fjernes ved, at man tørrer det ydre øre i forbindelse med, at barnet f.eks. har været i bad. Der bør ikke bruges vatpinde i øregangen. Hvis barnet danner så meget ørevoks, at det danner en prop i øret, så skal det fjernes, hvilket skal gøres af en ørelæge. 



6. Håndvask og rengøring forebygger mellemørebetændelse.



Det er korrekt. Det er vigtigt med god håndvask og håndhygiejne, ligesom det er en god idé at vaske legetøj og lignende, da det vil nedsætte smitte og dermed forebygge ...


Annonce

... forkølelser og mellemørebetændelser.



Både børn og voksne bør derfor vaske hænder i forbindelse med næsepudsning, bleskift, måltider og altid, når hænderne er synligt beskidte. Sørg også for at vaske legetøj og aftørre håndtag, bordplader og lignende. Vær særligt opmærksom på legetøj, som flere børn leger med, da vira og bakterier hurtigt smitter fra den ene til den anden. 



7. Mellemørebetændelse giver hørenedsættelse.



Det er korrekt. Når barnet har mellemørebetændelse, vil barnet have sværere ved at høre. Der vil dog normalt være tale om en midlertidig hørenedsættelse, og når barnet ikke længere er forkølet, vil barnet normalt kunne høre igen. 



Hos nogle børn vil hørelsen godt kunne være nedsat i uger til måneder efter, at betændelsen er væk, fordi barnet bliver ved med at have væske i mellemøret. 



8. Mellemørebetændelse giver søvnproblemer både dag og nat.



Det er til dels korrekt. Når børn har mellemørebetændelse, så har de smerter i ørerne, og smerterne er ofte værst om natten, eller når barnet ligger ned. Det betyder, at barnet bliver vækket på grund af smerterne, og søvnen bliver afbudt flere gange. 



Det er dog ofte værst om natten, hvor barnet ligger ned i længere tid, og nogle gange ser man derfor, at børn godt kan sove nogenlunde om dagen, selvom de har øreproblemer og vågner om natten.



9. Mellemørebetændelse kan ses an, du behøver ikke ringe til lægen med det samme.



Det er til dels korrekt. Det er ofte en god idé at lade barnet sovet med hovedet eleveret, da det letter på trykket i ørene og dermed letter smerten. Hos lagt de fleste børn vil øresmerterne forsvinde af sig selv efter 2 døgn, og betændelsen være væk efter 2-14 dage.



Hvis barnet kun har let feber og kun er moderat påvirket, så er det fint at se tiden an i op til 3 døgn. Man kan evt. give panodil som smertestillende 2-3 gange dagligt - dosis afhænger af barnets alder og vægt (er du i tvivl tal med lægen). 



Du bør dog altid kontakte lægen:



- Hvis dit barn er under 6 måneder.



- Hvis dit barn er under 2 år og har mellemørebetændelse på begge øre eller øreflåd fra ørerne.



- Hvis der løber væske/flåd fra barnets øre i mere end 24 timer



- Hvis dit barn har smerter, og smertestillende medicin ikke virker.



- Hvis dit barn har "stritører", fordi betændelsen har bredt sig til vævet bag øret.



10. Antibiotika hjælper ikke på mellemørebetændelse. 



Det er til dels korrekt. Mellemmørebetændelse gør ondt, men hos de fleste børn går sygdommen over af sig selv. Antibiotika virker ikke på virus, men på bakterier, og virus er ofte årsagen til mellemørebetændelse. 



Viser det sig, at barnet har en infektion, der skyldes bakterier, så vil antibiotika godt kunne hjælpe. Men generelt har vi et stigende problem med antibiotika-resistente bakterier. For at sikre, at antibiotika fortsat er en effektiv medicin, der kan gives, når det er nødvendigt, så er det vigtigt, at vi begrænser fejlagtig brug af antibiotika til infektioner, som ville være gået over af sig selv. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce