Mellemørebetændelse er forbundet med rigtig mange myter og i min artikel i dag, vil jeg gennemgå nogle af disse og forklare, hvad der er myte, og hvad der er korrekt :)
1. Der er en sammenhæng mellem mellemørebetændelse og indtag af komælk.
Det er ikke korrekt. Man har ingen videnskabelig dokumentation for, at det nedsætter risikoen for mellemørebetændelse at fjerne mælk fra kosten. Børn på derefor ikke sættes på mælkefri diæt på grund af mellemørebetændelse.
For børn med diagnosen mælkeallergi kan der dog måske være en sammenhæng. Teoretisk set kan mælkeallergi give hævelse af slimhinderne i mund og svælg, og derved aflukke det eustakiske rør. Ved at fjerne mælk fra kosten, så kan man nedsætte de hævede slimhinder hos børn med mælkeallergi og indirekte derved måske fjerne tendensen til mellemørebetændelse.
2. Der er en sammehæng mellem passiv rygning og mellemørebetædelse.
Det er korrekt. Når børn udsættes for passiv rygning mere end fordobles risikoen for mellemørebetændelse.
Generelt vil passiv rygning øge risikoen for, at børn får astma, bronkitis, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
3. Det kan forebygge mellemørebetændelse at give barnet hue på.
Det er ikke korrekt. Børn får ikke mellemørebetændelse, fordi de går uden hue. Mellemørebetændelse skyldes ikke kulde eller træk.
Det er dog altid godt, at børn er klædt på efter vind og vejr, så de ikke bliver kolde og våde, men har en god jævn temperatur.
4. Det kan forebygge mellemørebetændelse at give barnet vat i ørene.
Det er ikke korrekt. Mellemørebetændelse opstår på grund af vira eller bakterier, der kommer ind via næsen eller munden - og det skyldes ikke noget, der kommer ind gennem øregangen.
Har barnet fået lagt dræn, eller har barnet flåd fra øret som tegn på, at trommehinden er sprunget, kan det dog være en god idé at beskytte ørene. Hjemme kan barnet få vandskyende vat i øret under bad eller ved hårvask, og hvis I skal i svømmehallen, vil det være godt med svømmeørepropper, som sikrer, at der ikke kommer urent vand ind i øregangen.
5. Ørevoks skal fjernes ellers kan det give mellemørebetændelse.
Det er ikke korrekt. Det er helt naturligt, at børn danner ørevoks. Ørevoks kan være både fedtet, vådt, tørt - de fleste på vores breddegrader har fedtet ørevoks. Ørevoks dannes ud fra små kirtler i huden i den yderste 1/3 af øregangen, og det opfanger støv og smuds.
Det ørevoks, barnet danner, kommer selv ud af øregangen. Dette ørevoks bør fjernes ved, at man tørrer det ydre øre i forbindelse med, at barnet f.eks. har været i bad. Der bør ikke bruges vatpinde i øregangen. Hvis barnet danner så meget ørevoks, at det danner en prop i øret, så skal det fjernes, hvilket skal gøres af en ørelæge.
6. Håndvask og rengøring forebygger mellemørebetændelse.
Det er korrekt. Det er vigtigt med god håndvask og håndhygiejne, ligesom det er en god idé at vaske legetøj og lignende, da det vil nedsætte smitte og dermed forebygge ...