"Hvor er den fiiiiin". Mange forældre kan nikke genkendende til, at når vi taler med vores spædbarn, så ryger stemmeføringen op i et lettere karikeret toneleje. Det er der heldigvis en mening med, og selvom det er et universelt fænomen, så er der nogle befolkningsgrupper, som gør det mere end andre.
Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus universitet, lavet af den ph.d.-studerende Christopher Martin Mikkelsen Cox, sætter forkus på, hvordan vi kommunikerer med små børn og hvorfor.
En mor sidder på gulvet med sit 11 måneder gamle barn. Moderen peger på en bamse og siger med høj, lys stemme: "Se bamsen! Vil du have din bamse?". Den begejstrede måde at kommunikere med sit barn på er et velkendt fænomen. Den form for kommunikation kaldes børnerettet tale (BRT). Det er en ofte intuitiv og naturlig måde at tale med barnet på, hvor den voksne taler i et højere toneleje, gør vokalerne tydeligere, taler langsommere og gør sætningerne mere melodiøse.
De fleste af os taler på denne måde, uden overhovedet at tænke over det, og vi kan ofte slet ikke forestille os, at vi skulle tale til et spædbarn på en anden måde, det er helt utænkeligt, at vi ville tale med en naturilg røst og alvor i stemmen.
Flere teorier forklarer, hvorfor vi taler på denne måde - blandt andet, at det er med til at gøre, at børn lærer sprog hurtigere:
- Den tydelige vokal-artikulation er meget effektiv. Når vokalerne udtales tydeligt, så er det lettere for barnet at tilegne sig dem.
- Det højere toneleje er med til at fange barnets opmærksomhed, barnet får l lettere ved at lytte og kikker på den voksnes ansigt, når vi taler.
- Den melodiøse tilgang ...