Hvad er egentlig den bedste alder mellem søskende? Det spørger rigtig mange forældre om, og da jeg for nylig var ude at holde foredrag om "Børn og Opdragelse" var emnet omkring søskende og aldersforskel naturligt også oppe at vende. Og det er naturligt svært at svare helt kort og præcist på, hvad den optimale aldersforskel er, for der er fordele og ulemper, uanset om du vælger at få børn med kort eller længere tid imellem. I min artikel i dag vil jeg derfor fortælle lidt om de forskellige aldre.
2 års aldersforskel eller mindre
Søskende som har mindre end 2 år imellem sig, vil ofte have stor glæde af hinanden, når de vokser op. De vil ofte kunne lege sammen og vil ofte dele legetøj. I takt med at de vokser op, vil de ofte også have fælles venner, og de vil på flere punkter være meget lige. Nogle gange går de i samme institution og kan have glæde af dette.
For forældre kan det være meget praktisk i hverdagen, at børnene kan bruge hinanden og lege sammen, ligesom det gør hverdagen lidt lettere, hvis børnene skal afleveres i samme institution.
Det er dog rigtig hårdt at have to små børn, som skal have hjælp til bleskift, bad, af- ogpåklædning, spisning, leg - fordi de ofte ikke er i stand til at kunne underholde sig selv ret lang tid af gangen. Derudover skal man passe meget på ikke at sammenligne de to og komme til at stille for mange krav til den yngste - for jo yngre børnene er, jo større forskel vil der naturligt være på deres udviklingstrin, og de krav man kan stille. Jo yngre børnene er, jo mindre sprog vil de have, og kan ikke forklares, hvorfor de nogle gange må vente eller skal tage hensyn til en anden - faktisk kan de ikke vente eller tage hensyn, netop fordi de ikke er ældre, end de er.
Det kan også spille ind, hvorvidt det er en pige eller dreng, der er ældst. Hvis den ældste er en søn og den yngste en datter, så vil aldersforskellen måske ikke virke helt så stor, som hvis det er omvendt, og børnene kan på den måde nogle gange have mere glæde af hinanden. Men selvfølgelig er børn forskellige :)
3-4 års aldersforskel
Førhen sagde man ofte, at 3 års aldersforskel var godt, fordi barnet ofte bruger de første 3 år på at "danne sit selv". Når det lille barn bliver født, så er det fuldstændig afhængig af sine forældre - det er barnet også stadig i 3års alderen, men i løbet af de første 3 år udvikler barnet sig til at kunne flere ting selv - og ofte vil barnet gerne flere ting selv. Denne udvikling gør barnet mere klar til at tage imod barn nummer to.
Når man er 3-4 år gammel, så er meget i hverdagen lettere. Barnet er ofte renligt om dagen, kan selv spise sin mad, klarer en stor del af sin af- og påklædning osv. i hverdagen. Og det er også lettere for en 3-4 årig f.eks. at dele sit legetøj eller forstå, at det er nødvendigt at vente på sin tur. Samtidig har børn på 3-4 år også et vist sprog, så man kan forklar dem ting og inddrage dem på en anden måde, så de ikke på samme måde som yngre børn, behøver at føle sig helt så meget sat til side i forhold til en lille ny baby. Behovet for bekræftelse - at vi stadig er der for dem, elsker dem osv. har de naturligt stadig.
Børn med 3-4 års aldersforskel kan nogle gange i en kort periode følges i samme institution, hvilket også kan være en fordel for forældrene og gøre hverdagen lidt lettere. Samtidig kan det være rigtig dejligt for børnene, at de har en fælles verden, som de deler og kan fortælle deres forældre om. Når den ...