Nu nærmer vi os hastigt efterår og vinter, og det betyder, at der skal lidt ny og varmere påklædning til. Det betyder også, at det inderste lag tøj, som dit barn har på, meget gerne må være uld, da det vil være med til at regulere dit barns temperatur og dermed holde dit barn varm.
Et gammelt råd lyder "brug uld i alle måneder, som ender på bogstavet R". Det vil sige alle måneder fra september til og med februar. Når det er sagt, så kan uld faktisk bruges hele året rundt, hvis man har lyst til det :) Der er dog ingen tvivl om, at det faktisk er uldsæson nu. Men - uld er mere end bare uld, og det er derfor en god idé at kende lidt til forskellen på de produkter, du kan købe i butikkerne netop nu.
3 gode grunde til at vælge 100% ren uld
1. Uld isolerer og regulerer barnets temperatur. Når det er koldt, så hjælper ulden dit barn med at holde sig varm, og når det er varmt og dit barn sveder, så vil ulden hjælpe dit barn med at komme af med varmen. Ulden har en masse lange snoede fibre, som giver millioner af små luftlommer over huden, og det er netop med til at give barnet en stsabil temperatur.
2. Uld kan suge op til 40% af sin egen vægt. Det betyder, at hvis dit barn sveder meget, så vil ulden suge sveden, og lede sveden videre, og dit barn vil derfor stadig føle sig tør på kroppen.
3. Uld kan ofte vaskes mindre hyppigt end andet tøj. Uld har en antibakteriel og selvrensende effekt og kan derfor nogle gange bare luftes igennem og er derefter klar til brug igen.
Uld blandet med silke
Silke har en evne til at tilpasse sig vores kropstemperatur og den temperatur, der er omkring os. Så hvis det er varmt, så vil silke kunne suge vores sved og samtidig give os en lidt kølig og tør fornemmelse på vores hud. Hvis det derimod er vinter og koldt, så kan silken hurtigt opvarmes af vores kropstemperatur og således være med til at holde os varme.
Samtidig væves silke ofte på en måde, som gør, at f.eks. hustøvmider har svært ved at leve i silke, og så er silke også blødt og dejligt at have på huden, hvis dit barn har børneeksem. Når børn har børneeksem, så klør det og irriterer, og her kan silke være rigtig godt. Altså ren silke - f.eks. et dynebetræk i silke.
For du skal være opmærksom på, at når man laver f.eks. undertøj og nattøj i uld-silke, så blander man ulden og silken sammen. Uld- og silketrådene er blandet ind i hinanden. Hvis dit barn har børneeksem eller er allergisk overfor uld, så er et uld-silkeprodukt derfor ikke den kvalitet, du skal gå efter. Her kan det være bedre med uld-bambus eller uld-bomuld.
Når uld blandes med silke, så får du tøj, som er rigtig godt til at hjælpe dit barn med at holde en stabil temperatur, uanset om dit barn sover, kravler eller løber aktivt omkring. Samtidig er uld-silke meget blødt at have på, og så kan uld-silke faktisk bruges både sommer og vinter. Har du et barn, som generelt er meget varm, så vil uld-silke ofte også være særdeles velegnet, da det er en tyndere kvalitet.
Uld blandet med bambus
Bambus er på samme måde som både uld og silke både åndbart og svedabsorbrende, og det fungerer også antibakterielt. Det er en stor fordel, når det bruges direkte på kroppen, som undertøj, nattøj, strømper og lignende.
Bambus er også et meget miljøvenligt materiale, da det kan absorbere langt mere CO2 end træer kan, og da det også kan gro uden vand og kan overleve stor tørke - og også oversvømmelse, hvis det skulle ske. Det vokser meget hurtigt i kontrast til træer, som vokser langsomt og over mange år.
Bambus har også en vis fleksiblitet, som gør, at det kan holde faconen, selvom det vaskes flere gange. Samtidig er fibrene meget bløde, så tøj lavet i bambus er ofte blødt og derfor godt til baby og småbørn. Og så er bambus meget slidstærkt. At blande bambus med f.eks. uld gør derfor at produktet ofte kan holde ekstra længe.
Når man blander uld og bambus til baby og småbørn, så vil man ofte lave det sådan, at ulden vil være på ydersiden af produktet og bambus på den side, som vender ind mod huden. Det betyder, at hvis man er ...