Hvis du er gravid, så kan du godt være i tvivl om, hvad du egentlig må spise - og især, hvad du bør holde dig fra. Der er rigtig mange gode og veldokumenterede råd, men det kan være svært at holde styr på dem alle sammen.
Derfor gennemgår jeg i dag de officielle kostråd for gravide anno 2020:
Generelle kostråd
Det anbefales, at du følger de officielle kostråd:
Spis varieret, spis frugt og grøntsager, spis fisk, spis fuldkorn, spis magert kød og kødpålæg, spis mindre mættet fedt, spis de magre mejeriprodukter, spis mindre sukker, spis mindre salt, drik vand.
Kosttilskud til gravide
Det anbefales ikke, at du tager andre kosttilskud end dem, der anbefales af myndighederne, da kostilskud kan indeholde platedele, som man ikke kender de mulige risici for i forhold til graviditet- og fosterskader.
De anbefalede kosttilskud er:
Folsyre: 400 mikrogram dagligt - til alle kvinder, der ønsker at bilve gravide, og når du er gravid skal du fortsætte med folsyre i de første 12 uger af graviditeten.
D-vitamin: 10 mikrogram gennem hele graviditeten.
Jern: 40-50 mg fra 10. graviditetsuge.
Calcium: 500 mg dagligt gennem hele graviditeten, hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.
Anbefalinger om særlige fødevarer
Alt hvad du spier vil have indflydelse på dit barns udvikling. De fleste kvinder kan spise og leve fuldstændig som før de blev gravide, men der er visse fødevarer og stoffer, som du skal være særligt opmærksom på, når du er gravid.
Fisk
Det er meget vigtigt, at du spiser fisk, når du er gravid - især fed fisk som indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og d-vitamin. Du skal helst spise 350 gram fisk om ugen - heraf gerne 200 gram fed fisk som f.eks. makrel, sild og laks. Det svarer til, at du to gange om ugen skal spise fisk til hovedret og flere gange om ugen skal spise fisk som pålæg.
Du kan med fordel spise: rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn, sild, makrel, opdrættet laks.
Du bør ikke spise de store fisk som: tun (heller ikke tun fra dåse), gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.
Du bør max spise 125 gram fede fisk fra Østersøen om måneden. Dette skyldes, at miljøforureningen med dioxin er høj i Østersøen. Laks er et eksempel på fed fisk, som derfor bør indtages i begrænsede mængder.
Du bør ikke spise torskelever på grund af de forhøjede indhold af dioxin og PCB, der er fundet i torsk fanget rundt om i de danske farvande.
Spis masser af frugt og grønt - men det skal skylles først
Frugt og grønt indeholder en masse forskellige vitaminer, mineraler, som du har brug for, når du gerne vil holde dig sund og rask. Halvdelen af de grøntsager, som du spiser må meget gerne være grovere typer som kål, rodfrugter og bønner. Alle friske, frone og tilberedte frugter og grøntsager tæller med i dit daglige indtag - og du må meget gerne spise 600 gram frugt og grønt hver dag.
Frugt og grønt kan dog indeholde både pesticidrester og bly. Derfor er det vigtigt, at du skyller og renser frugt og grønt godt, før du spiser det. Ved at skylle og rense fjerner du også bakterier, virus og snavs. Du behøver ikke skrælle f.eks. æbler - der sidder mange gavnlige vitaminer og fibre i skrællen. Bly er en forureningstype der kommer fra luftforurening - og det kan skylles og vaskes væk fra frugt og grønt. Visse grøntsager og frugter er dog lettere at skylle og rense end andre. f.eks. vil det være svært at skylle hindbær særligt grundigt.
Det er også en god idé at vælge økolgiske afgrøder, som er ...