Vi står i en meget usædvanlig situation - ikke bare i Danmark, men i hele Europa, i hele verden. Men trods dette er det vigtigt, at du forsøger at gøre hverdagen så normal som mulig overfor dine børn. Og det er vigtigt, at du ikke lader din eventuelle egen bekymring gå over i dine børn...
Men hvordan svarer du bedst dine børn, når de stiller deres mange spørgsmål? Selvom de mindste børn skal skånes, og børn i førskolealderen som udgangspunkt ikke skal se nyheder, så er det meget svært at undgå i øjeblikket. Dit barn følger naturligt rigtig meget med, mærker de store ændringer i hverdagen, og det kan slet ikke undgås, at også børn i 3-6 års alderen hører forskellige ting og derfor også bliver bekymret.
De eksempler jeg giver dig i dag er især tiltænkt børn i aldersgruppen 3-6 år...
Derfor skal du tale med dit barn
Det er vigtigt, at du ikke ignorerer dit barns spørgsmål eller taler udenom. Dit barn mærker naturligt, at noget ikke er, som det plejer at være, og hvis du ikke svarer og ikke taler med dit barn, vil det vil kunne forstærke dit barns bekymring.
Fantasien kan være værre end virkeligheden. Dit barn hører f.eks. i fjernsynet eller overhører jer voksne tale om, at nu er x-antal personer døde, og dit barn kan derfor godt være bange for, at du eller barnet selv skal dø. Derfor er det vigtigt, at du anerkender og svarer, når dit barn spørger. Det er vigtigt, at du ikke siger f.eks. "det behøver du ikke bekymre dig om" eller lignende, men at du forsøger at svare så ærligt som muligt - dog uden at gøre dit barn unødigt bekymret.
En bekymring går ikke væk, hvis man blot får at vide, at man ikke skal bekymre sig. Det er derfor vigtigt, at du lytter til dit barns tanker og bekymringer og forsøger at svare - og naturligvis forsøger at tilpasse dine svar ud fra barnets alder. Her er der naturligt forskel på, om dit barn er 4 eller 6 år gammel :)
Sørg for at berolige og betrygge dit barn, når du giver svar
Det er vigtigt, at du betrygger og beroliger, når du svarer dit barn - og at dit barn oplever dig rolig ved situationen. Dit barn vil spejle sig i dig og i dit kropssprog, og det er vigtigt, at du signalerer, at barnet ikke behøver være bekymret.
Prøv at svare så konkret og så kort som muligt. Giv ikke flere ord end det, som barnet umiddelbart har behov for i situationen. Prøv at undgå at komme ind på sygdom og dødsfald andre steder i verden, undgå lange historier om hvordan sygdomme opstår og smitter.
Undgå lange forklaringer om at gamle mennesker kan dø - hvis dette kan gøre, at dit barn så bliver bange for, at bedsteforældre eller oldeforældre vil dø... Tal i stedet med dit barn om, at vi i Danmark har et godt sundhedssystem. Hvis nogle bliver syge, så har vi læger og sygeplejersker, som tager sig af og hjælper de mennesker. Sæt ord på alt det vi gør, og som hjælper, fremfor ord på det, som er problematisk.
Hvis dit barn er gammelt nok til at kunne sætte ord på sine tanker, så spørg evt. ind til, hvad dit barn er bekymret for, og ...