Annonce

Annonce

Pubertetsalderen falder


17. februar 2020


Et nyt studie fra Rigshopitalet viser, at pubertetsalderen​ falder - især for piger. Studiet er sammensat af en lang række studier fra hele verden. Studierne viser, at pubertetsalderen er faldet med tre måneder per årti i perioden 1977-2013.



Det er svært at trække en gennemsnitsalder for pubertetens start på verdensplan, fordi der er stor variation fra land til land. I Danmark ses, at gennemsnitsalderen for danske pigers brystudvikling i løbet af 15 år er faldet med 12 måneder - fra 10.8 år til 9.8 år. 



Pubertetstegn



Pubertetstegn er for både piger og drenge: Kønsbehåring, hår under armene, lugtende sved, vokser hurtigere end tidligere



Pubertetstegn for piger: Brysterne vokser og menstruation.



Pubertetstegn for drenge: Stemmen går i overgang, testiklerne vokser



Årsager til tidlig pubertet



Forskerne kender ikke de ...


Annonce

... præcise årsager til, hvorfor puberteten starter tidligere. Man ved dog, at hos ca. halvdelen kan forklaringen findes hos forældrene. Hvis mor og far er gået tidligt i pubertet vil børnene sandsynligvis også gøre det. Det betyder, at hvis mor har fået menstruation tidligt, så vil hendes børn - både piger og drenge - med større sandsynlighed gå tidligere i pubertet.



Man ved også, at overvægt hos moderen kan spille ind. Det samme kan rygning. Undersøgelser viser også, at moderens livsstil under graviditeten kan påvirke til tidlig pubertet for det ufødte barn. F.eks. har forskerne fundet, at døtre af gravide kvinder, som spiste hovedpinepiller (paracetamol) under graviditeten efterfølgende kom hurtigere i pubertet.



Kontakt med hormonforstyrrende stoffer spiller også en rolle.



Og overvægtige børn, børn med højt BMI, går ofte også hurtigere i pubertet



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce