Annonce

Annonce

Røde babynumser - hvorfor og hvad gør du?


15. januar 2020


Rød babynumse – hvorfor og hvad gør du​?



Alle forældre har oplevet, at deres baby pludselig får rød numse under bleen. Men hvorfor sker det, og hvad kan du som forældre gøre – både for at forebygge og for at behandle, når det er sket? Det handler min artikel om i dag.



Hvorfor får dit barn rød numse



Når dit barn har ble på, så kommer der ofte ikke ret meget luft til huden, og det betyder at huden under bleen bliver holdt varm og fugtig. Samtidig vil syren fra urin og afføring trænge ind i og irritere dit barns hud. Da små børn har hyppig vandladning og afføring, så kan det ikke undgås, at de jævnligt får lidt rød numse – nogle kun en enkelt gang eller to, andre mere hyppigt. 



Vær opmærksom på at følgende kan være årsag til rød numse:



- For lang tid imellem bleskift. Jo længer tid dit barn har samme ble på, jo større risiko er der for, at barnets hud bliver irriteret. Urin og afføring vil begynde at ætse barnets hud, det svier og gør rigtig ondt.



- Svampeinfektion. Når huden under bleen holdes fugtig, så øges sandsynligheden for, at dit barn får en svampeinfektion. Ved en svampeinfektion er huden rød og blank, og det svier meget. Nogle gange kan man også se lidt hvide belægninger på huden. Barnet vil ofte også være rød i hudfolderne og mellem ballerne.



- Bakterieinfektion. Nogle børn får også en bakterieinfektion. Det kan opstå på grund af en rift, eller når huden er så rød og irriteret, at den begynder at sprække. Nogle børn får også feber på grund af dette.



- Eksem. Nogle børn får også eksem i bleområdet. Eksemen kan f.eks. skyldes, at barnet reagerer på bleen, altså ikke tåler det materiale, som bleen er lavet af.



- Diarre. Børn som i en periode har diarré kan også få ekstra rød numse. De hyppige, tynde afføringer er ekstra hårde ved huden, så der skal ikke så meget til, før huden bliver rød, sprækker, svier. 



Hvordan behandles rød numse



Det er vigtigt, at du behandler dit barns numse og er opmærksom på at reagere, så snart du opdager, at der er rødme på vej. Huden kan meget hurtigt blive værre, og det kan komme til at gøre rigtig ondt. Jo mere du kan forebygge, jo bedre er det.



Generelt kan man sige, at både forebyggelse og behandling af rød numse handler om at rense, pleje og beskytte dit barns hud mod den syre, som ...


Annonce

... kan komme fra både urin og afføring.



- Skift dit barns ble hyppigt, lad ikke barnet ligge med en våd ble for længe og skift altid bleen umiddelbart efter, at dit barn har haft afføring.



- Vask dit barn med en meget blød klud i bleområdet. Det kan være særligt bløde engangsvaskeklude, eller du kan bruge lidt vat eller vandrondeller, som er bløde mod huden. Dup huden i stedet for at gnide kluden/vattet mod huden. Vask altid forfra og bagud, og sørg for at alle synlige tegn på afføring kommer væk.



- Vask barnets hud med en hudvenlig sæbe beregnet til bleområdet og skyl sæben af igen.



- Smør med en creme eller salve – det kan være en zinksalve, en barrierecreme, en salve specielt mod svamp.. Spørg evt. på apoteket eller tal med din læge om det, - hvilken creme, salve eller behandling du anbefales at bruge afhænger helt af, hvad den røde numse skyldes.



- Kogtvandsklude. Prøv også det gamle husmoderråd – kogtvandsklude. Det er stykker af bomuldsstof, som du tilpasser i størrelsen, koger i vand, afkøler og lægger opvredet men fugtige på huden. Der bruges ikke salver, creme eller lignende sammen med kogtvandsklude. Kludende udskiftes ved hvert bleskift.



Hvordan kan du forebygge rød numse



Det er vigtigt at forebygge rød numse, jo mere du kan forebygge, jo bedre er det. Er skaden først sket, så kan det være meget smertefuldt for dit barn, og det kan påvirke dit barns søvn, appetit og generelle trivsel, hvis dit barn ofte oplever svie, smerter og ubehag fra bleområdet.



- Det bedste du kan gøre for at forebygge rød numse er hyppige bleskift. Og så snart dit barn har haft afføring, bør bleen skiftes.



- Brug hudplejeprodukter, som er milde og uparfumerede, og som er beregnet til at bruge i bleområdet. Når du vasker dit barn i bleområdet, så vælg gerne et produkt, som har et højt indhold af olie, da det kan være med til at beskytte huden ekstra mod urin og afføring.



- Lad dit barn være lidt uden ble – f.eks. i forbindelse med skiftning. Det er vigtigt, at der kommer luft til huden, så huden får mulighed for at ånde.



- Sørg for at dit barns hud er tør, før du giver en ny ble på. Lufttørring er godt, men du kan også tørre med en lille blæser eller en føntørrer. Det er dog meget vigtigt, at du holder din hånd, så du hele tiden kan mærke temperaturen – og så du hele tiden sikrer dig, at dit barn ikke bliver forbrændt. Pas meget på varmen fra en føntørrer!



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce