Børn har en naturlig lyst til at bevæge sig og det er vigtigt at anerkende dette og hjælpe barnet med mulighed for bevægelse i hverdagen. Jo mere dit barn bruger sig selv motorisk, jo mere lærer barnet sin krop at kende og det er vigtigt netop at kende sin krop, kroppens styrker og begrænsninger. Samtidig giver bevægelse barnet gode erfaringer med at bruge kroppen - og det fremmer lysten til at blive ved med at bevæge sig.
I en travl hverdag kan det være svært at medtænke bevægelse, og vi kan som forældre hurtigt komme til at gøre vores børn passive. Vi løfter dem måske op, - hvor de selv kan gå. Vi giver dem jakke på og lyner lynlåsen - i stedet for at lade barnet prøve selv. Vi giver dem mad på tallerkenen og hælder vand i koppen - og burde måske også her lade barnet selv forsøge sig. At hjælpe sit barns motoriske udvikling handler ikke om, at vi skal gå til gymnastik, svømning, boldspil eller lignende. Det er også rigtig godt, men der er mange gange i løbet af en dag, hvor du på en naturlig måde at få motorisk træning ind - og det handler min artikel om i dag.
0-6 måneder
Læg barnet så meget som muligt på maven. Det er fra maveliggende stilling, at barnet får styrke til at løfte hovedet, kikke sig omkring, begynder at kunne trille, løfte sig op i strakt arm, begynder at krybe og senere kravle. Jo mere barnet ligger på maven, jo bedre er det.
Læg dit barn foran et spejl, så barnet kan se sig selv. Det giver lyst til at løfte sig op og kikke fremad og måske forsøge at række ud efter sit ansigt.
Læg legetøj rundt om dit barn, så det har noget spændende at bevæge sig efter. Det er god øvelse at strække sig, række ud og få fat i...
Hæng legetøj op over barnet, så barnet også skal strække armene og slå til legetøjet.
Hjælp barnet med forskellige trille- og bevægelege.
Lad barnet hoppe på dit skød og mærke styrken i benene.
Hjælp barnet med at få fat i egne fødder og tæer og hive dem op til ansigtet.
Hjælp dit barn med at trække sig op fra rygliggende til siddende stilling ved at holde i dine hænder.
6-12 måneder
Hjælp dit barn med at krybe og flytte sig mod legetøj ved at presse skiftevis på venstre og højre fod, når barnet ligger på maven.
Lad dit barn selv trække sig op til siddende stilling, når du f.eks. løfter barnet op af tremmesengen.
Lad dit barn sidde i høj stol og giv gerne dit barn mad i hånden, som barnet kan sidde og sutte og gumle på. Det kræver stor koncentration og koordination at føre mad til munden.
Leg "gi-og-tag-leg" med dit barn, hvor du rækker det legetøj og siger "værsgo´" og får det tilbage og siger "tak".
Giv dit barn mere og mere mad, som det selv kan spise. Lad dit barn spise med fingrene og senere med gaffel, og giv også dit barn en kop med to hanke og lær dit barn at holde med to hænder, når det drikker.
Hjælp dit barn til at kravle ved at sikre godt med gulvplads og ting omkrnig barnet, som det kan bevæge sig hen imod. Støt barnet i at vugge i kravlestilling, da det er fra vuggende stilling at barnet finder ud af at flytte arme og ben.
Vælg legetøj, som passer til dit barns alder og udvikling. Det kan f.eks. være puttekasser, ting som man skal strække, række eller kravle over. Bolde der trilles, piskeris i en røreskål, måske være med til at bage boller og sidde med bolledej i hænderne eller lege med kander ...