Så er det påske og en hyggelig påsketing i mange familier er at dekorere hele æggeskaller - komme en snor igennem og hænge dem op... Men hvordan er det nu med salmonella, æg og æggepustning? Hvilke overvejelser skal du gøre dig? Og er der alternativer til at puste æg med munden?
Æggepustning uden salmonella
- Køb konsumæg. Fødevarestyrelsen oplyser, at hvis du bruger konsumæg, så er risikoen for salmonella lille. Konsumæg er de æg, som du køber i supermarkedet.
- Sprit æggene af. Fødevarestyrelsen foreslår, at du bruger sprit til at desinficere æggets overflade, før du puster. Sprit vil dræbe de bakterier, der kan sidde på æggeskallen.
- Vask hænder. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid vasker hænder efter at have rørt ved æg. På den måde undgår du at flytte bakterier fra ægget over på andre madvarer.
- Vær opmærksom på at du ikke kan skolde æg. Det fjerner ikke risikoen for salmonella og samtidig stivner hviden, så det bliver meget svært for dig at få hvide og æggeblomme ud efterfølgende.
Æggepustning uden at bruge munden
Hvis du vil forsøge at tømme æg, uden at du skal puste med munden, så er der lidt forskellige muligheder:
- Brug en lang nål, en hæklenål eller et lille bor til at lave hul i begge ender af ægget. Læg ægget forsigtigt i hænderne og pres forsigtigt nålen ind i ægget. Drej nålen rundt flere gange, så du får løsnet ægget og det bedre kan løbe ud. Du kan være heldig at æggemassen næsten kan løbe ud af sig selv, hvis nålen du har brugt er lang nok og hullet ikke er alt for lille...
- Brug en næsesuger. Måske har du en næsesuger liggende, fra dit barn var lille og endnu ikke i stand til at pudse næse. Næsesugeren skal bruges omvendt nu - den skal ikke suge - men puste. Det fungerer bedst, hvis spidsen på næsesugeren er i blød plast. Brug en nål eller et lille bor til at lave hul i begge æggets ender, sæt næsesugeren i den ...