Det er normalt, at spæde og helt små børn skeler, men stille og roligt skal dit barn have styr på sine øjenbevægelser - og hvis dit barn ikke har det, så bør du få dit barns øjne tjekket hos en øjenlæge.
Udvikling af synet
Det spæde barn ser uklart og i de første uger, kan barnet ikke se farver. Det helt nyfødte barn kan ofte se en afstand på 30-50 cm, hvilket svarer til, at barn kan se på mors eller fars ansigt, når det ligger i favn. Barnet kan se lys og skygger og se konturen af mors og fars ansigt.
I løbet af de første måneder udvikles barnets synsevne, så barnet kan se længere og længere. Omkring 3-4 måneders alderen begynder barnet at skelne mere og mere bevidst mellem kendt og ukendt, barnet kan se længere, fornemmer rummet, som det er i osv. Og omkring 6 måneders alderen kan barnet se en del detaljer.
I de første måneder vil barnets øjne ofte have svært ved at følges ad. Det kan være meget svært for barnet at koordinere øjnenes bevægelser, og derfor vil spæde børn ofte kunne skele. Men i takt med at barnet bliver ældre, så styrkes barnets øjenmuskler og barnets evne til at styre øjnenes bevægelser, og de fleste forældre vil opleve, at den skelen som barnet har haft fra fødslen forsvinder efter 3-4 måneders alderen.
Samsyn
Samsyn er, når synet fra hvert øje bliver til et billede i hjernens synscortex. Samsyn har betydning for vores evne til at bedømme afstand og for vores finmotoriske udvikling og vores øje-hånd-koordination.
Hos børn udvikles samsynet ofte omkring 4 måneders alderen, og udviklingen forsætter helt op til barnet er ca. 2 år gammel.
Skelen
Skelen er, når hjernen ikke kan styre øjnenes bevægelser, så øjnene ikke følges ad. Det betyder, at øjnene peger i hver sin retning. Det kan være meget ubehageligt for barnet, for når øjnene ser i hver sin retning, så modtager barnet synsindtryk fra to forskellige steder. Det vil sige, at barnet har dobbeltsyn og ikke samsyn.
Det betyder også, at barnet kan begynde at bruge det ene øje mere end det andet og derved få det, som man kalder "dovent øje". Det kan give barnet problemer med at se senere hen, og f.eks. kan barnet få svært ved at gribe og kaste, eller svært ved at læse i en bog.
Test om dit barn skeler
Hvis du er i tvivl om dit barn skeler, så kan du lave følgende test. Testen er lavet af optikerforeningen:
1) Vælg et stykke legetøj, som dit barn er glad for. Det kan være en ...