Annonce

Annonce

4 Months Sleep Regression


30. august 2017


Rigtig mange forældre oplever søvnproblemer, n​år deres barn er 4 måneder gammel. I udlandet taler man om 4 months sleep regression.. Men hvad dækker dette begreb egentlig over. Det handler min artikel om i dag.



Tendens til at powernappe og ny rytme



I 4 måneders alderen, begynder mange børn at powernappe i løbet af dagen. Fra at have sovet længere dagslure, så bliver barnets lure nu kortere, barnet vågner, barnet græder måske - og barnet har brug for hjælpe til at komme videre i søvnen, behov for din hjælp til at sove et lidt længere søvnstræk.



Samtidig vil børn i denne alder ofte også begynde at ændre rytme. Det er ikke umormalt, at barnet har en længere vågenperiode om aftenen, hvor barnet leger, pludrer, spiser meget hyppigt og går sent i seng. Det er ikke unormalt, hvis barnet f.eks. først sover, når klokken er 22...



Hvad skyldes søvnændringerne i 4 måneders alderen?



I denne alder begynder barnets søvn at ændre sig rent fysiologisk. Det spæde barn skifter mellem at sove en "aktiv søvn" og en "stille søvn". Men når barnet bliver 4 måneder gammelt, så begynder søvnen at indeholde flere stadier, og søvnen kommer til at minde mere og mere om den søvn, som vi voksne sover. 



Det betyder, at hver gang barnet bevæger sig fra et søvnstadie til et andet, så er der en risiko for, at barnet vågner op - og når barnet først er vågen, så er det rigtig svært at få barnet videre i søvnen igen, også selvom barnet har brug for mere sammenhængende søvn.



Samtidig vil børn i denne alder være mere vågne og aktive. De følger rigtig godt med i, hvad der sker omkring dem, ogo de bliver mere og mere bevidst. Barnet fornemmer, om det er hjemme eller ude, om det er i favn hos mor, far eller en fremmed, og barnet reagerer på alle de oplevelser og stimuli, som barnet får. Børn i denne alder lader sig derfor også let forstyrre, når de skal spise - uanset om barnet får flaske eller bliver ammet. Barnet spiser, slipper brystet eller flasken, kikker på mor, smiler, tager fat og spiser lidt igen, slipper igen og begynder at pludre, spiser lidt igen, og så kommer far ind i stuen, og det er mere interessant at kikke efter far, end det er at spise. Derfor kan børn i denne alder have lidt tendens til både at "slatspise" og "slatsove" lidt.



Hvorfor er det særligt udfordrende for forældre?



Det kan være svært for dig at finde ud af, hvad det handler om. Har barnet ondt? Er det tandfrembrud som generer? Mangler barnet mælk? Gør vi noget forkert? Det er ofte disse spørgsmål som forældre stiller, når barnet i 4 måneders alderen pludselig får svært ved at sove.



Det skyldes ofte ikke nogen af delene, men handler simpelthen om, at søvnen ændrer sig fysiologisk samtidig med, at barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Mange forældre bliver frustrerede, når de pludselig oplever, at deres barn ikke sover om aftenen. Mange forældre tror, at børn skal sove senest kl 20, men det skal barnet ikke nødvendigvis i denne alder - og det kan være en god idé at gøre aftenerne til familietid og ikke partid. Når barnet bliver 6 måneder, så ændrer rytmen sig ofte igen, og her vil det ofte være rigtig fint, at barnet puttes kl 19.30-20... så på den måde arbejder tiden lidt for jer.



Hvordan kan du hjælpe dit barn med søvn i 4 måneders alderen?



Det vil være en rigtig god idé, at I forsøger at arbejde på en rytme, hvor barnet får 3 lure dagligt - en ...


Annonce

... formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen.



Det er vigtigt at gøre de vågne perioder til aktive perioder. Barnet er ikke længere et spædbarn, men en aktiv lille baby, og det er vigtigt, at du anerkender dette. Derfor skal barnet stimuleres rigtig godt både motorisk og mentalt i sine vågne perioder - og når det er tid til at sove, så får barnet mælk og hjælpes med at koble fra og overgive sig til søvnen.



- Det vil være rigtig godt, hvis du fortsætter med de putteritualer, som du allerede har indført. Det kan være at give barnet en ren ble, putte barnet i en voksipose eller lignende sovepose, give barnet mælk og putte barnet med en klud, kærtegn og lignende.



- Det samme gælder, hvis dit barn er vant til at blive vugget eller trillet tur med i barnevognen. På sigt skal dit barn lære at sove uden at skulle være i bevægelse, men lige nu er det vigtigste, at du hjælper dit barn til at sove og blive i søvnen. Og her er det ofte en god idé at trille barnet en tur, fordi du på den måde holder barnet sovende, så barnet ikke vågner op i forbindelse med søvnstadieskift.



- Det kan også være en god idé at tilbyde dit barn lidt ekstra mælk. Nogle gange kan man med fordel give mælk af to omgange, så barnet får mælk, bliver skiftet, puttet i sovepose eller svøbt i dynen, får mælk igen og derefter hjælpes til at sove. Ligesom du også meget gerne må lægge dig og amme i dobbeltsengen og så være parat med brystet, hvis dit barn efter 20-30 minutter viser tegn på at ville vågne - så du med brystet hjælper dit barn til at sove lidt videre. Igen skal der på sigt skabes nye søvnassociationer, men lige i denne alder, er det vigtigste, at du hjælper dit barn til at sove længere lure og komme væk fra at powernappe hele dagen igennem.



En rytme til et barn på 4 måneder kan f.eks. se således ud:



Tidlig morgen: Ammes (eller flaske) og sover videre. Får ofte lidt mælk igen, når dagen starter.



Kommer op, er vågen og aktiv, bruger sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt.



Formiddag: Ammes (eller flaske) og puttes til formiddagslur



Vågner igen og er aktiv - tilbydes evt. et bad efter formiddagsluren og kan godt have glæde af at blive ammet lidt før badet. Badet er med til at aktivere barnet og hjælpe barnet til en lidt længere middagslur. Badet afsluttes med god frottering med håndklædet, smøre med lidt creme efter behov.



Frokost: Ammes (eller flaske) og puttes til middagslur



Vågner af middagsluren og er igen parat til leg og aktivitet, pludrer, bruger sig selv motorisk.



Eftermiddag: Ammes (eller flaske) og puttes til dagens 3. lur. Tidspunktet for denne lur afhænger af, hvor lang middagsluren er, og hvad tid barnet står op fra sin middagslur.



Aften: Mange børn vil have en vågenperiode her. Hvis barnet bliver ammet, vil det ofte spise hyppigt ved brystet om aftenen. her er mælken mere koncentreret og ved at spise små hyppige måltider, får barnet ekstra koncentreret mælk i maven, der hjælper til en god og sammenhængende nattesøvn. Hvis barnet får flaske, kan man på samme måde ofte ogdt fornemme, at barnet måske har brug for lidt mere mælk om aftenen.



Sen aften: Ammes (eller flaske) og puttes til natten



Midt nat: Ammes (eller flaske) og sover videre. De fleste børn er 6 måneder, før de begynder at kunne undvære mælken om natten.



Du kan læse meget mere i Helens bog om Børn & Søvn.



Med ønsket om god søvn til alle!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce