Ny stor undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser, at børn der spiser meget rugbrød og havregryn er sundere. Jo mere fuldkorn, især fra havre, børnene spiser, jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal, og jo bedre er deres insulinfølsomhed.
De fleste af os danskere har en opfattelse af, at havregryn er sundt, men det er aldrig tidligere blevet videnskabeligt undersøgt på børn. Selvom langtidseffekterne af kosten i barndommen endnu ikke er fuldt klarlagt, så er der meget, der tyder på, at hvis de sunde vaner fortsætter ind i voksenlivet, så vil det nedsætte børnenes risiko for sukkersyge og hjertekarsygdomme.
Fakta om undersøgelsen:
Undersøgelsen er lavet blandt 713 børn i alderen 8-11 år. Den er lavet som et øjebliksbillede af børn fra 3. og 4. klasse fordelt på 9 skoler på Sjælland og Lolland-Falster.
Børnene registrerede, hvad de spiste, fik taget blodprøver og blev målt og vejet. De fik undersøgt deres kropssammensætning i en helkropsscanner og fik målt deres fysiske aktivitet i syv dage.
Forskerne har taget højde for forældrenes uddannelsesniveau, hvor meget børnene bevæger sig, hvor meget fisk, frugt og grønt de spiser. Dette for at sikre, at undersøgelsen netop viser effekten af børnenes indtag af fuldkorn og ikke blot er et resultat af, at børnene kommer fra hjem med en sund livsstil.
Fakta om fuldkorn:
Fuldkorn betyder "hele kornet". Det vil sige, at der ikke kun er tale om den stivelsesholdige mel, men at kim, klid og skaldele følger med. Fuldkorn kan være hele, knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel.
Ikke alle kerner er fuldkorn. F.eks. er solsikkefrø, græskarkerner og hørfrø ikke fuldkorn. Nødder og forskellige frø definderes heller ikke som fuldkorn.
Lyst brød kan godt være fuldkorn. Hvis brødet er bagt med fuldkornsmel, kan indholdet af fuldkorn være højt, selvom du ikke kan se de hele kerner.
Når vi spiser fuldkorn spiser vi mindre, da fuldkorn ofte mætter godt.
Fuldkorn er godt for fordøjelsen og holder maven naturligt igang.
Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som forebygger forskellige sygdomme, især type-2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft.
I Danmark er vi, som et af det eneste lande, rigtig gode til at spise fuldkorn. Danske børn i alderen 4-14 år spiser i gennemsnit ca. 58 gram fuldkorn om dagen, mens børn i Storbritannien og USA kun spiser godt 12 gram fuldkorn om dagen.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn i alderen 4-10 år spiser 40-60 gram fuldkorn om dagen, svarende til knap 2 dl. havregryn eller 3-4 skiver rugbrød.
Der er altså al mulig grund tli at give børn havregryn og rugbrød - og andre typer fuldkorn i hverdagen.
Glutenfri fuldkorn
Der findes mange forskellige glutenfri fuldkorn, så hvis du eller dit barn ikke tåler gluten, så kan du stadig godt sikre dit barn fuldkorn. Nogle mennesker har Cøliaki. Det er en kronisk livslang sygdom, som udløses af proteiner, der findes i hvede, rug og byg. Andre mennesker har ...