En spontan abort sker ofte før 12. gravidtetsuge (mere end 80%), og alle kvinder kan risikere at opleve en spontan abort. Man skønner, at riskoen for at få en spontan abort er mellem 10-35 % alt efter kvindens alder.
Det kan føles fuldstændig hjerteødelæggende for den gravide kvinde at abortere. Måske har du lige nået at tage en graviditetstest, men har endnu ikke nået at fortælle det til den nærmeste familie, eller måske har du lige nået at fortælle den gode nyhed, og skal så fortælle, at det ikke bliver til noget denne gang alligevel..
Det kan være svært at vide, hvorfor du har aborteret og nogen gange finder man ikke noget svar. Man ved dog, at riskoen for abort stiger, jo ældre den gravide er, og man ved også, at visse tilstande kan forøge risikoen for abort. Og det handler denne artikel om i dag.
Kromosomafvigelser
Størstedelen af alle aborter sker på grund af forkerte kromosomer, man skønner at mere end 60% af spontane aborter skyldes kromosomafvigelser. Kromosomer er de små strukturer i hver celle, der bærer vores gener. Vi har hver især 23 par kromosomer - et sæt fra vores mor og et sæt fra vores far. Hvis antallet af kromosomer ikke går op, eller der opstår en eller anden defekt, når sæd og æg mødes, så vil det ofte resultere i en abort.
Hvad kan du gøre? Vær tålmodig. Selvom det ikke lykkes første gang, så kan det sagtens lykkes at blive gravid igen og få end sund og fin baby.
Livmoderens form
Livmoderen er normalt formet som en pære. Den runde del kaldes for livmoderhulen og den smalle del af "pæren" kaldes for livmoderhalsen. Men hos nogle kvinder, har livmoderen en anden form, den kan f.eks. være hjerteformet eller livmoderen kan være spaltet, det vil sige mere todelt.
Hvis livmoderen ikke er formet som en pære, så kan det gøre det svært for det befrugtede æg at sætte sig fast eller det kan gøre det svært for det befrugtede æg at få næring nok. Nogle kvinder har også problemer med en meget kort livmoderhals. Hvis livmoderhalsen er for kort, kan det også medføre at man ikke er i stand til at holde på fosteret.
Man skønner at ca. 10% af de spontane aborter skyldes "unormalt formet" livmoder.
Hvad kan du gøre? Ofte vil man ikke opleve, at man har dette problem, før man har haft tilbagevendende aborter. Du kan dog få scannet din livmoder, så man kan se, om den er formet, som den bør være. Man kan også nogle gange vælge at operere livmoderen, ligesom man kan anlægge en cerclage, hvis livmoderhalsen er for kort. Det er en tråd, som man syr rundt om livmoderhalsen. Tråden klippes i uge 36, hvorefter man så kan føde vaginalt.
Immunologisk reaktion
Nogle gange vil kvinder desværre opleve, at det befrugtede æg bliver opfattet som et fremmedlegeme i kvinden - og derfor bliver det afstødt. Ligesom kroppen forsøger at forsvare sig mod forskellige bakterier og vira, så kan kroppen nogle gange også finde på at forsvare sig mod et befrugtet æg, som jo er befrugtet med mandens sæd, der i princippet kan virke fremmed for kvindekroppen.
Hvad kan du gøre? Det er begrænset, hvor meget forskning og viden der endnu er på dette område. Det kan dog sagtens tænkes, at du vil kunne blive gravid igen. Nogle gange vil man vælge at hormonbehandle.
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
PCOS er, når man har mange blærer på æggestokken, og det ses hos 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssig ægløsning og menstruation. De har ofte også forhøjet mandligt kønshormon og kan f.eks. have øget hårvækst i ansigtet, på brystet, fra navlen og ned, samt på arme og ben. Kvinder med PCOS har også ...