Annonce

Annonce

Spontan abort - hvorfor? Og hvad kan du gøre?


19. april 2017


En spontan abort sker ofte før 12. gravidtetsuge (m​ere end 80%), og alle kvinder kan risikere at opleve en spontan abort. Man skønner, at riskoen for at få en spontan abort er mellem 10-35 % alt efter kvindens alder.



Det kan føles fuldstændig hjerteødelæggende for den gravide kvinde at abortere. Måske har du lige nået at tage en graviditetstest, men har endnu ikke nået at fortælle det til den nærmeste familie, eller måske har du lige nået at fortælle den gode nyhed, og skal så fortælle, at det ikke bliver til noget denne gang alligevel..



Det kan være svært at vide, hvorfor du har aborteret og nogen gange finder man ikke noget svar. Man ved dog, at riskoen for abort stiger, jo ældre den gravide er, og man ved også, at visse tilstande kan forøge risikoen for abort. Og det handler denne artikel om i dag.



Kromosomafvigelser



Størstedelen af alle aborter sker på grund af forkerte kromosomer, man skønner at mere end 60% af spontane aborter skyldes kromosomafvigelser. Kromosomer er de små strukturer i hver celle, der bærer vores gener. Vi har hver især 23 par kromosomer - et sæt fra vores mor og et sæt fra vores far. Hvis antallet af kromosomer ikke går op, eller der opstår en eller anden defekt, når sæd og æg mødes, så vil det ofte resultere i en abort. 



Hvad kan du gøre? Vær tålmodig. Selvom det ikke lykkes første gang, så kan det sagtens lykkes at blive gravid igen og få end sund og fin baby.



Livmoderens form



Livmoderen er normalt formet som en pære. Den runde del kaldes for livmoderhulen og den smalle del af "pæren" kaldes for livmoderhalsen. Men hos nogle kvinder, har livmoderen en anden form, den kan f.eks. være hjerteformet eller livmoderen kan være spaltet, det vil sige mere todelt. 



Hvis livmoderen ikke er formet som en pære, så kan det gøre det svært for det befrugtede æg at sætte sig fast eller det kan gøre det svært for det befrugtede æg at få næring nok. Nogle kvinder har også problemer med en meget kort livmoderhals. Hvis livmoderhalsen er for kort, kan det også medføre at man ikke er i stand til at holde på fosteret.



Man skønner at ca. 10% af de spontane aborter skyldes "unormalt formet" livmoder.



Hvad kan du gøre? Ofte vil man ikke opleve, at man har dette problem, før man har haft tilbagevendende aborter. Du kan dog få scannet din livmoder, så man kan se, om den er formet, som den bør være. Man kan også nogle gange vælge at operere livmoderen, ligesom man kan anlægge en cerclage, hvis livmoderhalsen er for kort. Det er en tråd, som man syr rundt om livmoderhalsen. Tråden klippes i uge 36, hvorefter man så kan føde vaginalt.



Immunologisk reaktion



Nogle gange vil kvinder desværre opleve, at det befrugtede æg bliver opfattet som et fremmedlegeme i kvinden - og derfor bliver det afstødt. Ligesom kroppen forsøger at forsvare sig mod forskellige bakterier og vira, så kan kroppen nogle gange også finde på at forsvare sig mod et befrugtet æg, som jo er befrugtet med mandens sæd, der i princippet kan virke fremmed for kvindekroppen.



Hvad kan du gøre? Det er begrænset, hvor meget forskning og viden der endnu er på dette område. Det kan dog sagtens tænkes, at du vil kunne blive gravid igen. Nogle gange vil man vælge at hormonbehandle.



Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)



PCOS er, når man har mange blærer på æggestokken, og det ses hos 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssig ægløsning og menstruation. De har ofte også forhøjet mandligt kønshormon og kan f.eks. have øget hårvækst i ansigtet, på brystet, fra navlen og ned, samt på arme og ben. Kvinder med PCOS har også ...


Annonce

... tendens til at have for meget insulin i blodet, ligesom de kan have æblefacon og være overvægtige. Det er alt sammen med til at gøre det svært at blive gravide og det øger risikoen for spontan abort.



Hvad kan du gøre? Ved en scanning vil man kunne se, om du har mange blærer på dine æggestokke. Hvis du har PCOS vil man ofte opfordre til motion og vægttab, anbefale dig at spise grønt, fiberrigt og fedtfattigt. Man kan også vælge at behandle medicinsk for at stimulere til regelmæssig ægløsning, ægmodning og fremning af ægløsning.



Ubehandlede sygdomme



Nogle kvinder har en ubehandlet eller ukontrolleret sykkersyge, eller du kan have problemer med sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Begge dele har betydning for at have et gunstigt miljø i livmoderen og hvis sygdomme er ubehandlet, så betyder det, at det befrugtede æg har svært ved at overleve.



Hvad kan du gøre? Følg din læges anbefalinger omkring eventuelle livsstilsændringer. Sørg for at få en evt. sukkersyge under kontrol. Har du problemer med skjoldbruskkirtlen, kan disse normalt behandles med medicin.



Bakterielle infektioner



Bakterier af forskellige slags hos både kvinder og mænd kan øge risikoen for abort. Det gælder f.eks. mycoplasma genetalium, der kan fokse i slimhinderne i urinrøret og i kvindens livmoderhals. Selvom denne infektion er forskellige fra klamydia, så har den mange ligheder med klamydia. Begge sygdomme overføres seksuelt. Symptomerne kan give svie ved vandladning (især hos mænd) og kestra udflåd hos kvinden - man hos ca. 50% finder man ikke nogen symptomer. 



Hvad kan du gøre? Det er vigtigt at gå til læge og blive testet - både du og din mand bør testes for smitte. Hvis I får stillet diagnosen, vil man behandle med medicin.



Livsstil - cigaretter, alkohol, narkotika



Nikotin placerer over moderkagen, det forstyrrer blodforsyningen og fosterets vækst. Det samme gør brugen af forskellige narkotiske stoffer. Drikker du alkohol vil der også være en øget risiko for spontan abort.



Hvad kan du gøre? Giv dig selv nye vaner, før du prøver at blive gravid. Det er vigtigt for at blive gravid, for at holde på barnet, når du er gravid og for at give dit barn så sund en tid i livmoderen som muligt, så dit barn vokser sig stor og stærk. 



Hvad gør du ved mistanke om spontan abort



Du bør kontakte din læge eller jordemoder med det samme, så du kan blive undersøgt. Du kan få taget en blodprøve, der kan vise dit indhold af HCG - graviditetshormonet. Og derudover vil man ultralydsscanne dig for at se, om fosteret stadig er i livmoderen, og om der er hjerteblink.



Hvis du måske er igang med at abortere, så bliver du bedt om at ligge stille - og du må ikke have samleje. 



Hvad gør du efter en spontan abort



Nogle gange vil du selv udstøde fosteret, andre gange kan det være nødvendigt at fjerne det under bedøvelse. Har du fået flere aborter i træk, vil man ofte vælge at teste det væv, som man fjerner, for at se, om man kan finde en forklaring på, at du aborterer. 



Du kan godt få menstruationslignende smerter i et døgn efter aborten, og du kan også opleve pletblødning i 1-2 uger efterfølgende. Det er godt at bruge hygiejnebind og ikke tanponer.



Undgå at have samleje og undgå også karbad så længe, at du stadig bløder. Vent gerne til du har været igennem en ny menstruationscyklus, før I forsøger at blive gravide igen - og lyt altid til dig selv, og hvad du både fysisk og mentalt føler dig parat til.



Hvis du begynder at bløde kraftigt, får stærke smerter, feber, bliver svimmel eller utilpas, så kontakt altid din læge med det samme.



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce