Jeg får jævnligt spørgsmål omkring vegetarisk og vegansk kost til børn - og det er ikke så mærkeligt, for mere end 160.000 voksne danskere lever som vegetarer eller veganere. I medierne kan man også læse om problemer med især vegansk kost - en professor udtaler "vegansk kosk kan skade småbørns vækst", og i Italien har man sidste år haft et lovforslag om at sende forældre i fængsel, hvis de gav deres børn vegansk kost...
Men hvordan er anbefalingerne egentlig - hvad siger Sundhedsstyrelsen i DK omkring vegetarisk og vegansk kost til børn? Det handler min artikel om i dag.
Vegetarisk kost
Når man er vegetar, så spiser man ikke kød, fisk og fjerkræ. Maden består af forskellige kornprodukter, bælgfrugter, grøntsager, frugter, bær, nødder, frø og kerner.
De fleste vegetarer spiser også mælkeprodukter - man kalder dette for lakto-vegetar - og/eller de spiser æg. Det kaldes for ovo-vegetar. Hvis man både spiser mælkeprodukter og spiser æg, kaldes det lakto-ovo-vegetar.
Der findes mange former for vegetar. Nogen er det, man kan kalde "semi-vegetar". Det kan f.eks. være en person, der spiser fisk, men som ikke spiser kød fra f.eks. okse, svin, lam, fjerkræ eller lignende. Dette kalder man for Pesco-vegetar. Andre spiser kylling, men ingen former for andet kød og heller ikke fisk. Dette kalder man for pollo-vegetar.
Vegansk kost
Når man er veganer, så spiser man ingen animalske produkter. Det vil sige, man spiser ikke kød, fisk eller fjerkræ, men man spiser heller ikke fødevarer, der kommer fra dyr som f.eks. æg, mælkeprodukter og honning.
Vegetarisk kost til børn
Især de første 2 år er vigtige for barnets vækst, og derfor er det vigtigt, at kosten indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer. Hvorvidt kosten er tilstrækkelig, når man spiser vegetarisk, afhænger af i hvilken grad de animalske produkter fravælges.
Undersøgelser viser, at vegetarisk kost kan være sundere end almindelig dansk kost, men barnet kan komme til at mangle nogle vitaminer og mineraler:
- Fedtindtagelse og især indtagelse af mættet fedt vil ofte være lavere. Derfor skal man være særligt opmærksom på at sikre barnets fedtindtag.
- Det kan være svært at dække barnets behov for B12-vitamin, D-vitamin, samt mineralerne jern og zink, hvis barnet spiser vegetarisk. Det skyldes at B12- og D-vitamin stort set kun findes i animalske fødevarer...
Sammensætning af vegetarisk kost til børn
Det er dog muligt at sammensætte en sufficient vegetarkost til børn, men man skal være bevist om at sikre barnets behov og tage højde for, at små børn har særlige behov.
- Efter første leveår skal barnet have minimum 500 ml mælk, modermælkserstatning eller andre mælkeprodukter dagligt
- Energiindholdet skal sikres ved at øge energitætheden i maden ved tilsætning af vegetabilsk olie, f.eks. rapsolie.
- Proteinindtaget dækkes via æg, mælk, bønner, linser, sojaprodukter (tofu), nødder, frø og kornprodukter. Og grøntsager. Det er vigtigt, at barnet tilbydes mange forskellige proteinkilder i løbet af en dag, men det behøver ikke være til samme måltid. Komplette protein kombinationer er f.eks. bønner + ris, linser + ...