Annonce

Annonce

Vegetar- og Vegansk kost til børn


5. april 2017


Jeg får jævnligt spørgsmål omkrin​g vegetarisk og vegansk kost til børn - og det er ikke så mærkeligt, for mere end 160.000 voksne danskere lever som vegetarer eller veganere. I medierne kan man også læse om problemer med især vegansk kost - en professor udtaler "vegansk kosk kan skade småbørns vækst", og i Italien har man sidste år haft et lovforslag om at sende forældre i fængsel, hvis de gav deres børn vegansk kost...



Men hvordan er anbefalingerne egentlig - hvad siger Sundhedsstyrelsen i DK omkring vegetarisk og vegansk kost til børn? Det handler min artikel om i dag.



Vegetarisk kost



Når man er vegetar, så spiser man ikke kød, fisk og fjerkræ. Maden består af forskellige kornprodukter, bælgfrugter, grøntsager, frugter, bær, nødder, frø og kerner.



De fleste vegetarer spiser også mælkeprodukter - man kalder dette for lakto-vegetar - og/eller de spiser æg. Det kaldes for ovo-vegetar. Hvis man både spiser mælkeprodukter og spiser æg, kaldes det lakto-ovo-vegetar.



Der findes mange former for vegetar. Nogen er det, man kan kalde "semi-vegetar". Det kan f.eks. være en person, der spiser fisk, men som ikke spiser kød fra f.eks. okse, svin, lam, fjerkræ eller lignende. Dette kalder man for Pesco-vegetar. Andre spiser kylling, men ingen former for andet kød og heller ikke fisk. Dette kalder man for pollo-vegetar.



Vegansk kost



Når man er veganer, så spiser man ingen animalske produkter. Det vil sige, man spiser ikke kød, fisk eller fjerkræ, men man spiser heller ikke fødevarer, der kommer fra dyr som f.eks. æg, mælkeprodukter og honning.



Vegetarisk kost til børn



Især de første 2 år er vigtige for barnets vækst, og derfor er det vigtigt, at kosten indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer. Hvorvidt kosten er tilstrækkelig, når man spiser vegetarisk, afhænger af i hvilken grad de animalske produkter fravælges.



Undersøgelser viser, at vegetarisk kost kan være sundere end almindelig dansk kost, men barnet kan komme til at mangle nogle vitaminer og mineraler:



- Fedtindtagelse og især indtagelse af mættet fedt vil ofte være lavere. Derfor skal man være særligt opmærksom på at sikre barnets fedtindtag.



- Det kan være svært at dække barnets behov for B12-vitamin, D-vitamin, samt mineralerne jern og zink, hvis barnet spiser vegetarisk. Det skyldes at B12- og D-vitamin stort set kun findes i animalske fødevarer... 



Sammensætning af vegetarisk kost til børn



Det er dog muligt at sammensætte en sufficient vegetarkost til børn, men man skal være bevist om at sikre barnets behov og tage højde for, at små børn har særlige behov.



- Efter første leveår skal barnet have minimum 500 ml mælk, modermælkserstatning eller andre mælkeprodukter dagligt



- Energiindholdet skal sikres ved at øge energitætheden i maden ved tilsætning af vegetabilsk olie, f.eks. rapsolie.



- Proteinindtaget dækkes via æg, mælk, bønner, linser, sojaprodukter (tofu), nødder, frø og kornprodukter. Og grøntsager. Det er vigtigt, at barnet tilbydes mange forskellige proteinkilder i løbet af en dag,  men det behøver ikke være til samme måltid. Komplette protein kombinationer er f.eks. bønner + ris, linser + ...


Annonce

... brød, eller brød + ost, cerealier + mælk eller æg, eller kartofler + æg eller mælk.



- Jernbehovet kan være svært at dække gennem en vegetarkost, fordi det primært er non-hæm-jern man indtager, og det optages dårligere end hæm-jern. I 6-12 måneders alderen kan det være relevant at supplere med jerntilskud. Et indtag af C-vitamin kan øbe absorptionen af jern og også zink, men fytinsyre og visse krydderier kan hæmme jernoptagelsen.



- Zink, kobber, magnesium og selen har en dårligere biotilgængelighed i vegetarisk kost, og især kød er en vigtig kilde til zink. Derfor kan vegetarbørn være i mangel på zink.



- Calcium er ikke noget problem, hvis barnet drikker mælk eller spiser mælkeprodukter. Tilbydes barnet ikke mælkeprodukter, bør man tale med lægen om, hvordan man skal forholde sig. 



Sammensætning af vegansk kost til børn



En kost der ikke indeholder hverken kød, fisk, fjerkræ, æg og mælkeprodukter kan ikke anbefales til børn, fordi det bliver meget vanskeligt at sikre barnets næringsbehov de første leveår. 



Små børn er meget udsatte, hvis kosten ikke indeholder tilstrækkeligt med energi og næringsstoffer, og en vegansk kost kan ikke sammensættes, så den kan dække barnets fulde behov. Derfor frarådes vegansk kost til små børn.



Kvinder der lever vegansk, bør allerede i graviditeten være opmærksomme og skal følges tæt af praktiserende læge og også vejledes om et særligt behov for kosttilskud. Det samme gælder, når man ammer sit barn efter fødslen. 



Hvis man som familie insisterer på at leve vegansk, så bør barnet ammes i mindst 2 år, og derudover skal barnet tilbydes ekstra B12-vitamin. De første 6 måneder vil barnet være dækket via modermælken, hvis mor indtager B12-vitamin, men derefter bør barnet tilbydes et dagligt tilskud. Det er også vigtigt, at lægen følger barnets vækst tæt, da der vil være stor risiko for, at barnet vokser dårligt. 



Insisterer man på at spise vegansk, så skal man altså være meget opmærksom på sammensætningen af barnets kost og være bevidst om, at det kan være svært at sikre barnet tilstrækkeligt med næringsstoffer. Man skal være særligt opmærksom på at sikre barnet fedstoffer nok, ligesom man skal være opmærksom på mængden af kostfibre. Der vil være en fare for, at barnets indtag af fiberholdig kost, vil mætte barnet så meget, at barn ikke får dækket sit behov for kalorier og mineraler tilstrækkeligt. Man bør inkludere en variation af proteinrige fødevarer, selvom grøntsager indeholder protein, vil det ikke være nok til at sikre barnets behov. Man skal også være opmærksom på, at sojadrik, risdrik, mandeldrik og lignende ikke kan erstatte modermælksertatning - og der findes ikke vegansk modermælkserstatning på det danske marked. Det anbefales ikke at bruge sojabaserede modermælkserstatninger fra udlandet.



Så... Børn kan godt spise vegetarisk, hvis man er opmærksom på kostsammensætningen, men det anbefales ikke at tilbyde små børn vegansk kost.



Jeg håber, at dette kan hjælpe lidt videre - og give lidt idé om, hvad børn har behov for :)



Rigtig god appetit!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce