Det er vigtigt, at børn beskyttes mod solen, og at du bruger solcreme til dit barn. Jo hyppigere dit barn udsættes for solens UV-stråler og bliver solskoldet, jo større risiko er der for, at dit barn udvikler kræft senere i livet.
Solbeskyttelse til børn handler om skygge, solhat og solcreme - det er vigtigt, at dit barn er ude af direkte sol mellem kl 12-15. Det er også vigtigt, at du giver dit barn løst tøj på og meget gerne en solhat, der beskytter barnets hoved, nakke og ører. Og så er det vigtigt med solcreme - og det er netop solcreme, som denne artikler handler om.
Hvilken solcreme skal jeg vælge?
- Det kan være en fordel at vælge en solcreme, som er udviklet specielt til børn. Denne type solcreme giver samme beskyttelse, som den solcreme du selv bruger, men den indeholder ofte færre allergifremkaldende stoffer.
- Vælg svanemærket solcreme. Det sikrer dig, at solcremen ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer. Vær dog opmærksom på at visse svanemærkede solcremer godt kan indeholde parfume, og det er derfor en god idé at tjekke indholdsdeklarationen og vælge et produkt uden parfume. Ofte vll der også stå "parfume-fri" på forsiden af produktet.
- Har dit barn meget sart hud, kan det være en god idé at vælge en solcreme, som er mærket med Astma-Allergi Danmarks "Blå Krans". Det er din garanti for, at børn med allergi bedre kan tåle netop denne solcreme. Det er generelt også en god idé, at du forsøger at smøre dit barn med lidt solcreme og ser, hvordan dit barns hud reagerer. Hvis dit barn får knopper, bliver rød eller klager over at det svier eller klør, så skal du ikke bruge denne solcreme, men bør skifte til en anden type.
- Solcreme vil altid indeholde en form for kemi - det vil være et fysisk filter eller et kemisk filter. De fysiske filtre indeholder ofte nanopartikler, det kan tilsættes for f.eks. at hjælpe de aktive stoffer med at transportere sig ind i huden, når du smører solcremen på. Det er begrænset, hvor meget vi ved om langsigtede effekter af brug af nanopartikler og Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man til børn begrænser brugen af solcreme med nano. Du kan tjekke om solcremen indeholder nano ved at læse indholdsdeklarationen. EU har godkendt visse nanopartikler i solcreme. Man har vurderet, at det er sikkert at bruge, hvis det bruges på uskadet hud. Derfor bør du - hvis dit barn f.eks. har børneeksem - bruge en solcreme, som ikke indeholder nano.
- Solcreme fås både i tube/creme form og på pumpe. Det kan være en god idé at bruge begge dele. På kroppen kan dit barn smøres ind i solcreme fra tube - men i hårbunden, hvor barnet f.eks. har en skildning, kan det være en god idé at spraye med en pumpe, så barnet ikke bliver forbrændt i hovedbunden. Solhat er dog stadig også nødvendig. Når det anbefales hovedsageligt at bruge solcreme i cremeform, så er det fordi du her bedre sikrer dig, at du bruger nok og får smurt tilstrækkeligt med solcreme på. Med en pumpe, er der risiko for, at du ...