Annonce

Annonce

Er dit barn farveblind?


5. august 2015


Nu skal mange børn begynde i skole og i løbe​t af det første skoleår, vil I sandsynligvis få tilbud en undersøgelse af skolelægen og/eller skolesundhedsplejersken. Undersøgelsen er en bred vurdering af jeres barns sundhed og udvikling. Barnet måles, vejes, I taler om, hvordan barnet trives, venskaber i og uden for skolen, søvn, kost, allergi, problmer med at tisse i sengen, og hvad der ellers kan være behov for at tale om. Og så vil jeres barn også få tjekket sin hørelse og sit syn, herunder testes barnet for farveblindhed.



Hvad er farveblind?



Når vi kan se farver, så er det fordi vi skelner mellem tre farver i lys: rød, grøn og blå/violet. På vores nethinden sidder nogle nerveceller, som sætter os i stand til at se alle farver. Man kalder disse nerveceller for torne og tapper. Hvis nervecellen f.eks. stimuleres af grønt lys samtidig med, at en anden nervecelle stimuleres af rødt lys, så vil vi se farven gul. Hvis alle nerveceller stimuleres lige meget, så ser vi farven hvid. Informationen om farverne sendes via synsnerven til hjernen. 



Hos nogle mennesker fungerer nervecellerne ikke helt, som hos andre og nogle opfatter derfor farverne på en anden måde. Når det sker, så kalder man det farveblindhed. Det er egentlig en forkert betegnelse, for dit barn kan godt se farver, dit barn er ikke blind, men ser blot farverne på en anden måde.



Medfødt farveblindhed



Når man tester børn for farveblindhed, så tester man for den medfødte type af farveblind. De fleste har det, man kalder for rød/grøn farveblindhed. Nogle er også født med blå-farveblindhed, men det er sjældent.



Der er flere drenge/mænd, som er farveblinde, end der er piger/kvinder. Men farveblindhed kan opstå hos begge køn. Når farveblindhed er arveligt, så skyldes det en genfejl, der er bundet til x-kromosomet. Derfor vil man ofte opleve, at farveblindhed går i arv fra mor til søn.



Hos de fleste, vil nervecellerne ikke mangle, men blot være svagere reagerende end normalt. Det betyder, at dit barn måske godt kan se visse nuancer af rød eller grøn, men ikke alle nuancer og barnet ser ikke farven helt som du gør. Et barn, der er "grønblind" vil have svært ved at skelne mellem grønne og grå nuancer, hvor et barn der er "rødblind", vil have svært ved at skelne mellem røde og brune nuancer.



Ca 200.000 danske mænd og ca 10.000 danske kvinder er mere eller mindre farveblinde.



Undersøgelse for farveblindhed



Til undersøgelsen i skolen vil skolelæge eller sundhedsplejerske bruge Ishihara-test. Det går ud på, at dit barn skal se på nogle billeder, som er sammensat af forskellige farvede prikker. Dit barn skal kunne se visse tal eller bestemte mønstre på billederne. Hvis dit barn endnu ikke har lært tallene, kan man vise dit barn et billede og sige f.eks. "kan du følge slangen med din finger?". Hvis dit barn er farveblind, så vil det se andre farver og altså en anden "slange" eller et andet tal, end det man ser, hvis man ikke er farveblind.



Hvad betyder det, og hvordan kan du hjælpe dit barn?



Hvis dit barn er farveblind, så er det noget dit barn skal leve med. Det er ikke noget barnet vokser fra og ikke noget, man kan gøre noget ved. I april måned ...


Annonce

... 2015 læste jeg dog om, at der nu var opfundet nye briller, som kunne hjælpe farveblinde med at se rød/grøn... EnCroma hedder de og laves til børn og voksne. Måske bliver det fremtiden...



Dit barn vil måske synes om andet tøj, andre billeder, møbler osv. end du synes om, fordi barnet ser farverne anderledes. Og dit barn skal naturligvis have lov til at gå i det tøj, som dit barn synes er pænt, og som dit barn har det godt med.



Dit barn kan have brug for hjælp til skolearbejde. Der kan være forskellige opgaver, hvor dit barn skal male bestemte felter i bestemte farver, hvilket dit barn naturligvis kan have svært ved. Nogle børn lærer forholdsvist hurtigt, hvad farverne i penalhuset hedder - også selvom de ser dem anderledes, mens andre børn kan have brug for at farverne sættes i en bestemt rækkefølge, eller at du måske nummererer dem eller giver dem et lille mærke, så dit barn ud fra mærket ved, hvilken farve, der er tale om.



Støt dit barn i at male og tegne og bruge forskellige farver, også selvom dit barn måske ser mange farver som grå og grå og en anden nuance af grå...



Sæt ord på forskellige farver i hverdagen, det kan være frugt og grøntsager, som jo har mange farver og nuancer. Hvis dit barn ikke kan se f.eks. rød og grøn, så skal dit barn bruge ekstra mange kræfter på at huske, hvilke farver f.eks. forskellige fødevarer har. 



Når I bygger med klodser, læser i bøger, sidder og tegner ved bordet eller lignende, så sørg for at der er godt med lys. Jo mere lys, jo bedre vil dit barn kunne skelne farverne.



Tal med læreren i dit barns klasse om, hvordan dit barn kan hjælpes. Nogle gange vil skolebøger, hæfter, læsebøger og lignende have forskellige farver - og de kan sagtens være røde og grønne nuancer, hvor det kan være svært for dit barn at se forskel. Læsebøger kan også være kategoriseret med farve efter, hvor svære de er. Det er uhensigtmæssigt for det farveblinde barn.



Vær opmærksom i idrætstimerne, hvor børnene kan blive opdelt i det "røde" og det "grønne" hold. Dit barn kan måske ikke se forskel på den snor eller vest, som børnene får på...



Vær særligt opmærksom på geografibøger, matematikbøger, biologibøger, natur- og teknikbøger, som ofte indeholder farvede billeder, farvede kort, farvede grafer og lignende. Det kan være svært for det farveblinde barn at tyde kort og billeder.



Vær opmærksom, når I færdes i trafikken, og dit barn f.eks. skal lære at "rødt lys betyder stop", "grønt lys betyder gå". Det er naturligt svært at lære, hvis man ikke kan se farverne rød og grøn. Derfor skal dit barn lære at kikke efter, hvilket lys, der lyser, og om manden i lyset står eller går...



Rigtig meget held og lykke!



Bedste hilsner



Helen



NB! Vigtig information, august 2015:



Jeg er blevet gjort opmærksom på, at Sundhedsstyrelsen kun anbefaler farvesynstest ved udskoling, og dette kun såfremt den unge har erhvervsønsker, der kræver fuldt farvesyn. På baggrund af dette, har mange kommuner fravalgt at foretage rutinemæssig farvesynstest af børnene.



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce