Annonce

Annonce

Mælk og mælkeprodukter til børn


29. juli 2015


Sundhedsstyrelsen kom i februar 2015 med nye anbefalinger o​mkring mælk og mælkeprodukter til børn. Mange forældre er stadig i tvivl om, hvilken type mælk barnet må få hvornår, - hvordan er anbefalingerne egentlig omkring sødmælk, letmælk og minimælk og hvornår må barnet få surmælksprodukter og hvilke? Derfor har jeg lavet et skema, som på en overskuelig måde viser, hvordan anbefalingerne er.



Mælkeskema

Tre ting har indflydelse på anbefalingerne og valg af mælk:


1) Mælk er en vigtig energikilde for barnet, og det er især fedtet fra mælken, som sikrer barnets energi. Derudover indeholder mælk næringsstoffer som protein, vitaminer, jod og kalk, der er vigtigt for opbygningen af barnets knogler.



2) Børn bør ikke få for meget protein. Modermælk og modermælkserstatning har et lavere indhold af protein end komælk. Derfor anbefales det, at børn får modermælk eller modermælkserstatning til de er 1 år., amning kan fortsætte længere, hvis mor og barn trives med det. Nogle surmælksprodukter indeholder meget protein og anbefales derfor først efter to års alderen.



3) Børn skal sikres jern nok, og mælk indeholder ikke ret meget jern. Hvis barnet drikker for meget mælk, kan det tage pladsen op for andre ...


Annonce

... fødevarer, og barnet risikerer at få for lidt jern. Det anbefales derfor, at mængden af mælk trappes gradvist ned i takt med, at barnet spiser mere og mere rigtig mad. Fra 9 måneders alderen bør den samlede mælkemængde ikke overstige 750 ml om dagen. Frem mod 1 års alderen nedsættes mængden til 350-500 ml om dagen. Indholdet af mælk i barnets mad tæller med i mælkeregnskabet. Efter 1 års alderen bibeholdes et samlet mælkeindtag på ca. 350 ml og max 500 ml.



Mælk i mad



Der bruges modermælk eller modermælkserstatning i dit barns skemad, til det er et år. 



Fra dit barnet er 9 måneder, kan du tilsætte sødmælk til maden, dog max 100 ml/døgnet. Det anbefales at udnytte dette til mere familiemad, så dit barn f.eks. kan spise lidt mere sovs, og I på den måde kan spise det samme. 



Fra 1 års alderen behøver dit barn ikke længere samme mængde fedt, og mælken spiller ikke længere helt så stor en rolle i barnets  mad. Det anbefales, at du giver dit barn letmælk som drikkemælk af kop og derudover tilbyder barnet  mad, som resten af familien spiser.



Fra 2 års alderen kan dit barn få samme fedtindhold i mad og drikke, som du selv og større børn spiser/drikker. Derfor kan de fedtfattige mælketyper gives her.



Rigtig god appetit!



Kærlig hilsen



Helen 


Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce