Sundhedsstyrelsen skelner i deres nye retningslinjer "Ernæring til spædbørn og småbørn. En håndbog for sundhedspersonale" mellem fødevare-neofobi og kræsenhed. Mange kalder børn kræsne, hvor de faktisk ikke er kræsne, men snarere er utrygge ved fødevarer, som de ikke har fået før - og derfor er det vigtigt, at man kan kende forskel på, hvorvidt der er tale om en neofobi eller kræsenhed.
Fødevare-neofobi
Ordet "fobi" betyder frygt, at man er bange eller utryg ved noget. Ordet "neo" betyder ny. Så når man har en "neofobi", så er man bange for det nye, og når man har en fødevare-neofobi, så er man utryg ved eller skeptisk overfor mad, som man ikke kender.
Det ligger grundlæggende i os mennesker, at vi skal være på vagt overfor nye fødevare. Evolutionært kan man sige, at børn har kunne finde mad i naturen fra de var 1.5-2 år gamle og deres neofobi har tjent om beskyttelse mod giftig eller dårlig mad. Børn har altså skulle være tilbageholdende overfor fremmed mad eller mad med anderledes smag - og sådan er det stadig.
Det lille barn, det vil sige børn under 2 år, vil ofte have brug for at smage på forskellige fødevarer flere gange, før barnet kender smagen og er tryg ved at spise det. Og for børn i 1.5-2 års alderen vil man ofte opleve at barnet er lidt mere skeptisk. Det kan være meget svært at introducere nye fødevarer for børn i denne alder - derfor er det ekstra vigtigt, at vi tilbyder børn under 18 måneder så mange forskellige fødevarer som muligt.
Undersøgelser viser, at børn ofte skal have præsenteret "ukendte fødevarer" 8-15 gange før de kender fødevaren og er tryg ved at spise den. Det er her vigtigt, at den voksne som præsenterer fødevaren for barnet signalerer at maden smager godt og at stemningen og følelserne omkring maden og måltidet er positivt.
Fødevare-neofobi kan være kulturel. I nogle lande vil det f.eks. være helt naturligt at spise græshopper, edderkopper, snegle og lignende - hvor det i Danmark vil være fødevarer, som vi vil være tilbageholdende overfor at spise. Hvad vi spiser, og hvorvidt vi er trygge ved at spise forskellige fødevarer, afhænger således også meget af, hvilke fødevarer vi præsenteres for, og hvad vi opfatter som god mad.
Kræsenhed
Kræsenhed er ikke det samme som en fødevare-neofobi. Når et barn er kræsen, vil barnet ikke spise den mad, som barnt kender (ved en neofobi er udgangspunktet, at man ikke vil spise noget nyt). Hvis man er kræsen vil man - selvom man er blevet præsenteret for fødevaren mange gange - stadig ikke spise ...