Smagssansen er en af vores vigtigste sanser. Den sikrer os, at vi ikke spiser noget, som kan være skadeligt - helt grundlæggende så holder vi os fra mad, som vi ikke kan lide. Hvis maden f.eks. er fordærvet, så er det vigtigt at vi kan smage, at her er noget, vi skal holde os fra. Hos børn er situationen dog lidt anderledes - for barnet skal stille og roligt lære de forskellige smage at kende, og det er vigtigt at vi introducerer de forskellige smage for barnet - gerne før barnet fylder et år.
Når børn er 7-8 måneder gamle, så har de en naturligt lyst til at smage og tygge på mad, og det er vigtigt at vi udnytter dette. Man taler om at der står "et vindue åbent", og jo ældre barnet bliver, jo sværere bliver det at introducere nye fødevarer, nye smage for barnet. Når det lille barn bliver 12-18 måneder, så forsvinder den naturligt lyst til at putte i munden og smage på maden - man kan sige at "vinduet står på klem".
Min artikel i dag handler om de 5 smage, hvornår dit barn er i stand til at smage de forskellige smage og i hvilke fødevarer, du blandt andet finder den pågældende smag.
Den søde smag
Den søde smag fornemmes på spidsen af tungen. Smagsløgene der fornemmer sødt udvikles allerede i fosterstadiet, og man ved at for tidligt fødte børn har evne til at smage forskel på f.eks. vand og sukkeropløsning. Dryper man lidt sukkervand på barnets tunge, vil det ofte have en beroligende virkning på det lille barn. Modermælken har også en naturlig sød smag, som barnet godt kan lide.
Når det lille barn skal igang med skemaden, så vil det ofte starte med at række tungen ud. Barnet er vant til at malke med tungen og skal have tid til at lære at spise af en ske. At få en mild, let sød grød f.eks. risgrød eller hirsegrød, eller grøntsagsmos lavet af lidt søde grøntsager f.eks. gulerod, vil give barnet lidt af den søde smag på tungen - det er en smag, som barnet kender og derfor er tryg ved. I takt med at barnet bliver ældre, så kan det begynde at få lidt frugtmos, som også er sødt og genkendeligt for barnet.
Den søde smag finder vi blandt andet i sukker, æblejuice, rodfrugter, moden frugt, tørret frugt.
Den sure smag
Smagsløgene, som fornemmer den sure smag, sidder på overkanten af tungen. Der er lavet flere undersøgelser af, hvordan børn reagerer på sur smag - tidlige undersøgelser viser, at nyfødte afviser sur smag - og man vil ofte kunne se, at barnet laver grimasser, rynker næsen, åbner munden, sænker mundvigene, hvis det tilbydes noget surt at drikke. Andre undersøgelser viser at barnet er ligeglad og nyere undersøgelser tyder på, at hvis barnet f.eks. er vant til at få f.eks. højt hydrolyceret modermælkserstatning fra fødslen, som ofte er mere "sur" i smagen, så vil barnet ofte også senere være glad for mere "sur" smag, spise flere sure fødevarer.
Den sure smag finder vi typisk i citrusfrugter, tomater, syrlige frugter, syrnede mælkeprodukter.
Den salte smag
Evnen til at smage salt sidder på siden af tungen og undersøgelser tyder på, at børn under ca. 6 måneder ikke bryder sig om smagen af salt. I 6-8 måneders alderen begynder mange børn dog at kunne lide smagen af salt, og at børn op til ca 30 måneder kan have en præference for mad, der smager lidt salt. Ofte falder lysten til den salte smag i 2.5-5 års alderen.
Den salte smag opstår fordi vi tilsætter salt til vores mad. Vi kommer salt i kogevandet, når vi koger grøntsager og tilsætter salt til kødretter osv. Børn under 1 år bør ikke få salt i ...