”Jeg keeeeeder mig!”, ”Hvad skal jeg lave?” – hvis du har et barn, der siger sådan, så er det højst sandsynligt et sundhedstegn og tegn på, at ferien nu er i gang. Det betyder at tempoet er sat betydeligt ned, og det er tid til at slappe af og finde fornyede kræfter.
Børn må gerne kede sig, og det har jeg skrevet en artikel om i dag.
Når den aktive hverdag stopper
De fleste børn har en travl hverdag. Op om morgenen, af sted i dagpleje, vuggestue, børnehave, skole, aktiviteter hele dagen, hentes fra institutionen, med op at handle, deltage i fritidsaktiviteter, hjemme igen, TV kører, familien mødes, snak over bordet, nogle gange gæster, andre gange på besøg hos andre, gøres klar til natten, i seng… Og når ferietiden melder sig, så er det tid til at komme ned i gear.
Når hverdagen pludselig ændrer sig, når alle de aktiviteter man er vant til pludselig ikke er der eller sker hen af vejen og uden hast og jag – så mærker man rastløsheden. Og barnet vil naturligt blive urolig. Dit barn kan have svært ved at sidde stille, svært ved at finde fysisk ro og samtidig med dette, så kommer ”jeg keder mig!”, ”hvad skal jeg lave?”. Det er rastløsheden som taler.
Du vil meget hurtigt opdage, at hvis du kommer med løsningsforslag som ”du kan da spille lidt på ipad”, ”hvorfor går du ikke uden for?”, ”hvad med at lege med den nye bil?”, ”hvad så med at lege med din dukke?” eller lignende, så kommer svaret prompte: ”Det gider jeg ikke” eller ”det har jeg gjort” – netop som udtryk for at det ikke er aktivitet og forslag til leg, dit barn har brug for, men at det er svært at mærke rastløsheden, det er svært at finde ro i kroppen.
Du skal ikke være pædagog, men forælder
Som forældre kommer vi meget hurtigt til at føle, at vi skal aktivere vores børn. De skal stimuleres motorisk og mentalt, og de skal også helst kunne fortælle om noget af alt det spændende, de har oplevet i deres ferie. Derfor arrangerer vi en masse – vi køber måske nyt legetøj, vi tager på ture, vi finder en leg frem, begynder at bygge togbanen eller finder papir og tusser frem og går i gang med en leg, i håb om at barnet så følger med.
Og er dit barn kun 2-3 år gammel, så kan det også nogle gange være nødvendigt at du sætter en leg i gang og viser dit barn, hvordan. Men er dit barn 4-5 år gammel, så vil det være helt okay at du giver dit barn mulighed for at ”lave ingenting”. Det er altså ikke meningen at du skal tage over, der hvor pædagogerne slipper. I jeres ferie skal du være forælder og ikke pædagog.
Det betyder naturligvis ikke at du ikke skal lege med dit barn eller være sammen med dit barn, men prøv at lade de nære ting være de vigtige. Brug tiden på at spille brætspil, gå ture ved stranden, samle sten og muslingeskaller, gå i parken, besøge legepladsen, gå på biblioteket og lån en stor stak bøger, som I kan sætte jer og læse i sammen. Inddrag dit barn i de dagligdags ting som at dække bord, ordne vasketøj, pudse vinduer, tørre ...
Børn må gerne kede sig
9. juli 2014
... støv af. Inddrag dit barn i madlavningen – inviter dit barn med til at bage kage, bage brød og boller. På den måde viser du dit barn, at du gerne vil dit barn, at I naturligvis skal bruge tid sammen, nu hvor I har muligheden for det, men at det handler om at være sammen og ikke nødvendigvis om at I skal tage på en masse ture og opleve en masse – en gang imellem, men ikke hver dag.
Ud af kedsomhed springer fantasien
I takt med at rastløsheden daler og dagene går, så vil dit barn stille og roligt selv finde på noget at lave. Du behøver ikke være bange for, at dit barn vil blive ved med at kede sig. I langt de fleste tilfælde, finder barnet ud af en ny leg eller kan komme med forslag til, hvad I skal lave. Og her skal du naturligvis lytte til barnet, lytte til, hvad dit barn har lyst til. Det vil give dit barn en følelse af at have betydning og det er rigtig dejligt for børn at mærke, at de vokse har tid og lyst til det, som barnet foreslår, det som barnet gerne vil.
Når dit barn en gang imellem siger ”jeg keeeeder mig!”, så prøv at se det som noget godt. For ud af kedsomhed springer fantasien og legen skal nok begynde.
7 Gode råd
1) Vær bevidst om at det tager tid at komme ned i gear og at dit barn har brug for flere dage, før det helt har omstillet sig til ferie. Kedsomhed er ofte udtryk for en rastløshed og at det er svært at omstille sig fra den hektiske hverdag.
2) Sørg for at der ikke er planlagt aktiviteter til hver dag. Der må gerne være dage, hvor I ikke skal noget. Ikke skal handle, ikke skal besøge nogen, ikke skal have gæster eller legekammerater på besøg. Absolut ingenting. Det er vigtigt at prioritere dage, hvor I blot er hjemme sammen.
3) Hvis dit barn spørger ”skal vi noget i dag?”, så vær ærlig, når du svarer. Måske synes du ikke, at det er ”at skulle noget”, hvis I f.eks. skal op at handle, men dit barn kan godt synes det er anstrengende at skulle med i supermarkedet – især hvis det er blevet lovet om morgenen, at i dag skulle I ingenting.
4) Hjælp dit barn i gang med en leg, hvis du fornemmer at dit barn har brug for dette, men prøv stille og roligt at lade barnet selv tage over og styre sin leg selv.
5) Inviter dit barn med i ting, som du gerne vil. Det kan være alt lige fra at spille brætspil, eller bage boller eller gøre rent.
6) Inviter dit barn til at være med hvor du er f.eks. ”jeg vil gerne lige sidde her og læse min bog, du er velkommen til at sidde ved siden af mig og lave noget, du har lyst til”.
7) Lyt til dit barns forslag. Når dit barns rastløshed falder, så vil fantasien begynde. Nogle gange vil barnet finde på en leg selv, barnet kommer måske og har brug for din hjælp til at samle materialer, lede efter ting. Barnet kan også komme med direkte forslag, som det er vigtigt at du lytter til ”Må jeg bygge en hule?”, ”Kan vi ikke bage en kage?”, ”Skal vi ikke invitere mormor? Hjælp barnet på vej ”Det var da en god idé, skat!” ”Hvad skal du bruge for at bygge en hule?”, ”Hvilken kage vil du gerne bage?”, ”Hvis vi inviterer mormor, hvad synes du så vi skal lave?”.
Rigtig god sommer!
Kærlig hilsen
Helen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...