Annonce

Annonce

Børneeksem


19. februar 2014

Rigtig mange børn får børneeksem. Det gi​ver naturligt ekstra udfordringer i familien, for det kan påvirke barnets søvn, barnets humør og trivsel og det er noget der kan fylde meget i både barnets og familiens hverdag. Men hvad er børneeksem? Er det arveligt? Hvordan ser det ud? Hvad kan du gøre ved det? Og er det egentlig godt eller skidt at bruge uldundertøj, når man har børneeksem?

Børneeksem

Børneksem kaldes også Atopisk dermatitis. Det er en hudsygdom, som viser sig hos ca. 20% af alle børn, der fødes i Danmark. Det er rigtig mange og tallet er steget støt de sidste mange år – i 1970´erne havde ca. 12 % af danske børn børneeksem.

Hos et barn med børneeksem mangler huden fedtstof, og det gør, at huden let bliver tør og føles ru. Man sammenligner det ofte med en murstensvæg, hvor du kan forestille dig at mørtlen mellem stenene mangler. En sådan væg vil være skrøbelig og have brug for ekstra pleje. Derfor skal barnets hud passes ekstra og tilføres ekstra fedt.

Børneeksem kan ikke helbredes, men med behandling kan man holde eksemen nede, så man kan leve med den.

Arv og miljø

Børneeksem er arveligt. Man ved, at hvis den ene forældre har børneeksem, så er der 35% risiko for, at barnet også får børneeksem. Hvis begge forældre har børneeksem, så har barnet 75% risiko for at udvikle børneeksem.

Ny forskning viser, at nogle mennesker mangler proteinet filaggrin i huden. Dette protein er vigtigt for at huden er sund. Hvis man mangler filaggrin i huden, så vil huden have tendens til at være mere tør, og det øger risikoen for at man udvikler børneeksem. Hvis et barn har udviklet børneeksem og samtidig også har filaggrin-mangel, så øges barnets risiko for at få svær eksem fremfor mild eksem. Filaggrin-mangel er arveligt – det ligger i vores gener – og man kan få taget en blodprøve der viser, om man mangler filaggrin. Man skønner at op mod halvdelen af dem, der har børneeksem, mangler filaggrin i huden. Man forsker i dette på Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital.

Forskerne mener også at miljøet spiller ind på stigningen af antallet af børn med børneeksem. At måden vil lever på i dag er medvirkende faktor, og det blandt andet er derfor, der er sket en stigning i antallet af børneeksem siden 1970´erne. Der er mange teorier om, hvad i miljøet der spiller ind. Man ved at infektioner, hudirritationer og allergier kan udløse og også forværre børneeksem.

Sygdomsforløb

Hos nogle børn vil man opleve eksem i en kort periode, hos andre vil det blive tydeligt værre om vinteren og hos atter andre børn, vil der være svær eksem det meste af året.
Halvdelen af de børn, som får børneeksem, får det før de fylder et år, og i 90% af tilfældene opstår ...


Annonce

... eksem før 4 års alderen. To ud af tre vokser fra eksem før de kommer i puberteten.

Når eksemen blusser op vil huden blive rød, den skæller og det klør. Eksemen vil sidde som røde, skællende og kløende pletter forskellige steder på kroppen.
Hos de mindste børn starter eksemen ofte i ansigtet – på kinderne, hagen og i hovedbunden. Der kan også være eksem på arme og ben, og det sidder ofte på ydersiden.

Hos de større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser. Derudover kan det sidde ved hænder, håndled, ankler og bag ørerne. Både små og store børn kan også sagtens have børneeksem på f.eks. mave og ryg.

Hvad kan du gøre?

God hudpleje er vigtigt. Smør dit barn med fugtighedscreme dagligt, på den måde kan du forebygge at huden tørrer ud, du modvirker kløe og du kan nedsætte antallet af udbrud.

Samarbejd med lægen. De er vigtigt at lægge en behandlingsplan sammen med jeres læge, så barnet får den bedste behandling både i perioder med eksem og i perioder, hvor eksemen er mindre.

Hold cremen ren. Det er vigtigt at tage cremen ud af tuben med en spatel eller lignende, så der ikke er direkte berøring med dine fingre. Selvom du vasker dine hænder grundigt, så kan der komme bakterier ned i cremen og det kan medføre en hudirritation og gøre eksemen værre.

Vælg en fed creme. Brug en creme med et højt fedtindhold – spørg på apoteket. Og varier mellem forskellige typer af creme, både fra dag til dag og fra årstid til årstid.

Vælg cremer der ikke indeholder parfume, farvestoffer eller carbamid.

Eksem og uldundertøj

Jeg får tit spørgsmålet om uld og børneeksem er godt eller skidt? Og svaret er, at det kan være begge dele – det er forskelligt fra barn til barn. Hvis dit barn har børneeksem, så vil det nogle gange kunne give ekstra kløe og hudirritation at bruge uldundertøj og nattøj i uld. Men det er ikke altid, så du er nødt til at prøve dig frem.

Nogle børn har glæde af en uld/bomuld eller uld/silke, hvor vævningen er lavet sådan, at bomulden eller silketråden vender ind mod huden og ulden er yderst. Det betyder at barnet kan have glæde af uldens egenskaber, som giver huden mulighed for at ånde og naturligt blive holdt tør og varm. Mens andre børn med børneeksem vil få en forværring af eksemen og her bør du bruge ren bomuld.

Nogle børn med børneeksem vil også reagere på lanolinen i ulden. Lanolin er et fedtstof, som udvindes fra fåreuld, og det findes i mange forskellige produkter – f.eks. i uldundertøj, men også i kosmetik, hudplejemidler, sæbe og lignende. Hvis dit barn reagerer allergisk på lanolin, så skal du naturligvis ikke bruge uld, sæbe eller andet, som indeholder lanolin.

Bedste hilsner
Helen:)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce