3. februar 2004
Flere og flere forældre kender til problemet - ens barn har fået lus og hvordan skal vi nu bekæmpe det og undgå at barnet enten bringer lusene videre til andre eller selv får dem igen og igen. Derfor denne artikel om lus og hvad vi kan gøre ved dem.
Hvem får lus?
Det er især børn i 3 - 10 års alderen der får lus, bl.a. fordi de i deres leg kommer tæt på hinanden. Større børn og voksne kan dog også få lus. Hårlængden har også betydning for om barnet får lus. Der ses en hyppighed til at langhårede børn oftere har lus end børn med kort hår. Dog skal håret være meget kort (mindre end 5 mm), hvis man vil være sikker på ikke at få lus. Det har ingen betydning om håret er rent eller snavset. Det der er optimale betingelser er høj luftfugtighed, varme (ca. 30 grader) og let adgang til at suge blod.
Hvordan får man lus?
Lus kan hverken hoppe eller flyve. Det kræver derfor at man har tæt hovedkontakt, når lus skal flytte sig fra den ene hovedbund til den anden. Lus kan leve i op til 48 timer væk fra hovedbunden og hvis man bruger den samme hue, børste og kam, kan den derfor i nogle tilfælde være årsag til smitte. Lus som lever på dyr kan ikke være smittekilde. Det er de levende lus, som bevæger sig rundt, der smitter. Luseæg kan derfor ikke smitte,- heller ikke selvom de sidder på hår, som er faldet af.
Hvordan ser lus ud?
Lus er et insekt som er ca. 2-3 mm lang. De nyudklækkede lus kan være mindre og hunnen er større end hannen. Kroppen er aflang og flad, den har et hoved med to små antenner og små øjne og en mund, som den bruger til at suge blod med. Den har ialt 6 ben som hver ender i en klo, der gør at lusen kan holde fast på et hårstrå. Lus kan have forskellig farve og være gennemsigtig, grå-hvid, til mere mørk brunlig. Det skyldes at lus kan tage farve efter hårets farve og også at lusen bliver mørkere lige efter at den har suget blod.
Hvordan ser lusens æg ud?
En hunlus kan nå at lægge ca 5-8 æg om dagen. Æggene er ca 0,8 mm lange og sidder fast på håret helt ned ved hårbunden. Ofte sidder de placeret bag ved øret eller i nakken. Ægget udklækkes 6-9 dage efter det er lagt og det tomme æg vokser med håret ud. Finder man æg der sidder mere end 1 cm ud fra hovedbunden, vil det derfor sandsynligvis dreje sig om et tomt eller ...
... et dødt æg.
Hvordan opdager du om dit barn har lus?
Det er ikke alle børn der får gener i form af irritation eller kløe, som ellers kan være et tegn på at barnet har fået lus. Det vil derfor altid være en god idé at tjekke sit barns hovedbund, gerne en gang om ugen. Derudover skal man være opmærksom på de opslag der ofte bliver sat op i institutioner og skoler om at man har konstateret lus igen. Det er ikke en skam at konstatere at ens barn har lus, men det er en skam ikke at gøre noget ved det Barnets hoved bund undersøges grundigt. Læg mærke til æg, som sidder fast på hårstrå tæt ved hovedbunden, samt om der er små lus, der kravler rundt. Vær især opmærksom bag ørerne og i nakken.
Hvordan får jeg lusene væk?
Det bedste du kan gøre er at hjælpe dit barn med at få vasket håret grundigt og så bruge masser af balsam. Derefter skal håret kæmmes med en tættekam. Det er tidskrævende, men nødvendigt. Ved kæmning redes med tættekammen fra hovedbund til hårspids. For hver gang du har redt igennem, banker du tættekammen på et stykke papir, så du kan se hvor mange lus du får fjernet. De helt nyudklækkede lus er små og kan derfor være svære at fange med tættekammen. Det anbefales derfor at kæmme barnets hår hver anden dag i 14 dage, så er du sikker på at barnet er helt fri for lus. På apoteket kan du også købe lusemidler, som er beregnet til lus på mennesker. Her er det vigtigt at du følger brugsanvisningen nøje. En medicinsk behandling vil dog ofte også kræve brug at tættekam ved siden af. Vær opmærksom på at gravide og kvinder som ammer, samt børn under 2 år ikke må få medininsk behandling for lus uden lægens ordination.
Skal jeg gøre noget ved omgivelserne?
Du skal altid underrette skolen, institutionen eller andre som I er sammen med. Alle medlemmer i familien som har levende lus i hovedbunden skal behandles. Børster, huer, kamme og andet som har har været på hovedet eller i håret kan med fordel vaskes grundigt med sulfo eller kommes i maskinen og lægges i fryseren i et døgn. Sprøjtemidler af forskellig slags skal undgåes. Ligeledes må det anbefales kun at bruge midler der er beregnet til mennesker. Sådan noget som sprit, eddike, petroleum, eller loppemidler til hund og kat, skal man holde sig fra.
God fornøjelse.