Ifølge DMI har vi i Danmark gennemsnitligt 121 nedbørsdage om året. Det svarer til, at det i snit regner hver tredje dag - de fleste dage heldigvis ikke hele dagen, og mange gange regner det også om natten:)
Ikke desto mindre har børn brug for regntøj - især når de er i dagpleje, vuggestue og børnehave, og det er vigtigt, at regntøjet både kan holde barnet tørt, at det behageligt for barnet at have på, og at det også er let at tage af og på - både for barnet selv og også for de voksne, som skal hjælpe barnet. Min artikel i dag handler derfor om, hvordan du vælger det rette regntøj og gummistøvler.
VALG AF REGNTØJ
Todelt regnsæt
Et regnsæt består ofte af et par smækbukser, som sikrer, at barnet ikke skiller ad på midten og derudover af en regnjakke. Det er en fordel at vælge todelt regntøj. Jakken kan hurtigt komme af, hvis barnet får det lidt for varmt. Bukserne kan hurtigt komme af, hvis barnet pludselig skal nå toilettet.
Vandtæthed
Regntøjet skal være vandtæt. Det betyder, at det skal have et vandsøjletryk på 5000 mm. eller mere. Regntøjets vandtæthed afhænger dog også af, hvordan det er sømmet/syet i siderne. Du bør vælge regntøj, som har svejsede eller tapede sømme.
Regntøj til børn er ofte lavet af polyurethan - også kaldet PU. Når du rør ved stoffet, føles det som gummi. Det vil også fremgå af vaskemærket, om det har en PU-overflade. Der kan f.eks. stå 60 procent polyester og 40 procent polyurethan/PU, eller 100 procent polyester med coating eller belægning af polyurethan.
Fordelen ved PU-regntøj er, at det ofte er vandskyende og regntæt - ulempen er, at det ikke er særlig åndbart. Derfor fungerer denne form for regntøj bedst til børn, som kun bruger deres regntøj i kortere perioder.
Har du et barn, som har brug for at have regntøj på dagligt og i længere tid af gangen, så kan det være en god idé at købe regntøj af polyester eller nylon (polyamid) med en vandtæt membran, eller som har fået en form for vandafvisende behandling af overfladen. Denne type regntøj er ofte mere åndbart, men ikke helt så vandtæt.
Jo tættere regnsættet er syet, og jo mere vandafvisende det er, jo mere vil barnet naturligt også svede i regntøjet. Det kan derfor være en god idé med ventilationsåbninger i regntøjet, så barnets hud bedre kan ånde, uden at regnvandet nødvendigvis trænger igennem.
Børn slider deres regntøj, når de leger ude, og du skal være opmærksom på, at regntøjets evne til at holde vandet ude og dermed holde barnet tør svinder i takt med, at regntøjet bliver slidt.
Regnjakken
Jakkens ærmer bør have elastik eller velkrolukning ved håndledene. Det sikrer, at der lukkes af for blusen, som barnet har på under jakken, så denne ikke bliver våd. Det bør så vidt muligt undgås, at barnet bliver våd under regntøjet - det er jo hele idéen med at have regntøj på:)
Regnjakken bør have lynlås, gerne i kombination med trykknapper. Det er lettere for små børn selv at lyne op og ned - end det er at finde ud af at lukke knapper. Hvis jakken kun har knapper, er der risikofor, at der kan trænge vand ind mellem knapperne, så barnet bliver våd på maven. Knapper over en lynlås er derfor ofte en god løsning, da det er med til at sikre, at der ikke trænger vand gennem lynlåsen, da en lynlås sjældent er helt vandtæt.
Det er godt, hvis regnjakken er udstyret med en hætte. Det er dog vigtigt, at hætten er uden snor. Snore i tøj øger risikoen for, at barnet kan sidde fast f.eks. i et klatrestativ eller lignende. Tøj til børn under 7 år, må ikke have snore i hoved- og halsområde. Hætten skal dog kunne lukkes til, så den ikke blæser af barnets hoved, men den må ikke sidde, så den på nogen måde generer barnet. Og så er det vigtigt, at den er sat fast med trykknapper eller lignende, så den automatisk vil falde af, hvis hætten og dermed barnet hænger fast.
Regnbukserne
Regnbukserne bør have en strop i buksebenet, som kan sættes uden på gummistøvlerne hos de mindste børn. Det sikrer, at vandet ikke løber ned af regntøjet og ind i støvlen, ligesom det sikrer, at buksebenet ikke glider op, så barnet alligevel bliver våd på ben og fødder. Regnbukserne bør derfor også være brede nok til, at de kan sættes uden på gummistøvlerne.
Stropperne kan være lavet af gummi og elastik. Begge dele fungerer, men da elastikker ofte bliver slappe efter noget tid, så holder gummi ofte længere.
Bukseben kan med fordel ...