Annonce

Annonce

Vælg det rigtige regntøj og gummistøvler til børn


15. september 2022


Ifølge DMI har vi i Danmark gennemsnitligt 121 nedb​ørsdage om året. Det svarer til, at det i snit regner hver tredje dag - de fleste dage heldigvis ikke hele dagen, og mange gange regner det også om natten:)



Ikke desto mindre har børn brug for regntøj - især når de er i dagpleje, vuggestue og børnehave, og det er vigtigt, at regntøjet både kan holde barnet tørt, at det behageligt for barnet at have på, og at det også er let at tage af og på - både for barnet selv og også for de voksne, som skal hjælpe barnet. Min artikel i dag handler derfor om, hvordan du vælger det rette regntøj og gummistøvler.



VALG AF REGNTØJ



Todelt regnsæt



Et regnsæt består ofte af et par smækbukser, som sikrer, at barnet ikke skiller ad på midten og derudover af en regnjakke. Det er en fordel at vælge todelt regntøj. Jakken kan hurtigt komme af, hvis barnet får det lidt for varmt. Bukserne kan hurtigt komme af, hvis barnet pludselig skal nå toilettet.



Vandtæthed



Regntøjet skal være vandtæt. Det betyder, at det skal have et vandsøjletryk på 5000 mm. eller mere. Regntøjets vandtæthed afhænger dog også af, hvordan det er sømmet/syet i siderne. Du bør vælge regntøj, som har svejsede eller tapede sømme.



Regntøj til børn er ofte lavet af polyurethan - også kaldet PU. Når du rør ved stoffet, føles det som gummi. Det vil også fremgå af vaskemærket, om det har en PU-overflade. Der kan f.eks. stå 60 procent polyester og 40 procent polyurethan/PU, eller 100 procent polyester med coating eller belægning af polyurethan.



Fordelen ved PU-regntøj er, at det ofte er vandskyende og regntæt - ulempen er, at det ikke er særlig åndbart. Derfor fungerer denne form for regntøj bedst til børn, som kun bruger deres regntøj i kortere perioder.



Har du et barn, som har brug for at have regntøj på dagligt og i længere tid af gangen, så kan det være en god idé at købe regntøj af polyester eller nylon (polyamid) med en vandtæt membran, eller som har fået en form for vandafvisende behandling af overfladen. Denne type regntøj er ofte mere åndbart, men ikke helt så vandtæt.



Jo tættere regnsættet er syet, og jo mere vandafvisende det er, jo mere vil barnet naturligt også svede i regntøjet. Det kan derfor være en god idé med ventilationsåbninger i regntøjet, så barnets hud bedre kan ånde, uden at regnvandet nødvendigvis trænger igennem.



Børn slider deres regntøj, når de leger ude, og du skal være opmærksom på, at regntøjets evne til at holde vandet ude og dermed holde barnet tør svinder i takt med, at regntøjet bliver slidt. 



Regnjakken



Jakkens ærmer bør have elastik eller velkrolukning ved håndledene. Det sikrer, at der lukkes af for blusen, som barnet har på under jakken, så denne ikke bliver våd. Det bør så vidt muligt undgås, at barnet bliver våd under regntøjet - det er jo hele idéen med at have regntøj på:)



Regnjakken bør have lynlås, gerne i kombination med trykknapper. Det er lettere for små børn selv at lyne op og ned - end det er at finde ud af at lukke knapper. Hvis jakken kun har knapper, er der risikofor, at der kan trænge vand ind mellem knapperne, så barnet bliver våd på maven. Knapper over en lynlås er derfor ofte en god løsning, da det er med til at sikre, at der ikke trænger vand gennem lynlåsen, da en lynlås sjældent er helt vandtæt.



Det er godt, hvis regnjakken er udstyret med en hætte. Det er dog vigtigt, at hætten er uden snor. Snore i tøj øger risikoen for, at barnet kan sidde fast f.eks. i et klatrestativ eller lignende. Tøj til børn under 7 år, må ikke have snore i hoved- og halsområde. Hætten skal dog kunne lukkes til, så den ikke blæser af barnets hoved, men den må ikke sidde, så den på nogen måde generer barnet. Og så er det vigtigt, at den er sat fast med trykknapper eller lignende, så den automatisk vil falde af, hvis hætten og dermed barnet hænger fast.



Regnbukserne



Regnbukserne bør have en strop i buksebenet, som kan sættes uden på gummistøvlerne hos de mindste børn. Det sikrer, at vandet ikke løber ned af regntøjet og ind i støvlen, ligesom det sikrer, at buksebenet ikke glider op, så barnet alligevel bliver våd på ben og fødder. Regnbukserne bør derfor også være brede nok til, at de kan sættes uden på gummistøvlerne.



Stropperne kan være lavet af gummi og elastik. Begge dele fungerer, men da elastikker ofte bliver slappe efter noget tid, så holder gummi ofte længere. 



Bukseben kan med fordel ...


Annonce

... have enten velkro eller elastik ved anklerne, så de sidder tæt omkring gummistøvlen, når barnet har bukserne på. Det gør det muligt at lukke godt af, og det mindsker risikoen for, at barnet bliver våd på ben og fødder. 



Til de yngre børn, bør regnbukserne være smækbukser med seler. Det sikrer, at barnet ikke bliver våd på maven - heller ikke selvom barnet hopper i en vandpyt eller rutjser på maven ned af en rutsjebane.



Det er en fordel, hvis regnbukserne har elastik i taljen. Det gør, at bukserne sidder bedre. Hvis regnbukserne kun kan justeres i taljen med trykknapper, sidder de ofte ikke så godt. Samtidig må trykknapperne ikke være så store, at de gør ondt at lande på, hvis barnet falder eller sætter sig.



Derudover er det godt at medtænke



Regnjakken og regnbukserne bør være udstyret med reflekser. Det giver ekstra sikkerhed, når I bevæger jer rundt i trafikken. Reflekser kan sidde både foran og bagpå, samt på jakkens ærmer og regnbuksernes ben. Det er vigtigt, at små børn også kan ses i de mørke og regnfulde måneder.



Det er ofte også en god idé at vælge regntøj i lyse eller stærke farver, som gør det lettere at se barnet, når det er mørkt. 



Regntøj kan fås både med og uden for. Regntøj uden for kan ofte bruges i længere tid, fordi du i koldere perioder kan supplere med et varmere lag tøj indenunder. 



Du bør også undgå uønsket kemi i regntøjet. Regntøj kan indeholder fluorstoffer, der bruges for at gøre tekstil regntæt. Fluorstoffer er problematiske for miljøet og for vores sundhed, fordi de nedbrydes langsomt, og de kan ophope sig i kroppen. Forbrugerrådet TÆNK anbefaler defor produkter uden fluorstoffer - se efter PFC-fri eller fluorstoffri. 



VALG AF GUMMISTØVLER



Gummistøvler er et must-have til alle børn, der skal være ude, kunne lege og hoppe i vandpytter, når det regner eller når det har regnet. Det er vigtigt med gode gummistøvler - de skal både kunne holde vandet ude, de skal være slidstærke - og så skal de også være skridsikre, så barnet kan stå ordentligt fast, selvom jorden er våd. 



Når du køber gummistøvler, så kan de være lavet af enten gummi eller PVC. Gummi kan være latex eller syntetisk gummi. Latex, kaldes også for naturgummi, fordi det er lavet af gummiplanter. Syntetisk gummi er lavet af råolie og gas. 



Det bør anbefales at vælge gummistøvler lavet af gummi - og ikke PVC, som kan indeholde de problematiske blødgørere ftalater.



Gummistøvler kan også indeholde skadelig kemi, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende - bla. PAH (tjærestoffer). Forbrugerrådet TÆNK har testet gummistøvler for uønsket kemi.



Gummistøvler er gode, fordi de holder vandet ude. Ulempen er dog, at fødderne kan blive varme og fugtige, hvis gummistøvlerne bruges i længere tid af gangen. 



Gummistøvler er ofte meget brede, men det kan lade sig gøre at finde smalle modeller. Selvom mange børn har brede fødder, så skal du være opmærksom på at finde en model, der passer til dit barns fod. Gummistøvler sidder generelt løst på foden i forhold til en anden støvle, og det er vigtigt, at barnet kan løfte fødderne, uden at gummistøvlerne falder af, fordi de er for brede.



Det kan være rart med en ekstra sål i gummistøvlen, som både gør gummistøvlen mere behagelig at have på, men som også kan hjælpe foden til at ånde bedre.



Jo kortere skaft gummistøvlen har, jo bedre kan foden ånde. Skaftet på en børnegummistøvle bør ikke være så kort, at vandet løber ind i støvlen, eller så langt, at det generer barnet i knæhaserne, når barnet sidder, kravler rundt og leger. 



Gummistøvler er kun til brug i regnvejr. Når det er tørt, bør barnet ikke have gummistøvler på, og bør derfor altid have skiftesko med i dagpleje eller institution.



Gummistøvler kan nogle gange godt gå i arv. Det er ofte begrænset, hvor meget børn når at bruge deres gummistøvler, før de er vokset ud af dem, og de tager derfor sjældent form efter barnets fod indvendig. Gummistøvler kan dog hurtigt blive slidt - du skal derfor tjekke foret indvendig, og du skal også være opmærksom på, at gummistøvler godt kan revne både i sålen og i overdelen, når de er blevet brugt et stykke tid - derfor kan "ældre gummistøvler" være utætte og derfor ikke fungere efter hensigten, og så er det nødvendigt at købe nye.



God tur ud i regnen og vandpytterne!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce