Annonce

Annonce

Børns behov for middagslure og dagssøvn


1. juni 2022


Hvorfor skal børn egentlig sove om dagen? Hvor mang​e lure har barnet brug for i løbet af dagen? Hvor lange skal barnets lure være? Hvornår kan barnet undvære en eller flere af sine lure? Det handler min artikel om i dag.



Dagslure er en biologisk nødvendighed



Små børn har brug for meget søvn. De tåler ikke at være vågne i særlig lang tid, før de skal sove igen. Spædbarnet har brug for mange små lure dagen igennem, barnet der kravler, har ofte brug for 2 lure dagligt. Tumlingerne vil ofte trives med en lur dagligt, og vi skal hjælpe vores børn med at sove i dagtimerne, også selvom de måske hellere vil lege og opleve …



Dagslure reducerer gråd, pylren, uoplagthed og anfald af fortvivlelse



Når barnet sover sine lure i løbet af dagen, afbrydes dagens aktiviteter, kroppen får ro og kroppen restituerer sig. Alle oplevelser bearbejdes, og en lur kan gøre et pylret og grædende barn til et smilende og glad barn. Børn der ikke får søvn nok, vil ofte have sværere ved at kontrollere deres følelser, der skal ikke så meget til ”før bægeret flyder over", og barnet bliver tydeligt ked af det, overskuddet til at opleve og lære er der ikke. Et barn, der vågner af en god lur, er ofte et gladere barn med mere overskud, og det er dejligt for både barn og forældre.



Dagslure hjælper barnet til at lære – når det er vågen



Et barn vil, uanset alder, have lettere vil at lære og modtage stimuli, hvis det har sovet godt. Når barnet vågner frisk og udhvilet, vil det naturligt være parat til en vågen og aktiv periode, og dermed parat til at få nye indtryk og til at bruge sig selv både motorisk og mentalt.



Dagslure hjælper barnet til at lære – imens det sover



At få søvn nok er vigtigt for barnets hjernemæssige udvikling, og når barnet sover sine lure i løbet af dagen, så lagres barnets oplevelser og stimuli i hjernen, og de bliver til en erfaring for barnet. Dit barn ”bliver klogere af at sove”, fordi de pauser, som lurerne giver barnet i løbet af dagen, gør at ny information gemmes og ”sætter sig fast”.



Dagslure hjælper barnet med at vokse



Væksthormon frigives, når barnet sover, og et barn der sover godt, vil naturligt via søvnen få væksthormon. Et barn, der sover godt, vil naturligt også ofte spise godt, udvikle sig godt, og altså også vokse godt. Da det lille barn vokser meget, har det naturligt også brug for at sove meget.



Dagslure styrker barnets immunsystem



Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, og mangel på søvn vil ud over at påvirke hukommelse og indlæring også påvirke kroppens immunforsvar. Hvis barnet sover dårligt, vil kroppen have sværere ved at bekæmpe infektioner.



Dagslure vil påvirke aften- og natterutiner



Hvis dit barn ikke sover godt om dagen eller har et alt for varierende søvnmønster og lure i dagtimerne, vil det naturligt kunne blive overtræt og dermed svær at putte om aftenen. Et barn, der mangler dagssøvn, vil ofte virke overaktiv om aftenen, det vil modsætte sig putning og vil have meget svært ved at slappe af og overgive sig til søvnen.



Dagslure kan reparere på nattesøvnen …  men ikke omvendt



Et barn, der har ...


Annonce

... sovet dårligt om natten, kan genvinde noget af sit behov for søvn ved at få sine lure i løbet af dagen. Søvn er generelt vigtigt for dit barns udvikling, og hvis dit barn har haft en rigtig dårlig nat, med mange opvågninger, så kan en eller flere lure om dagen ”reparere” og hjælpe dit barn. Dog er det også sådan, at hvis dit barn sover godt om natten, så er dagssøvnen stadig vigtig og ligeså god for dit barn. Ekstra nattesøvn giver ikke samme resultat som en god nats søvn + dagslure.



Det er altså vigtigt at huske på, at kvaliteten af lure kan gøre det op for mistet nattesøvn, men ekstra nattesøvn kan ikke gøre det op for mistet dagssøvn. Du kan altså "reparere" med en middagssøvn, hvis dit barn har sovet dårligt om naatten, men du kan ikke på samme måde springe dagssøvn over og "reparere" om natten.



Hvor lange lure har mit barn behov for?



Dit barns humør og overskud til at kommunikere, møde verden og udvikles er den bedste indikator for, om dit barn sover nok. En god tommelfingerregel er dog, at dit barn bør sove mindst én lur dagligt af 1½ - 2 timers varighed, meget gerne mere. Nogle børn sover flere lange lure, andre børn sover mange små lure dagen igennem, men generelt er det godt, hvis mindst én af barnets dagslure varer minimum 1½ -2 timer.



Når dit barn sover mindst 1½ time, så vil dit barn sove den tid, det normalt tager at komme igennem en til to søvncykli - afhængigt af barnets alder. Det vil sige, at barnet kommer igennem de forskellige stadier, som søvnen indeholder – fra stadie 1 til 4 og REM-søvn. Det er vigtigt, at barn kommer igennem de forskellige søvnstadier, fordi de alle giver barnet noget forskelligt.



Søvnstadie 1 og 2: Barnet øger sine motoriske færdigheder, og humøret bliver bedre af at få denne søvn.



Søvnstadie 3 og 4: Barnet styrker sin hukommelse og immunsystem. Væksthormon udskilles, knogler og muskler styrkes og opbygges, appetitten reguleres, energi genopbygges.



REM-søvnen, også nogle gange kaldet det femte søvnstadie, hvor barnet drømmer: Barnet bearbejder alle dagens oplevelser, og de lagres i barnets hjerne. Man kan sige, at korttidshukommelse bliver til langtidshukommelse, og deraf udtrykket ”du bliver klogere af at sove”. Forbindelserne mellem hjernens forskellige dele dannes, barnet bearbejder følelser, barnets kreativitet øges, idéer skabes, energi bygges op.



Hvornår kan mit barn helt undvære middagslur



De fleste børn begynder først at kunne undvære deres middagslur i 3 års alderen. Undersøgelser viser, at ca. 65 % af de 3 årige stadig har glæde af at få en middagslur en gang imellem. Ofte er der tale om en overgang, så nogle dage har barnet tydeligt brug for at få en lur, andre dage går det rigtig fint med at springe luren over. 



Overgange er altid svære - det gælder både, når dit barn går fra 3 til 2 lure, fra 2 til 1 lur, og når det bliver tid til helt at springe middagsluren over. Det tager tid at få indarbejdet nye rutiner, og det er derfor vigtigt at være fleksibel i forhold til, hvad barnet viser behov for :) 



Læs meget mere i min bog "Helens bog om børn og søvn - sådan får du dit barn til at sove".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce