Annonce

Annonce

Transport af børn på cykel


1. april 2015


I forlængelse af min artikel i sidste uge om, hvorda​n du lære dit barn at cykle, kommer her en artikel, som handler om at have børnene med på cykel.



Det er sundt at cykle, og det er også miljøvenligt. Faktisk er Danmark et af de lande i verden, hvor vi cykler mest hele året rundt. Vi cykler ofte også længere ture end andre lande. Det er ofte både hyggeligt og rart for børn og forældre at kunne cykle sammen og allerede, når vores børn er små, kan de komme med på cykeltur eller blive transporteret mellem institution og hjem på cykel.



Transport af børn på cykel



Når du gerne vil have dit barn med ud at cykle, så findes der forskellige muligheder:



Ladcyklen. Det er en rummelig cykel, men stor lasteevne og ofte med plads til 2-3 børn, som sidder på sæder med seler. Der vil ofte være god kontakt mellem den voksne og børnene. Ladcyklen er ofte meget tung. Den sælges ofte under navne som "Christianiacyklen", "Nihola", "TrioBike", "Sorte Jernhest", "Winther Kangaroo" og mange flere. Du kan også købe en el-ladcykel f.eks. "Babboe" eller "Family Fast". Udvalget af ladcykler er efterhånden meget stort.



Longjohn. Det er en lang ladcykel (budcykel), der ofte kræver tilvænning at køre. Den er vægtmæssigt en lettere cykel og derfor også hurtigere at køre. Hvis du vælger at købe en Long John cykel, så er det vigtigt, at den har sæder og seler, så børn sidder reglementeret spændt fast. 



Cykelanhænger. En cykel anhænger monteres efter din almindelige cykel. Den er ofte billigere end specialcyklerne og giver plads til børn og diverse tasker mv. Den er fleksibel, fordi du kan adskille anhængeren fra din cykel og således bruge din cykel uden at have anhænger/børn med. Ulempen er, at kontakten til barnet ikke er optimal, fordi børnene sidder bag dig. Cykelanhænger sælges f.eks. under navne som "Chariot Carriers", "Cougar", "Sportrex" - også her findes der mange forskellige muligheder.



Cykelstol. En cykelstol spændes fast på den voksnes cykel. De findes i mange udgaver og kvaliteter og ifølge forbrugerrådets blad TÆNK fra marts 2012 så lever ingen af de testede cykelstole op til både sikkerhedskrav og ergonomi. Du kan ikke få begge dele. Der er desværre ikke lavet en ny test siden - den må vi vente på:)



Gode råd om cykelstole



Brug først en cykelstol, når dit barn sidder sikkert - ofte omkring 9 måneder.



Vælg en stol der passer til dit barns vægt og længde.



Cykelstolen skal have fodhvilere og remme til barnets fødder. Og fodhvilerne bør være justerbare, så de kan tilpasses barnet i takt med at barnet vokser.



En frakkeskåner bør monteres på hjulet, så barnet ikke kan få fødderne ind i hjulets eger.



Cykelstolen bør have Y eller H seler.



Cykelstolen spændes fast til cyklens stel og ikke til bagagebæreren.



Monter saddelbetræk, så barnet ikke kan få fingrene i klemme i sadlen.



Følg monteringsvejledningen, så tyngdepunktet bliver rigtigt. Det er vigtigt for sikkerheden, at stol og cykel ikke tipper bagover, når I f.eks. cykler op af en stejl bakke.



Kør en prøvetur, hvor du sikrer dig at dine hæle ikke rammer barnets fødder, når du cykler.



Frontmonterede stole er svær at cykle med og bør ikke bruges til børn der vejer mere end 15 kg.



Giv altid dit barn cykelhjelm på.



Gode råd om ...


Annonce

... cykelanhængere



Når du skal vælge cykelanhænger, så er det en god idé at stille dig selv følgende spørgsmål: Hvor mange børn skal kunne sidde i anhængeren? Hvad alder har børnene? Skal der være plads til bagage? Skal anhængeren kunne medbringes i toget eller i bilen? Det har alt sammen betydning for hvad anhænger du bør vælge.



Vælg en anhænger der er testet og godkendt.



Hvis dit barn skal kunne være i anhængeren til det er 5-6 år gammelt, så skal anhængeren være ekstra høj.



Hvis anhængeren skal kunne medbringe i tog eller bil, så skal du vælge en sammenklappelig model.



Skal du have et lille barn med i anhængeren, så kræver det en særlig babyindsats, som barnet kan ligge spændt fast i.



Større børn skal sidde på sæde og fastspændt med seler.



Tag dit barn med og lad det prøve at sidde i anhængeren - også med cykelhjelm på, så du er sikker på at der er plads nok i kabinen.



Anhængeren skal kunne kobles let til din cykel og det kan være en god idé at medbringe cyklen, når I køber anhængeren, så koblingsbelaget passer.



Anhængeren skal have en sikkerhedsline, så den ikke falder af, hvis koblingen svigter.



Udstyr som vimpel, myggenet, regnslag, ekstra reflekser og lygter følger ikke nødvendigvis med i købet, men skal købes ved siden af som ekstra udstyr.



Der skal være mindst 2 gule reflekser på hver side af anhængeren eller en gul refleks i hvert hjul.



Der skal være mindst 2 hvide reflekser foran.



Der skal være mindst to røde reflekser bagpå.



Der skal være bremse på aksen i stedet for på hjulet.



En europæisk sikkerhedsstandard for cykelanhængere til transport af børn hedder EN 15918.



Gode råd om cykelhjelme



Det er vigtigt at alle børn får en cykelhjelm på - det gælder uanset om de sidder på en cykelstol, sidder i en ladvogn eller cykler selv. Cykelhjelmen er sikkerhed og hører til som en fast del af det at cykle.



Vælg en godkendt cykelhjelm, det er din garanti for at sikkerheden er i orden. En cykelhjelm skal være CE-mærket og bør have godkendelsesnummeret EN1078 som er en europæisk standard.



Vælg en cykelhjelm som dit barn selv kan lide. Det er vigtigt for lysten til at have den på.



Vælg en cykelhjelm der passer og som sidder godtpå hovedet og vær opmærksom på at børns hovedstørrelser også vokser, så dit barn vil få brug for at få udskiftet sin cykelhjelm jævnligt. En hjelm der kan indstilles i nakken og på spænderne under hagen kan være en fordel til børn.



Vælg en cykelhjelm med ventilationshullerr. Det gør at den er mere behagelig (læs ikke så varm) at have på.



Sæt hjelmen rigtigt. Det betyder at den skal dække baghoved, tindingerne og panden. Det gør den, når den sidder vandret på hovedet.



Sæt hjelmen fast. Du skal spænde hjelmen, så den ikke kan rutsje på barnets hoved og der må kun være plads til to fingre mellem remmen og hagen.



Tag altid dit barn med ud at prøve cykelhjelm. Hovedfacon er forskellig og nogle typer af hjelme passer naturligt bedre end andre.



Brug selv cykelhjelm. Hvis dit barn ser at du bruger cykelhjelm, som en helt naturlig del af det at skulle cykle, så er sandsynligheden for at dit barn også bruger cykelhjelm større. Børn gør ofte det vi gør - mere end det vi siger.



Rigtig god tur ud i det blå...:)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce