Børn bliver syge, og det betyder, at de nogle gange vil have behov for medicin. Medicin er ikke bare medicin, der findes mange forskellige præparater og også forskellige måder, hvorpå dit barn skal have medicinen - og så er det desværre ikke altid, at det forløber uden problemer, at få barnet til at tage imod den medicin, som lægen har ordineret. Derfor handler denne artikel om medicin og børn.
Børn skal have anden dosis end voksne
Giv aldrig dit barn medicin, uden at det er ordineret af læge. Børn er fysisk mindre, end vi er, og derfor skal de også have mindre doser medicin. De er også langt mere følsomme overfor medicin, end vi voksne er, og visse præparater vil være direkte farlige for børn.
Læs altid indlægssedlen
Alle godkendte produkter i Danmark indeholder en indlægsseddel. På den står, hvordan lægemidlet bør tages, hvilken dosis, hvilke bivirkninger osv. Hvis du undrer dig over, at der står noget andet ,end lægen har sagt, og du bliver i tvivl, så kontakt lægen, før du giver dit barn medicinen, så du er helt sikker på, at dit barn får den rette dosis og på den rigtige måde.
Følg lægens ordination
Lægens ordination bør følges - også selvom den kan være anderledes end det, indlægssedlen siger, da lægen vælger medicin og dosis efter barnets alder og årsagen til, at medicinen gives. Men er du i tvivl, så spørg altid lægen en ekstra gang.
For at medicinen skal virke bedst muligt, er det vigtigt, at du præcist følger det, som lægen har sagt. Lægens ordination vil stå på den etiket, som apotekspersonalet har sat på præparatet.
Der kan f.eks. stå, at medicinen skal tages 3 gange dagligt, og det er vigtigt at følge dette, så medicinen tages så jævnt som muligt over døgnet. Det betyder, at hver dosis skal gives til barnet med ca. 8 timers interval. Hvis præparatet kun skal tages en gang dagligt, så forsøg at give det til samme tidspunkt hver dag. Nogle gange vil lægen have ordineret medicinen enten aften eller morgen, andre gange er det op til dig, hvilket tidspunkt du helst vil give medicinen - du kan evt. tale med apotekspersonalet om, hvad der er mest hensigtsmæssigt.
Opbevar medicinen korrekt
Det er vigtigt, at medicinen opbevares korrekt, for at den virker efter hensigten. Noget medicin skal f.eks. opbevares i køleskab. Andet medicin skal opbevares mørkt og skal derfor blive liggende i æsken. Det er også vigtigt, at dit barn ikke selv kan få fat i medicinen.
Tag medicinen sammen med mad eller drikke
Meget medicin bør tages samtidig med, at barnet får noget at spise eller drikke. Det vil fremgå af indlægssedlen, hvordan medicinen bør tages. Det vil også fremgå, hvis der er visse fødevarer, som medicinen ikke bør indtages sammen med. Det kan f.eks. nogle gange blive anbefalet, at man ikke giver medicin sammen med mælkeprodukter, da de kan hæmme effekten af medicinen, og andre gange vil det modsatte være anbefalingen - at man f.eks. giver medicinen sammen med lidt yoghurt.
Hvis barnet ikke har brug for at få medicinen på et bestemt tidspunkt, så kan det stadig være godt at give medicinen til nogenlune fast tid og med samme rutiner - det kan f.eks. være, når I står op og dagen begynder, eller det kan være før du putter barnet til natten. Det gør det lettere at huske medicinen, hvis den indgår som ”et fast ritual”. Samtidig er genkendelige ritualer ofte mere trygge for barnet.
Gør behandlingen færdig
Et barn der får f.eks. penicillin (antibiotika) vil godt kunne blive frisk og vil være aktiv og virke rask, før behandlingen er færdig. Barnet viser måske synlig bedring efter 3-4 dage, men lægen har ordineret, at behandlingen skal vare 7 eller 10 dage. Det er her vigtigt, at du gør behandlingen færdig. Hvis behandlingen afbrydes før tid, kan du risikere, at dit barn bliver syg igen.
At få barnet til at tage medicinen
Det kan være rigtig svært at få barnet til at tage medicin, uanset om det smager dårligt eller er tilsat smagsstoffer, der skulle gøre det mere interessant. Medicinen skal de dog have, og det er rigtig vigtigt, at du forsøger at bevare roen og med kærlige, men bestemte ord, viser dit barn, at det er nødvendigt. Samtidig med at du forsøger ikke at gøre for stort et nummer ud af det. Jo mere naturligt, du kan tage det, jo mere naturligt, vil dit barn også tage det.
Nogle gange kan medicinen leges ind. Bamsen er syg og skal have medicin, og det skal barnet også. En lægetaske og at ”lege læge”, og så lade medicinen indgå i denne leg, kan være en måde at få medicinen i barnet på. Det samme kan det at bruge barnets legekøkken med små kopper mm.
Nogle børn har det bedst med at få lov til at ”styre slagets gang” og tager imod medicinen, hvis det gøres i deres eget tempo. Det kan derfor være en idé at lade barnet få lidt medicin, derefter få lidt saft at drikke, så lidt medicin, og så lidt saft igen. Barnet skal have medicinen, men I kan nogle gange godt tale om hvordan, og gøre det stille og roligt, uden at presse unødigt …
Læs også bøger om at være syg, om at skulle til lægen, og om at skulle spise medicin. Det vil ofte være rart for barnet at høre om andre, der er syge, og som heller ikke bryder sig om undersøgelserne, om medicinen, og om i det hele taget at have det dårligt. Det kan være rart at høre om andre, spejle sig i andres situation. Gode bogtitler kunne være ”Nanna skal til lægen”, ”Lottes lillebror er syg”, ”Jo-Jo får feber”, "Laura hos lægen", "Gurli Gris får besæg af lægen", "Albert og Anna er syge" og mange flere. En tur på biblioteket er en god idé.
Lyv ikke for barnet. Sig ikke, at medicinen smager godt, heller ikke selvom der står, at det smager af frugt eller andet. Det er ikke sikkert, barnet synes det smager godt. Sig heller ikke, at det er slik eller andet lækkert. Barnet vil føle sig snydt og vil protestere endnu mere næste gang, du vil have barnet til at tage imod medicinen.
Hindbærsaft er et gammelt husmoderråd til børn, der skal have medicin. Hindbær (og det skal være hindbær) skulle efter sigende kunne dæmpe smagen af medicinen og gøre den lettere for barnet at indtage medicinen. Anden saft eller juice kan dog også bruges, og under alle omstændigheder er det ofte rart at få lidt at drikke, når man har taget sin medicin - måske i en brik med sugerør...:)
Piller, tabletter
Børn under 3-5 år vil ofte have brug for, at piller knuses eller knækkes i kvarte – tjek indlægsseddelen for at sikre, at pillen må knuses. Giv barnet noget at drikke først og derefter pillen, så er den lettere at synke.
Giv også gerne dit barn noget tyktflydende, som f.eks. lidt yoghurt eller frugtgrød sammen med pillen. Det er lettere at synke medicinen, hvis barnet får noget tykt sammen med. Giv kun ganske lidt, så du er sikker på, at barnet spiser det hele.
Lad barnet sidde op, gerne ved bordet, når det får pillen. Eller lad barnet stå op, hvis barnet hellere vil det, så er det lettere for barnet at synke.
Flydende medicin
Har dit barn svært ved at synke piller/tabletter, så tal med lægen om, hvorvidt der kan ordineres noget flydende medicin i stedet. Disse er ofte tilsat smag, som gør, at barnet måske bedre vil acceptere det.
Vær også opmærksom på, at visse præparater kan gives i en meget lille mængde. Det kan være lettere for barnet at skulle synke 5 ml end 25 ml. så har dit barn svært ved at synke medicinen, så tal med lægen om, hvorvidt det er muligt at få recept på noget andet. Medicin, der gives i meget lille mængde, smager dog ofte ikke ret godt, til gengæld, skal man jo så ikke drikke særlig meget af det..
Lad barnet tage imod mecicinen i sit eget tempo og ...