Annonce

Annonce

Røde kinder, løbenæser og frost – hvordan er det med børn i kulden?


23. november 2022


I Danmark nyder vi, at vores børn kan sove udenfor h​ele året. Vi oplever, at mange børn sover rigtig godt, når de sover i den friske luft, og om sommeren går det ofte uden større problemer, men om vinteren skal vi gøre os lidt overvejelser.



Spædbørn og småbørn er særligt sårbare overfor kulde, og de regerer ikke nødvendigvis med gråd, hvis de fryser. Faktisk vil de fleste børn ikke mærke kulden, før de er mellem 1-1½ år gamle, og de vil derfor ikke sige til, hvis de bliver kolde og fryser. Det er derfor vigtigt, at du som forælder altid er opmærksom på, om dit barns temperatur virker okay.



Kun raske og sunde børn bør sove ud. Et barn med en let forkølelse kan dog godt sove ude, men har barnet høj feber, bør du lade barnet sove indendøre, hvor det hele tiden kan være under observation. Børn med feber skal skiftevis afklædes eller have et let tæppe på sig - alt efter hvordan barnets temperatur svinger. Børn, der er født for tidligt, lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom, bør ikke sove ude i koldt tåget vejr.



Retningslinjer når barnet sover ude



Hovedreglen er, at barnet ikke bør sove ude, hvis det er mere end minus 10 grader.



Derudover er følgende retningslinjer er vigtige:



Barnevognen bør stå i læ for blæst, regn og rimnedfald. Barnevognen kan f.eks. stå under et halvtag eller under en overdækket terrasse.



Barnevognen bør være isoleret i bunden og i siderne. Det er vigtigt, at vognens sider slutter tæt, så det ikke trækker ind på barnet, og har du en af de barnevogne, som har et "spjæld", du kan åbne for om sommeren og lukke for om vinteren - så husk at lukke det, når det er koldt. Har du en barnevogn lavet med stålkasse/stålbund, som naturligt kan blive ekstra kold, så er det en god idé at isolere bunden med et ekstra lag skumgummi eller liggeunderlag. Du kan købe et af de billigere liggeunderlag og klippe det i et stykke, som passer.



Barnet skal være passende klædt på efter vind og vejr. Det vil også betyde, at barnet skal have hue og handsker på, og barnet skal være iklædt tøj med god isolationsevne. Det kan være en blød flyverdragt uden for mange knapper, sømme, stropper eller lignende, den skal være blød og rar at ligge i og gerne med fødder. Barnet har derudover brug for en dyne, der dækker barnets krop opadtil og i siderne.



Barnet kan også puttes i en sovepose eller kørepose, der er beregnet til netop at blive puttet udenfor. Køreposen eller soveposen slutter tæt hele vejen omkring barnet og er ofte lavet i et materiale, som både luner og skærmer for vinden. Der findes forskellige typer af køre-sove-poser som kan bruges til forskellige temperaturer.



Barnet skal være under opsyn, når det sover ude i kulden. Jo yngre barnet er, og jo koldere det er, jo hyppigere skal du se til dit barn. Mærk altid barnet i nakken for at vurdere, om barnets temperatur er passende. Hvis dit barn ikke virker tilpas varm, tages barnet indenfor igen.



Frostkinder



Når børn sover ude, så er der en risiko for, at de får en reaktion af kulden på deres kinder. Ansigt og kinder kan ikke beskyttes af en lun dyne eller dragt og er derfor naturligt ekstra udsat for frost og kulde, og det giver ofte røde og ru kinder.



Det er her en rigtig god idé at give dit barn ekstra hudpleje med creme, så huden får ekstra beskyttelse.



Du skal vælge dit barns creme med omhu. Når der er tale om frostkinder og beskyttelse af barnets ansigt i kulden, så er det vigtigt at bruge en fed creme. Giv barnet den fede creme på kinderne ca. 20 minutter, før du lægger barnet ud at sove, så fedtcremen kan trække ind og beskytte huden.



Af hudplejemidler skelner man mellem lotion, creme, fedtcreme og olie:



En lotion indeholder ofte mere vand end en creme. En lotion er bedst at bruge om sommeren. Bruges den om vinteren, vil det høje vandindhold forværre hudens til stand, når det er frostvejr, og dermed gøre mere skade end gavn.



En creme indeholder f.eks. mellem 20-40% fedtstof. Fordampningen sker derfor ikke så hurtigt, og det forholdsvis store vandindhold gør, at cremen fortsat er let at smøre ud.



En fedtcreme kan have et fedtindhold på ca. 70%. Det høje indhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt, hvis huden er ...


Annonce

... meget tør, eller hvis barnet f.eks. har børneeksem. En olie har et indhold på 100 pct. Fedtstof og virker derfor også klistret og fedtet på huden. Olie kan lægge en hinde på huden og forhindre fordampning. Olie kan f.eks. bruges i badevandet om aftenen, så det virker på barnets hud i løbet af natten.



I løbet af vintermånederne vil barnets ansigt og kinder ofte have behov for lidt ekstra beskyttelse. Og har du et barn med tendens til frostkinder, så vil det være rigtig godt at vælge en fed creme, der både plejer og beskytter. Gerne en creme med en fedtprocent helt oppe omkring de 70%. Har du et barn med en helt almindelig hud, som har brug for let beskyttelse, så kan det godt være fint med en creme, der har et fedtindhold på ca. 30%, men vær opmærksom på, at jo højere vandindholdet i cremen er, jo større risiko for "at cremen fryser i kinderne", hvis barnet er ude i frostvejr...



Vælg altid et produkt, der ikke indeholder parfume eller konserveringsmidler. Gå efter svanemærkede og allergi certificerede produkter, når du vælger hudpleje produkter til dit barn.



Løbenæser



Når dit barn er forkølet, så har det naturilgt svært ved at trække vejret. Her kan det faktisk ofte hjælpe at sove ude i den friske luft, og derfor må forkølede børn som udgangspunkt gerne sove ude. 



En forkølet baby eller et forkølet lile barn kan ikke selv pudse næse, og barnet har derfor brug for din hjælp til at rense næsen. Det gør du bedst med lidt saltvand, som dryppes i hvert næsebor. Saltvand kan f.eks. købes på apoteket, som små pipetter. Saltvandet har samme saltkoncentration, som kroppens naturlige saltindhold, og det skader derfor ikke barnet. Saltvandet hjælper med at opløse barnets snot og slim, så det lettere kan komme ud. 



Når du har fået løsnet barnets snot og slim, så kan du med fordel suge med en næsesuger. En sådan kan du også købe på f.eks. apoteket eller i større supermarkeder. Det er en god idé at fjerne snot og slim, før du lægger dit barn til at sove udenfor, så barnet har så rene luftveje som muligt, når det bliver lagt til at sove.



Det er også en god idé at elevere barnets hovedgærde. Nogle barnevogne har et ryglæn, der kan eleveres i forskellige grader, så barnet stadig kan ligge ned og sove, selvom det ligger let eleveret. Har jeres vogn kun to stillinger - liggende eller siddende - kan du elevere madrassen lidt ved f.eks. at komme et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så barnet stadig ligger lidt højere med hovedet, når det skal sove. 



Snottets farve



Snot og slim er normalt klart eller hvidligt i farven, men når man bliver syg, så skifter snottet farve. Ofte skifter snottet til gul, grøn eller orange.. og især "grønt snot" ses ofte hos børn. Når snottet skifter farve, så er det ofte tegn på, at barnet er smittet med en forkølelsesvirus...



Små børn har tendens til at blive hyppigere forkølede end større børn og voksne, simpelthen fordi immunforsvaret hos børn under ca. 2 år endnu ikke er fuldt udviklet. Samtidig bliver de ofte hårdere ramt, fordi deres lufveje er mere snævre og lettere lukker til, så deres vejrtrækning bliver lettere påvirket. 



Også større børn kan dog ses løbe rundt med "grønne 11-taller" under næsen, og selvom barnet med det grønne snot er smittet med virus, så betyder det ikke nødvendigvis, at dit barn er syg. Når du ser på dit barns snot, så skal du derfor se på, hvordan barnet generelt trives.



Hvis dit barn løber rundt, leger, spiser, drikker og hygger sig - trods løbenæse og grønt snot, så er alt okay. Mange børn får gentagende forkølelser hele vinteren igennem, uden at det påvirker dem særlig meget. Hvis dit barn derimod har grønt snot og virker alment påvirket, pylrer, græder, ikke rigtigt spiser, drikker, mangler overskud, så er det en god idé at holde dit barn hjemme og lige observere, hvordan det udvikler sig, måske får barnet feber. Virus kan ikke behandles med antibiotika, men dit barn kan godt have behov for en dag eller to derhjemme.



Husk altid at vaske hænder på både dig selv og dit barn, når I har pudset næse :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce