Annonce

Annonce

Fra mælk til skemad og familiens mad


27. april 2022


Når man taler om mad til spædbørn og sm​åbørn, inddeler man ofte barnets første leveår i tre perioder. Man taler om mælkeperioden, om overgangsperioden og om familiens mad.



Mælkeperioden



Mælkeperioden kaldes den første periode, hvor barnet udelukkende får modermælk eller modermælkserstatning. Mælkeperioden slutter, når barnet er mellem 4-6 måneder gammel og begnder at få anden mad ved siden af bryst eller flaske.



Et barn på 5 måneder vil ofte være i stand til at tage maden af skeen med overlæben og føre maden bagud til synkning. Barnet kan endnu ikke bevæge tungen fra side til side og kan ikke tygge maden, så derfor skal den første skemad være moset, cremet og blød. Barnet kan sidde på skødet af en voksen, når det får mad. Barnet giver udtryk for, at det gerne vil have mad ved at læne sig frem og åbne munden, når skeen komme, og det viser mæthed eller manglende interesse ved at dreje hovedet væk eller lukke munden. Et barn, der begynder på skemad i 4-5 måneders alderen, vil have en længere overgangsperiode end børn, der begynder med skemad omkring 6 månedersalderen.



Overgangsperioden



Overgangsperioden er den periode, der afløser mælkeperioden og fortsætter frem til ca. 9 måneders alderen. I denne periode lærer barnet at få mad på en ske og at kunne drikke af en kop. En del af mælken erstattes gradvist af skemad og vand af kop, og maden bliver i løbet af perioden mere og mere varieret.



Et barn på 6 måneder begynder at træne tyggefunktionen. Barnet skal stadig mades og har også brug for hjælp til at holde koppen, når det drikker. De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at kunne sidde i en høj stol, når de tilbydes mad, og de kan derfor sidde med ved bordet, så det at spise bliver noget, du og dit barn eller jeres familie gør sammen. Gradvist gøres grød og mos grovere i konsistensen, barnet får flere og flere forskellige fødevarer, der begyndes i 6 måneders alderen også med kød og fisk, ligesom barnet også tilbydes mad i hånden.



Et barn på 8 måneder kan ofte styre bevægelse af kæber, læber og tunge, og det begynder at kunne tygge maden bedre. Dog bør maden stadig være blød, f.eks. bløde rugbrødshapser, bløde bidder af kogte grøntsager og stykker af blød frugt f.eks. banan. De fleste børn vil omkring 8 måneders alderen gerne styre måltiderne mere og mere selv, de kan spise med fingrene og bruger i begyndelsen ofte hele hånden, derefter begynder de at kunne tage maden op med tre fingre, og gradvist udvikler de pincetgreb, hvor de bruger tommel- og pegefinger til at tage f.eks. brødhapsere med. De har i denne alder ofte stadig behov for at få moset mad, men maden kan moses med en gaffel, og behøver ikke længere blive blendet. Og den mosede mad gives sammen med mad i stykker og mad med mere og ...


Annonce

... mere bid, som barnet spiser mere og mere selv.



Familiemaden



Fra barnet er 9 måneder gammelt, kan det ofte spise den samme mad som resten af familien. Maden skal være varieret, dvs. indeholde et bredt udsnit af fødevarer, som både i smag og konsistens tager hensyn til barnet. Barnet skal stadig ammes eller tilbydes flaske med modermælkserstatning, indtil det er 12 måneder gammelt. Barnet må fra 9 måneders alderen dog gerne få lidt mælk f.eks. i form af sovs, så I netop kan spise samme mad. Der gives erstatning eller vand af kop - ikke komælk. Barnet må i alderen 9-12 måneder også tilbydes lidt surmælksprodukt som f.eks. A38 eller tykmælk (3.5% fedtindhold). Der gives max 50 ml surmælksprodukt i 9 månders alderen, og dette kan gradvist øges til 100 ml ved 12 måneder. 



Ved 9-10 måneders alderen kan barnet ofte bide af et stykke rugbrød, en bolle eller måske en grødmuffin. Barnet spiser ofte med fingrene og hænderne, men kan også stille og roligt lære at spise med f.eks. en gaffel. Barnet kan også med begge hænder føre koppen fra bordet op til munden.



Ved 12 måneders alderen ved barnet, at ske og tallerken hænger sammen. De fleste børn mestrer endnu ikke selv at spise med en ske - da barnet drejer i håndledet, så maden falder af skeen, før den når munden, så gaffel er lettere - men barnet vil meget gerne træne at spise selv, og øvelser gør mester.



Ved 18 måneders alderen vil barnet ofte kunne spise med både ske og gaffel, og barnet spiser som udgangspunkt det samme som den øvrige familie. Maden skal stadig skæres ud, så det passer til barnets alder og udvikling, men omkring 18 måneders alderen er barnet ofte så god til at tygge, at det f.eks. kan begynde at få rugbrød med flere kerner. Indtil denne alder, vil barnet ofte ikke kunne tygge brødet og dermed kernerne godt nok, så barnet vil ikke optage næringen fra kernerne og har således ingen glæde af dem - ligesom det kan give problemer med løs afføring.  



Ved 18 måneders alderen udvikler barnet ofte en højere grad af selvfølelse, barnet vil gerne styre måltiderne mere og kan naturligt inddrages mere og mere. Barnet vil i denne alder f.eks. gerne selv klatre op og sætte sig parat i sin høje stol, når det er spisetid. Barnet vil også selv kunne hælde vand i sit glas, hvis det får en lille kande at hælde med, ligesom barnet vil have glæde af at være med til at lave mad, dække bord, tømme opvaskemaskine. Det er rigtig vigtigt, at du støtter dit barns interesse for at være med i alt det, som er en del af familiens daglige måltider. 



Du kan læse meget mere om mad, mælk og måltider i min bog "Helens bog om Børn & Mad" - den giver dig opskrifter, dagplaner og forslag fra 4-18 måneder :)



Rigtig god appetit!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce