Annonce
Sponsoreret artikel
Guide: Opstart af babymad
Dato: 5. juli 2021
Hvornår skal man begynde?
Der er ingen facitliste, når det gælder starttidspunkt for babymad. Men omkring fem-måneders-alderen vil de fleste børn begynde at vise interesse for det, der foregår ved spisebordet. De vil måske række ud efter maden og følge nysgerrigt med, når I spiser. Giv gerne barnet en babyske i hånden, så det kan få fornemmelsen af at ”spise med” ved måltiderne.
Nogle børn er klar til at begynde på mad, når de er fire måneder, men er interessen der ikke, så vent en måned eller to. I alle tilfælde er modermælk eller modermælkserstatning fortsat den primære føde.
Grød, grøntsagsmos eller frugtmos?
Grød og mos er god begyndermad. Lav grøden på vand, og tilsæt modermælk eller modermælkserstatning samt 1 tsk. fedtstof, fx usaltet smør eller neutral planteolie. Forsøg jer med forskellige grødtyper af f.eks. boghvede, hirse eller majs.
Når det gælder grøntsagsmos er f.eks. broccoli, blomkål, gulerødder, squash og kartofler gode, da de er dejligt milde i smagen. Også her skal der tilsættes modermælk eller erstatning samt fedtstof.
Når barnet spiser både grød og grøntsagsmos, kan I eksperimentere med frugtmos – dog aldrig som et selvstændigt måltid. Dels er det ikke energitæt nok, og dels er der en risiko for, at barnet på sigt vil foretrække den søde frugtmos og afvise andet. Brug i stedet en skefuld frugtmos til at søde grøden, eller giv det som en lille afslutning på måltidet.
Husk: Det går langsomt! Nye konsistenser og smage tager tid at vænne sig til. De første mange gange handler det mere om at understøtte nysgerrigheden og lysten til at smage end at gennemføre et måltid.
Variér menuen nu og høst frugten senere
Det er vigtigt, at barnet helt fra begyndelsen får en masse forskellige smagsindtryk. Det er med til at udvikle lysten til ny mad senere i livet. Det behøver heldigvis ikke kræve alverden, hvis du planlægger en smule. Du kan f.eks. gøre livet lettere for dig selv ved at lave forskellige slags frugt- og grøntsagsmos og fryse dem ned. På den måde kan du sikre den vigtige variation med et snuptag henover ugen.
Gør livet lettere – ta’ det i bidder
Babymad kan holde sig ca. tre dage på køl, men en hel måned i fryseren ved -18 grader. Der er altså tid og energi sparet ved at bringe fryseren i spil. Med den smarte fryseform fra Cuubis kan du forme poser med mos, så de bliver til små tern. Du fylder blot poserne med den kogte mos, lægger dem i formen, og efter få timer i fryseren har du poser med 25 fine tern, der hver svarer til en stor spiseske. Nu kan du nemt snuppe tern og mikse frit fra fryseren, når der skal god, hjemmelavet babymad på bordet.
Tip: Cuubis har også fødevaregodkendte (BPA-fri) poser til nedfrysning – som skabt til babymad på frost.
Der er plads til ca. 3 dl. i hver, og løfter du posen op fra bordet, er det let vha. fyldestregen at se, hvor meget du skal fylde i.
God mos – sådan gør du
Vælg gode økologiske grøntsager/frugter. Skyl dem godt, skræl (hvis det er noget, der skal skrælles) og skær i småstykker. Put råvarerne i en lille gryde og tilsæt vand, så det knap dækker. Bring det hele i kog under låg. Når du let kan prikke en kødnål igennem, tager du gryden af varmen og blender frugt/grøntsager med et par skefulde af vandet fra gryden.
Vil du servere straks, skal du vente til temperaturen er tilpas. Du kan evt. hælde det over på en kold tallerken, så det går hurtigere. Vil du fryse mosen ned, skal du køle den af (sæt f.eks. gryden i en vask med iskoldt vand og rør rundt af og til). Cuubis-poserne kan tåle op til 40 grader, og det er vigtigt at køle babymaden hurtigt ned for at undgå bakterier. De færdige poser skal derfor hurtigst muligt i fryser eller køleskab. Lige inden servering tilsætter du fedtstof samt modermælk eller modermælkserstatning.
Kort om Cuubis
Cuubis er en danskejet virksomhed med en mission om at lette livet i køkkenet for småbørnsforældre. Ejeren er selv bedstemor og lever og ånder for at skabe sunde rammer om det moderne familieliv. Cuubis-formen er designet i Danmark og bliver produceret i Randers. Alt er fødevaregodkendt.